Orķestris «Rīga» un Rihards Zaļupe koncertprogrammā izpildīs mūziku no latviešu kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koncertprogramma "Orķestris “Rīga”. Zaļupe un kino mūzika" skanēs 1. martā Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un 7. martā Ventspils koncertzālē “Latvija”. Piedalīsies orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā un solists Rihards Zaļupe, medijus informē orķestra pārstāvji.

Mūziku ar stāstiem bagātinās Liene Jakovļeva.

Programmā iekļauti skaņdarbi, kuru autori katrs savā veidā runā par latviešu tautai svarīgiem jautājumiem un būtiskiem vēstures mirkļiem.

Aigars Grauba kinolentē “Rīgas sargi”, izmantojot gan grupas Jumprava”, gan paša sacerēto mūziku, radījis emocionāli piesātinātu un filmas sižetam atbilstoši dramatisku skaņu celiņu, kas pārtapis vienotā skaņdarbā orķestrim “Rīga”. Cita kinofilma – “Nameja gredzens” nākusi klajā ar komponista Riharda Zaļupes sacerētu mūziku. Šo skaņu celiņu īpaši orķestra “Rīga” koncertiem autors ir pārveidojis versijā sitaminstrumentiem un orķestrim, turklāt pats Rihards Zaļupe spēlē sitaminstrumentu solo šīs versijas atskaņojumos. Patriotiskā tēma atraktīvā veidā ir bijusi pamatā filmai “Vella kalpi”, un koncertos būs iespēja dzirdēt arī populārās Raimonda Paula melodijas no šīs filmas.

Lai kinofilmu mūzika saaustos vienotā stāstījumā, koncertu papildinās video mākslinieka Roberta Rubīna un radio žurnālista Oresta Silabrieža veidotas projekcijas ar kadriem no režisora Aigara Graubas kinofilmām.  

Vidzemes koncertzālē “Cēsis” 1. martā līdzās Andra Sējāna opusam “Karavāna” tiks atskaņoti Jēkaba Jančevska un Ilonas Breģes skaņdarbi, kas tapuši, svinot Latvijas valsts simtgadi, vēsturi, identitāti un tradīcijām. Jēkabs Jančevskis opusu “Un pret savas tautas dziesmu…” balstījis Imanta Ziedoņa dzejā, un Ilonas Breģes “Mūzika Kārļa Zāles piemiņai” sacerēta 2018. gadā, atzīmējot tēlnieka 130. dzimšanas dienu.

Savukārt koncertzālē “Latvija” Ventspilī 7. martā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Viļņa Šmīdberga Simfoniju pūtēju orķestrim, kas godalgota ar Latvijas ''Lielo mūzikas balvu kā 2010'' kā gada labākais jaundarbs. Komponists Vilnis Šmīdbergs iedvesmu smēlies 1941. gada traģiskajos notikumos, kas skāruši arī viņa ģimeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti