Kultūras ziņas

Kinofestivāls "Spektrs" – nedēļa, ko pavadīt kino

Kultūras ziņas

Pirmizrādi Latvijā piedzīvo spēlfilma "Ausma"

Pētera Vaska pirmatskaņojums Somijā

Pētera Vaska jaundarbu pirmatskaņo Somijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Īpašs Latvijas mūzikas notikums pagājušās nedēļas nogalē notika Somijā - tur Ostrobotnijas kamerorķestris diriģenta Juhas Kangasa vadībā pirmatskaņoja Pētera Vaska jaundarbu "Musica Serena".

Latviešu komponists Pēteris Vasks un somu diriģents Juha Kangass satikās 90.gadu sākumā, kad Ostrobotnijas kamerorķestris Kangasa vadībā iestudēja Vaska stīgu simfoniju "Balsis". Kopš tā brīža abu draudzība un garīga brālība gan mūzikā, gan dzīvē turpinās.

"Viņā ir ziemeļnieka miers un ziemeļnieka uguns. Viņš vienkārši dzīvo mūzikā. Mūs vieno īpaša gara radniecība. Viņš vienkārši ir mans brālis," par Juhu Kangasu saka Pēteris Vasks.

Juha Kangass pazīstams ka īpaši jūtīgs un niansēts Pētera Vaska mūzikas interprets, pateicoties kuram Vaska mūzika ir pazīstama arī Somijas un Skandināvijas auditorijai.

''Šo 24 gadu laikā mēs bieži esam atskaņojuši Vaska mūziku ļoti daudzos koncertos, un somu publikai tā patīk. Esmu arī dzirdējis runas, ka Vaska mūzika ir pārāk vienkārša. Man tā nav pārāk vienkārša mūzika. Ja kāds uzraksta tūkstots nošu, bet cits divsimt notis, kuras viņam ir nozīmīgas, es dodu priekšroku divsimt notīm," norāda Juha Kangass.

"Viss tas skaistais ir, ka interprets pieliek kaut ko no sevis. Ja tev ir, ko pielikt, ja tev ir, ko teikt. Un tad ir tas pārsteigums - o, notis ir manas, bet izrādās - var arī tā," pauž Vasks.

Pētera Vaska skaņdarba "Musica Serena" pirmatskaņojums Somijā izvērtās par emocionāli spēcīgu un personīgi uzrunājošu notikumu, kas klausītajiem ļāva atklāt jaunu dimensiju Vaska mūzikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti