Atspere

Miķeļdienas rīta viesis - komponists Pēteris Vasks

Atspere

Sigvards Kļava par "Latvijas gredzenu": Tas ir labākais, ko varu izdarīt

Pianiste Arta Arnicāne pirms tiešraides koncerta LR studijā: Oktobrī es vienmēr esmu Rīgā!

Pianiste Arta Arnicāne: Oktobrī es vienmēr esmu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Vienmēr man vēderā lido tauriņi, kad atgriežos Latvijas Radio – daudzus gadus man bijusi iespēja atgriezties šajā jaukajā ēkā, brīnišķīgajā studijā – nevaru vien sagaidīt, kad ar vīru te atkal varēsim uzstāties,” pirms tiešraides koncerta Latvijas Radio studijā saka pianiste Arta Arnicāne, kura šobrīd dzīvo un strādā Šveicē.

Latvijas Radio koncertstudijā 8. oktobrī plkst. 18.00 viņa uzstāsies kopā ar dzīvesbiedru Florianu, kurš pieņēmis Artas uzvārdu. "Vīru fascinē Latvija, un atklāšu nelielu ģimenes noslēpumu – Floriana senči nākuši no Rīgas un Cēsīm. Floriana mamma izpētījusi dzimtas ciltskoku. Esam bijuši Cēsīs, kur dzīvojusi Floriana vecvecmāmiņa – tur, kur pašlaik ir mākslas skola. Izrādās, ka to būvējis Floriana vecvecvectētiņš. Tāpēc vīrs te  jūtas ļoti labi,” stāsta Arta Arnicāne. 

Arta Arnicāne un Florians Arnicāns
Arta Arnicāne un Florians Arnicāns

8. oktobra koncertā Arta Arnicāne un Florians Arnicāns klausītājiem piedāvās savu skatu uz izvērsto Johannesa Brāmsa Otro čellsonāti, ap kuru sakļausies Jāzepa Vītola agrīnās daiļrades liecības un Manuela de Faljas gleznotie spāņu ritmi. Skanēs arī Fēliksa Mendelszona, Antonīna Dvoržāka un Morisa Ravēla kompozīcijas. Lielāko daļu programmā iekļauto skaņdarbu ierakstu formātā mākslinieki vēl nav fiksējuši.

Par savu gadalaiku Arta Arnicāne sauc rudeni. "Rudens man vienmēr ļoti, ļoti paticis: tas ir romantiskas, skaistas saules gaismas laiks, sārto lapu laiks un arī manas dzimšanas dienas laiks.

Tāpēc arī izveidojusies tradīcija, ka oktobrī es vienmēr esmu Rīgā.

Sākumā galvenais "vaininieks" bija Rīgas starptautiskais jauno pianistu konkurss, taču tagad tam apkārt apauguši daudzi koncerti, kas silda sirdi, jo man ļoti patīk muzicēt Latvijā,” neslēpj pianiste.

Rīgas starptautiskais jauno pianistu konkurss, kas tiks atklāts 10. oktobrī, šogad tiek rīkots jau septīto gadu. "Šķiet, vēl tikai vakar mana mamma, pianiste Nora Lūse to dibinājusi, bet nu jau tas izaudzis par ļoti nozīmīgu, starptautisku konkursu. Tas būs aizraujošs piedzīvojums,” prognozē Arnicāne, kura līdztekus aktīvai koncertdarbībai piepildījumu rod pedagoģiskajā darbā.

"Jebkura nodarbošanās dzīvē atver aizvien vairāk durvju, un pedagoģiskais darbs tāds ir pilnīgi noteikti," pārliecinājusies mūziķe.

Artas Arnicānes mīļākie komponisti vēl aizvien ir Mocarts, Bēthovens un Ravēls. Šobrīd viņa gatavo soloprogrammu ar franču mūziku, kurā skanēs Debisī, Ravēls un Franks: "Liels piedzīvojums būs decembra sākumā, kad ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri spēlēšu Ravēla Klavierkoncertu Solmažorā, kas ir viens no maniem vismīļākajiem koncertiem.

Ārkārtīgi patīk ar pirkstiem sajust skaistās harmonijas, klavieru skanējumu, kas impresionismā ir maģisks.

Un iekšējā smeldze, kas ir apslēpta, bet visu laiku ir klāt.”

Artas Arnicānes muzikālo rudeni papildinās arī koncerts 18. oktobrī koncertzālē "Lielais dzintars", kur viņa uzstāsies kopā ar poļu kolēģi Slavomiru Vilku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti