Kultūras ziņas

Jauna dizaina maģistra studiju programma Kuldīgā

Kultūras ziņas

Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma "melnā kaste"

No dziesmu klades līdz studijai un skatuvei

No dziesmu klades līdz skatuvei. Top Mārtiņam Freimanim veltīta koncertprogramma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šovasar, 10 gadus pēc Mārtiņa Freimaņa nāves, dienas gaismu ieraudzīs jauna koncertprogramma, kurā būšot arī līdz šim nedzirdētas mūziķa dziesmas. Tās viņš esot sarakstījis pusaudža vecumā, mācoties Aizputes vidusskolā.

Dziesmas no rūpīgi saglabātas Mārtiņa klades šobrīd atlasa viņa skolas laika ansambļa dalībniece, dziesminiece Maija Kalniņa. Aranžiju Mārtiņa pirmajām dziesmām piekritis veidot bijušais grupas “Tumsa” mūziķis Normunds Kalniņš, bet tās iedziedās vairāki Mārtiņa draugi, tostarp Lauris Reiniks un Kārlis Būmeisters.

Plašākai publikai Mārtiņš Freimanis kļuva zināms 1998. gadā, kad kopā ar grupu “Tumsa” uzvarēja festivālā “Liepājas dzintars”, taču aktīvu koncertdarbību sāka jau agrāk – 90. gadu sākumā, kopā ar skolasbiedriem Aizputē izveidojot ansambļus “Ilze” un “Trīsstūris”. Tolaik arī tapušas Mārtiņa pirmās dziesmas, piemēram, vēlāk tik populārā “Draugs”.

Klade ar Mārtiņa pirmo pašsacerēto dziesmu tekstiem un akordiem glabājas pie viņa skolas laiku ansambļu biedres Maijas Kalniņas, kura pandēmijas laikā atradusi brīvu brīdi dziesmu atlasei koncertprogrammas veidošanai. Viņa spriež, ka jau tolaik Freimanis rakstījis par tēmām, kas caurvij arī viņa vēlāk tapušos tekstus.

Kalniņa pastāstīja: “Ir dziesmas, kuras tieši no šī perioda viņš pēc tam izmantojis, devis citiem mūziķiem, piemēram, “Putnu ballei”, un viņam bija arī ļoti auglīga un rūpīgi slēpta sadarbība ar grupu “Tērvete”, kas izpilda šlāgermūziku.

Nevar teikt, ka neviena dziesma nebūs agrāk dzirdēta, bet daudzas būs tādas, kas nekur nav skanējušas.”

Dziesminiece atzina, ka mērķis ir “saglabāt to autentisko, nebaidīties no tā naivā, nebēgt no tā. Mārtiņam, kad viņš tās dziesmas rakstīja, ir 14–16 gadi. Tas šur tur nolasās.”

Sargājot Mārtiņa privātumu, Maija uzsver, ka šajā kladē tomēr paliks arī publikai neatvērtas lappuses. Šobrīd topošajai koncertprogrammai un Freimaņa agrīno dziesmu ierakstam studijā aktīvi tiekot meklēts finansējums. Veiksmīga iznākuma gadījumā dziesmas interesenti dzirdēs jau šovasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti