Rīgas Domā decembrī izskanēs komponistes Lauras Jēkabsones dziesmu autorkoncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

20. decembrī plkst. 19 Rīgas Domā izskanēs kora “Maska” koncerts “ZieMASKAsvētki” - komponistes, vokālās grupas "Latvian Voices" dziedātājas un vadītājas Lauras Jēkabsones speciāli korim „Maska” radītie skaņdarbi, kas komponēti jauktajam korim, solistiem un dažādiem instrumentālajiem sastāviem.

Koncertā piedalīsies arī koklētāju ansamblis “Balti”, ģitāras virtuozs Gints Smukais, pianiste Aurēlija Šimkus, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupa, pie diriģenta pults – kora mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols. Koncertprogramma tiks ieskaņota arī mūzikas albumā „Ziema”, kas tiks izdots decembra sākumā. Koncerts notiek kora “Maska” 15 gadu jubilejas sezonas ietvaros.

Koncertā izskanēs trīs vērienīgas Lauras Jēkabsones kompozīcijas - „Advent Story”, „Xmas All Around the World” un “Ziema”. “Advent Story” vēsta par ziemu no adventes laika līdz pat Kristus dzimšanai. Mūzika, kuras noskaņā dominē kontrasti, ko rada dažādība izpildītāju sastāvā, kā arī telpas akustikas īpatnības un ritma perkusiju izmantojums. Tie ir muzikālu ciklu stāsti, kuri aizved tuvākās un tālākās adventes noskaņās un pārdomās. „Xmas All around the World” ir ceļojums Ziemassvētku vecīša kamanās apkārt pasaulei, viesojoties Francijā, Ukrainā, Zviedrijā, Venecuēlā, Izraēlā, Dienvidāfrikā, Anglijā un atgriežoties atpakaļ Latvijā, kopā ar katras tautas skaistākajām saulgriežu dziesmām. Savukārt skaņdarbs „Ziema” iedzīvina Raiņa un Aspazijas dzeju, kā arī ietver pašas komponistes dzejas rindas.

Laura Jēkabsone ir daudzpusīga māksliniece, kura plašākai sabiedrībai pazīstama kā vokālās grupas “Latvian Voices” līdere un komponiste. Laura Jēkabsone jau ilgstoši darbojas Latvijas akadēmiskās un kormūzikas dzīvē, kopš 2000. gada strādājot kā pedagoģe un vadot dažādus kolektīvus, kopš 2006.gada ir kora 'Maska'' vokālā pedagoģe. Īpaša vieta Lauras dzīvē ir vokālajam ansamblim „Latvian Voices”, kuru kopā ar pārējām ansambļa meitenēm nodibināja 2009. gadā.

Paralēli dziedāšanai Laura Jēkabsone nodarbojas ar kompozīciju - viņa ir  uzvarējusi vokālās grupas “Amarcord” (Vācija) aranžējumu konkursā (2011), nominēta “Contemporary A Capella Award for Best folk/world song” (2014) un iekļuvusi finālā Starptautiskajā Jana Sibeliusa kompozīciju konkursā (2015). Viens no jaunākajiem darbiem Laurai tapis sadarbībā ar zviedru a cappella grupu “The Real Group”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti