Dienas ziņas

Sākta akumulatoru rūpnīcas ēku rekonstrukcija

Dienas ziņas

Saulaines skolā godina sieru

Talsos svin Jāņa Dūmiņa dienu

Talsos atzīmē gan Lielo Piektdienu, gan virsdiriģenta Dūmiņa iedvesmas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdien, 30. martā, Talsos atzīmē ne tikai Lielo Piektdienu, bet pirmo reizi arī Jāņa Dūmiņa Iedvesmas dienu. Tas ir kā muzikālais eksperiments vietā, kur izcilais diriģents aizvadīja savu visilgāko radošā darba periodu, 36 gadus strādājot kā Talsu rajona koru virsdiriģents. Koncertā pirmo reizi skatītāji samainījušies vietām ar koristiem un latviešu melodijas izdzied arī gruzīni un ķīnieši.

Jāņa Dūmiņa diena ne tikai pirmo reizi atceļojusi uz Talsiem, bet arī izcilā diriģenta iedvesmas stāsts neierasti sākas ar muzikālu svētbrīdi baznīcā. Tam izvēlēta komponista Johana Sebastiana Baha mūzika, jo Jānis Dūmiņš bija liels viņa cienītājs.

“Viņš bija pirmais Padomju Savienībā tolaik, kurš iestudēja ar Valsts akadēmisko kori, šobrīd kori “Latvija”, Svētā Mateja pasiju,” sacīja projekta vadītājs Andris Feldmanis.

Uz īpašo notikumu speciāli no Austrijas uz vienu dienu ieradusies arī izcilā diriģenta meita. Viņa atzīst, ka tētis savā dzimšanas dienā būtu ļoti priecīgs par talantīgiem cilvēkiem, kuru acis deg par koru dziedāšanu.

Pirmo reizi skatītāji un kori samainījušies vietām, un tā izkārtojums mazliet atgādina mēģinājumu. Organizatori cer, ka Dziesmu svētku gadā par koristiem varētu kļūt arī tie, kam dziedāšana vēl ir kluss sapnis.

“Tepat tas koris ir, tā viņš mēģina, un var kaut ko iemācīties un dziedāt kopā, sajust to lielo pacēlumu, spēku, kas ir kopā dziedāšanai,”

norāda Jāņa Dūmiņa meita Ilze Dūmiņa.

“Pirmām kārtām, lieliska kompānija. Otrām kārtām, tas ir veselīgi – iztīrās ne tikai plaušas un galva, bet domas iztīrās,” saka diriģents Matīss Tučs.

Jāņa Dūmiņa iedvesmas stāstu šodien turpināja vairāk nekā 100 dziedātāju divos koros, ansambļos un solo dziedātāji. Koncertā uzstājās ne tikai gruzīnu soliste, bet arī vokālais ķīniešu ansamblis, kas aktīvi vēlas piedalīties Latvijas amatierkoru kustībā. “Mēs izvēlējāmies šo valsti, tāpēc mums vispirms jāiemācās tās valoda. Ja iemācīsimies latviešu dziesmas, tas palīdzēs mums labāk izprast ne vien valodu, bet pašu kultūru,” saka vokālā ansambļa “Sirds melodija” vadītāja Li Hua.

Nākamgad centrālais Jāņa Dūmiņa dienas notikums paredzēts Ludzā, taču plānots, ka tradīcija turpināsies arī Talsos. Pasākumu sērija noslēgsies 2022.gadā reizē ar diriģenta 100.dzimšanas dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti