Pirmo reizi Latvijā uzstāsies pianists Nikolass Angeličs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

 

13. novembrī viens no pasaules labākajiem pianistiem Nikolass Angeličs koncertā “LNSO. Brāmss un Šūmanis” atskaņos solo Roberta Šūmaņa Klavierkoncertā. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā koncertā tiks atskaņota Johannesa Brāmsa populārākā – Ceturtā simfonija.

“Šis koncerts mums būs lieli svētki, jo izcilais pianists pirmo reizi uzstāsies Rīgā un tieši pie mums LNSO. Esmu pārliecināta, ka līdzsvarotus brāmsistus šajā koncertā pārsteigs Nikolasa Angeliča uzburtais Šūmaņa pavasarīgais smaids, savukārt jūsmīgi šūmanisti veldzēsies Andra Pogas pārvaldītos Brāmsa gudrības avotos,” skaidro LNSO direktore Indra Lūkina.

Nikolass Angeličs, kurš Rīgā viesosies pirmo reizi, kaislīgi aizraujas ar Bahu, ko daudz spēlē kopš pusaudža gadiem; dziļi izjūt Brāmsu, kura koncertus ieskaņojis ar Pāvo Jervi un Frankfurtes Radio SO; apbrīno Bēthovenu, ko atzīst par “grūtu autoru”; mīl Šūmani, labi atsaucas par Štokhauzenu un Bulēzu, kas neilgu tikšanos laikā devuši daudz vērtīgas informācijas, ar ko “var baroties gadiem”.

Vairākus gadus Nikolass Angeličs piedalījās Lugāno projektā “Marta Argeriča un draugi”, kopā ar brāļiem Kapisoniem, Liliju Maisku un pašu Argeriču atskaņojot Brāmsa un Šūmaņa kamermūziku. Nikolasa kamermūzikas partneru vidū ir arī Maksims Vengerovs, Džošua Bels, “Izaī kvartets”, “Ebena kvartets”; viņš muzicējis ar Mjunvunu Čunu, Kolinu Deivisu, Šarlu Dituā, Valēriju Gergijevu, Danielu Hārdingu, Kurtu Mazūru, Marku Minkovski.

Ceturto simfoniju Johanness Brāmss komponēja 51 gada vecumā Štīrijā. Par šo skaisto Alpu nostūri komponists kādam kolēģim rakstīja, ka viņa jaunais opuss garšojot “kā šejienes laika apstākļi; ķirši te ir tikai viegli iesaldi, Jūs tādus neēstu”. Brāmsa Ceturtā ir viens no lielākajiem brīnumiem Eiropas simfoniju vēsturē – to var izanalizēt, tomēr neviens nekad nespēs atbildēt uz jautājumu, kas šajā simfonijā īsti notiek un kāpēc tā raisa tādu apbrīnu.

Koncerta ievadā – mūsdienīga simfoniskā orķestra skaņukrāsu ģeniālais burvis Magnuss Lindbergs un viņa "Chorale", kurā izmantots populārais luteriešu korālis "Es ist genug" Johana Sebastiāna Baha aranžējumā.  

LNSO galvenā redaktora Oresta Silabrieža sarunbiedrs tradicionālajās “Pirmskoncerta sarunās” šoreiz būs Brāmsa cikla idejas autors Andris Poga. Sarunas sākums plkst. 18 Lielās ģildes Baltajā zālē.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti