Ventspilī rekordaugstā elektrības tarifa dēļ atslēdz lielāko daļu Ziemassvētku rotājumu

Neprognozējamā un rekordaugstā elektrības tarifa dēļ piektdien no plkst. 7 Ventspilī atslēgta lielākā daļa Ziemassvētku rotājumu, dekoratīvo gaismas elementu, ēku fasāžu izgaismošana, informēja Ventspils Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Feldmane.

Elektrības cena biržā piektdien, 5. janvārī, sasniegusi rekordaugstu līmeni. No plkst. 7 elektrības cena pakāpās, tuvojoties 1000 eiro par megavatstundu (MWh), bet plkst. 8 sasniedza 1478,91 eiro par MWh jeb 1,79 eiro par 1 kilovatstundu (kW), ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Dienas gaitā tā svārstīsies starp 800 eiro un 1000 eiro par MWh, un tikai pašā vakarā atgriezīsies pie 200–300 eiro atzīmes.

Ņemot vērā neprognozējamo un rekordaugsto elektrības tarifa pieaugumu, nolemts piektdien plkst.7 atslēgt Ziemassvētku rotājumus, kuri visvairāk patērē elektrību, un tos atpakaļ vairs neslēgt. Sākotnēji bija paredzēts, ka tie degs līdz 7. janvārim, informēja Feldmane.

Ziemassvētku laikam pilsēta sāka gatavoties jau pirms valsts svētkiem, uzstādot gaismu virtenes. Šogad virteņu kopgarums ir vairāk nekā 38 kilometri, tām kopumā sastāvot no 3200 spuldzītēm. Pašvaldība Ziemassvētku noformējumam paredzējusi 72 600 eiro.

KONTEKSTS: 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) aicina iedzīvotājus, kam noslēgti elektroenerģijas pakalpojuma līgumi par biržas cenu, turpmākās dienas pievērst uzmanību elektrības patēriņam, ņemot vērā, ka "Nord Pool" elektroenerģijas biržā piektdien gaidāms cenu lēciens.

Kā norāda SPRK eksperti, pirmšķietami pie augstajām elektroenerģijas cenām primāri vainojami laikapstākļi, tostarp gaisa temperatūra, kas ir aptuveni par 10–15 grādiem zemāka, salīdzinot ar sezonāli vidējiem rādītājiem, kas veicina elektrības patēriņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti