Kultūras ziņas

Sākusies I Latvijas starptautiskā keramikas biennāle

Kultūras ziņas

Sākusies pieteikšanās balvai "Europa Nostra 2017"

Sācies festivāls "Saulkrasti Jazz 2016"

Saulkrastu džeza festivālā pašmāju jaunās zvaigznes un viesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 18. līdz 23.jūlijam Saulkrastus jau deviņpadsmito reizi pieskandinās starptautiskais džeza mūzikas festivāls „Saulkrasti Jazz”. Saglabājot tradicionālo formātu – meistarklases topošajiem mūziķiem komplektā ar pasaulē atzītu džeza meistaru koncertiem –, Saulkrastu džeza festivāls tomēr ik gadu spēj piedāvāt ko jaunu džeza mūzikas gardēžiem. Šogad galveno viesu vidū būs viens no pasaules spožākajiem jaunajiem džeza bundziniekiem, džeza orķestris no ASV un vairākas starptautiskas mūziķu vienības, kurās spēlē Rietumos studējošie Latvijas jaunie džezisti.

Ansamblis „Coolmans Report” ir spilgts piemērs Latvijas džeza jaunās paaudzes apgriezieniem – visi četri grupas dalībnieki ir prestižās Bērklija mūzikas koledžas studenti ASV. Viņi, kas džeza gaitas sākuši Rīgas Doma kora skolā un Saulkrastu džeza festivāla meistarklasēs, šogad festivālā atgriezīsies jau kā vieni no galvenajiem māksliniekiem sestdienas vakarā. Grupas basģitāriste Sintija Grigorjeva neslēpj festivāla meistarklašu izšķirošo nozīmi viņas muzikālajā ceļā.

„To īsti nevar izstāstīt, bet tā iedvesma, ko tu nedēļas laikā iegūsti… Ne tikai no tās informācijas, ko skolotāji spēj sniegt, bet pirmā lieta jau ir tā, ka tu atrodies kopā ar citiem līdzīgi domājošajiem, tu esi ārā no ikdienas. Otra lieta ir pasniedzēji, kas tur atbrauc," stāsta Grigorjeva. "Viens teikums, varbūt pat pāris vārdu spēj izmainīt pilnīgi visu. Man [lietuviešu saksofonists] Ķēstutis Vaiginis bija viens no tiem cilvēkiem, kas iedēstīja domu, ka tu vari daudz vairāk, nekā tev šķiet, ka tu vari tikt uz to Ameriku.”

Jauno Latvijas džeza talantu plejādi Saulkrastos kuplinās arī saksofonista un komponista Toma Rudzinska kvartets, grupa „Sinkope”, kuras bundzinieks, Briselē studējošais Mareks Logins triumfēja pērnā gada festivāla konkursā, igauņu un latviešu džeza kopprojekts „Vibes” un vairāki citi interesanti džeza ansambļi.

Nedēļas garumā Saulkrastos muzicēs arī viesi no Serbijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV un citām valstīm. Īpašais festivāla viesis šogad ir ungāru sitaminstrumentālists Gabors Dornejs, kuru uzskata par vienu no spožākajiem jaunajiem džeza bundziniekiem. Par viņu vairāk stāsta festivāla producents Māris Jonovs.

„Paskatījos, kas ar viņu notiek – lielās bungu firmas tagad cīnās, kurš noslēgs ar viņu līgumu, arī ierakstu studijas plēšas viņu dabūt. Ir vērts paklausīties tos ierakstus, kur viņš piedalās, tā ir ārkārtīgi kvalitatīva mūzika. Es gan neesmu mūziķis, bet es spēju novērtēt," saka Jonovs. "Iesaku gan sestdienas koncertu, kur viņš spēlēs ar savu sastāvu, gan arī sekot līdzi nedēļas koncertiem, kur, es ļoti ceru, ka viņš uzkāps uz skatuves kādā „jam session”. Jo tā ir tā Saulkrastu burvība, ka var samest kopā uz skatuves mūziķus, kuri citādi varbūt nemaz nesatiktos.”

Bet festivāla direktors Raimonds Kalniņš par savu festivāla kulmināciju sauc meistarklašu dalībnieku koncertu, ko bez maksas varēs dzirdēt sestdien festivāla ilggadējā mājvietā, atpūtas kompleksā „Minhauzena unda”. Viss izaudzis tieši no idejas papildināt savu skolēnu prasmes vasarā, Raimonds Kalniņš atminējās sarunā ar Latvijas Radio 3 „Klasika”.

„Gan Tālis [Gžibovskis], gan es esam bungu pasniedzēji. Un 1997.gadā mēs pie manis mājās Saulkrastos sēdējām, paslēpušies no lietus, un runājām, kā mēs varētu panākt, lai mūsu studenti septembrī nenāk uz skolu tā, ka jāsāk atkal viss no nulles. Un tā palēnām domājot, izlēmām, ka jārīko nometne,” intervijā teica Raimonds Kalniņš.

Raimonda Kalniņa pieminētais Tālis ir festivāla mākslinieciskais vadītājs Tālis Gžibovskis, kurš kodolīgi noformulē džeza būtību.

„Džezs – sāksim ar to – nav viens stils. Stilistiski tas principā var būt jebkas. Džeza galvenā iezīme ir improvizēt varēšana, kas to atšķir no jebkura cita stila mūzikas, kur tomēr vairāk vai mazāk spēlē sagatavotu repertuāru – kāds bija pirmdien, tāds būs pēc nedēļas. Džezā, paldies dievam, tā nav,” uzsver Gžibovskis.

19.Saulkrastu džeza festivāls sāksies 18.jūlija vakarā un noslēgsies sestdien, 23.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti