NABA Top

FEVER RAY otro reizi triumfē Radio NABA klausītāju Top 100

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: J.Simanovičs, JUUK, Death Valley Girls u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: The Wet Cigarettes, Pilota nakts, Elizabete Balčus u.c.

Murakami iedvesmota dziesma un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Radio Naba" mūzikas topu papildina pašmāju mūziķu "The Wet Cigarettes", "Pilota nakts", Elizabete Balčus, "Effekts" "Nova Koma", "UG UG UGG UGG", "Marss The Person", "Advanced Blue", Jāņa Irbes un "Pure Inch" skaņdarbi.

Ārzemju mūzikas jaunumos klausāmi "The C.I.A.", "Shame", "Fever Ray", "Deary", "Object of Affection", "The Unsleeping", Iggy Pop, Lisel, "Ok Doomer", "Black Sky Giant", "CIVIC", "The Go! Team", "M83", Belle and Sebastian, "Public Image Ltd." un "Fucked Up".

"The Wet Cigarettes" – "Destroy"

Ar cienījami nostrādātu singlu indie pop gaumē par sevi atgādina Liepājas grupa "The Wet Cigarettes". Singls "Destroy", albuma "The Cure no one Asked for" ietvaros, oriģināli, vietnē "Bancdamp", tika publicēts jau pagājušā gada rudenī, taču šogad tas nonācis arī straumēšanas servisos. Kā vēsta pati grupa, "The Wet Cigarettes" sastāv no vokālista Ģirta Edvarta Stepiņa, ģitārista un vokālista Dāvja Kristapa Aigara, basģitārista un skaņu inženiera Jāņa Dreiblata, bundzinieka, sintezatora un mūzikas fragmentu atskaņotāja Žaņa Makbuka. "The Cure no one Asked for" ir grupas otrais albums, kas sekoja 2021. gada debijai "grūti". Jāpiemin, ka iepriekšējā albuma singls "Grēks" bija dzirdams arī "Radio Naba" 2022. gada Top 100.

"Pilota nakts" – "Konstruktors"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ar patīkami ambientu un atmosfērisku drone mūziku sevi pieteicis projekts ar pseidonīmu "Pilota nakts". "Radio Naba" topa jaunums "konstruktors", kas sevī ietver arī kraut rock iezīmes, ir atrodams janvārī vietnē "Bandcamp" publicētā EP "izpēte" sastāvā.

Elizabete Balčus – "Asparagus Or Brussels Sprouts?"

Ar atmosfērisku un sapņainu kompozīciju "Radio Naba" topā atgriežas sirreālā māksliniece Elizabete Balčus. "Asparagus or Brussels Sprouts?" pirmoreiz pie klausītājiem nonāca pērn iznākušajā albumā "Hotel Universe", kas tika izdots neatkarīgi, zem īpaša licences līguma ar Monreālas leiblu "Mothland".

"Effekts" – "Mēness"

"Radio Naba" klausītājiem nu jau labi atpazīstama būs synth pop grupa "Effekts", kuru veido mūziķi un radio personības Rektors (Ernests Hvostovojs), Vektors (Viesturs Zandersons) un Sektors (Rihards Zelezņevs). Ar jaunāko singlu "Mēness" apvienība pašpārliecināti spērusi soli nopietnāku tēmu un mūzikas pasaulē. Kā raksta pati grupa: "Iedvesma dziesmai gūta no japāņu rakstnieka Haruki Murakami romāna "1q84". Tā vēsta par cilvēku savstarpējām ilgām un sapņiem par tikšanos." "Mēness" ir grupas piektais singls, un, kā jau ierasts līdz šim, to pavada arī košs videoklips.

"Nova Koma" – "Nepatiesības"

"Nova Koma" ir viena no vietējām apvienībām, kas atkārtoti priecē ar savu spēju attīstīties un augt radošajā darbībā. No pagrīdes garāžroka blices, kas neiederējās nu jau aizvērtos naktslokālos un smēķēja vājās cigaretes, grupa izaugusi līdz "Zelta mikrofona" nominācijai un kļuvusi par stabilu vārdu Latvijas alternatīvajā mūzikā. No 2021. gada ieraksta "Es neesmu dusmīgs" "Radio Naba" augstus panākumus guva dziesma "Marcipāns". Šo gadu Mārtiņš Vilnītis (ģitāra, taustiņi, balss), Jānis Kalvāns (ģitāra, balss), Roberts Kočots (bungas) un Alise Golovacka (basģitāra, balss) iesākuši, atgriežoties topā ar singlu "Nepatiesības". Dziesma publicēta 2022. gada nogalē kopā ar videoklipu, kas filmēts "Vagonu zālē". 

"Dziesma ir par situācijām, kad cilvēki gandrīz vai nejauši samelojas par pilnīgi nebūtiskām lietām. Tomēr šie sīkumi sakrājas, un galu galā savstarpējās attiecības kļūst par tukšām pieklājības frāzēm vai otra cilvēka viedokļa atbalsošanu, neatkarīgi no tā, vai tu tam piekrīti vai nē," komentē "Nova Koma".

"UG UG UGG UGG" – "J. Laukrozes kontrolšāviens"

"Ug Ug Ugg Ugg" jeb Uģis Jansons-Krastiņš, kurš pazīstams arī kā trešdaļa no apvienības "STABS", pērn bijis viens no ražīgākajiem vietējiem mūziķiem. Pats paguva izdot 5 albumus: "Izlasīte (demo)", "Pusmūža krīze, kas ilgst pusi mūža", "NAKTHTTPS", "Seržants Bēda" un "Krīze". Papildus tam mūziķis daudz laika pavada "Barona Buduārs" studijā, strādājot pie citu vairāk un mazāk zināmu alternatīvo mūziķu daiļrades. "J. Laukrozes kontrolšāviens" un pārējo albuma skaņdarbu nosaukumi aizgūti no reāliem ziņu virsrakstiem.

"Marss The Person" – "Feel it"

"Marss The Person", kurš agrāk bija zināms kā MNTHA, piedāvā noklausīties savu jaunāko singlu "Feel It". Pēdējo reizi Marss viesojās "Radio Naba" topā ar pašpieņemšanas himnu "Perfect", bet šoreiz producents un dīdžejs piedāvā singlu ar "Y2K noskaņu hyper-pop stilā un šķipsniņu eurodance sajūtas".

"Advanced Blue" – "Aka"

Gustava Gerharda Gailīša, Rūdolfa Mikus Stelpa un Oskara Vismaņa psihedēliskā rokgrupa "Advanced Blue" 2022. gada nogalē izdeva singlu "Aka", kas ir pirmais ieskats gaidāmajā albumā "Svabads". Kā atklāj apvienība, dziesma "apdzejo cilvēka radošo potenciālu. Katra radošā procesa kodols ir aka, no kuras smeļamies, lai kaut ko radītu – projicējot ko jaunu vai reproducējot iepriekš uztvertās pieredzes un iedvesmas avotus".

Atšķirībā no iepriekšējiem ierakstiem, kad tika mēģināts notvert dzīvās performances sajūtu, jaunā albuma rakstīšanas procesā grupa vērš lielāku uzmanību ierakstam kā atsevišķam mākslas izpausmes veidam, nebaidoties eksperimentēt ar dažādām skaņām un ieraksta metodēm. Singlu miksēja Edvards Broders un māsterēja "Abbey Road" skaņu inženieris Šons Magī (Sean Magee). Papildinošos vizuālos materiālus veidoja Marta Gusāre un Arta Volbeta. 

Jānis Irbe – "Sapņu stūre"

Jānis Irbe šo gadu iesācis ar protesta dziesmu postpanka un deju mūzikas noskaņās. "Dzeja atnāca negaidīti, bija sakrājies un nevarēju noturēt to sevī, un radās dzeja jau iepriekš sarakstītai melodijai," stāsta Jānis Irbe. "Sapņu stūre" pauž protestu pret lēmumiem, kas ietekmē dzīvi, sapņus, nākotni. Papildus singla vēstījumam mūziķis īpaši izceļ arī spēlēšanos ar vārdiem un jaunu vārdu darinājumiem: mākoņparāde, mākoņparādi, mākoņizsole, cukurkioski.

"Pure Inch" – "Last Time"

Jāņa Puriņa elektroniskās mūzikas projekts "Pure Inch" "Radio Naba" topā pēdējo reizi viesojās vēl pirms nepilna gada. Pašā janvāra sākumā Rīgā dzīvojošā daugavpilieša skaņdarbs iekļauts "BBOP" leibla izlasē "Winter Sampler". Kā Jāņa Puriņa mūzikai raksturīgi, "Last Time" ar laiktelpu spēlējas atmosfēriski sintezatori, kurus ik pa brīdim komplimentē "bezvārdu" vokālu celiņi. Lai gan vēl joprojām par "Pure Inch" nav zināms daudz, pērnajā oktobrī mūziķis sniedza ekskluzīvu interviju portālam "Illustrate Magazine", kurā producents atklāja, ka viņa "skatuves vārds "Pure Inch" ir atsauce un remikss uzvārdam Puriņš".

"The C.I.A." – "Bubble"

Ar elektriskiem rifiem "Radio Naba" topā ienāk arī par synth punk apvienības "The C.I.A." dziesma "Bubble", kas ir nu jau trešais singls no februārī gaidāmā albuma "Surgery Channel". Grupas sastāvā spēlē mūziķi Ty Segall, Denée Segall un Emmett Kelly. Daudziem atpazīstamākais noteikti būs grupas dalībnieks, rokmūziķis Ty Segall, kurš zināms ne tikai ar ļoti ražīgo un panākumiem pilno solo karjeru, bet arī ar dalību grupās "Fuzz", "Broken Bat", "GØGGS", "Wasted Shirt". "The C.I.A." februārī gaidāmais "Surgery Channel" būs grupas otrais veikums pēc 2018. gada debijas albuma "The C.I.A.".

"Shame" – "Six-Pack"

Pēdējos gados nenoliedzamu post punk un rokmūzikas žanru uzplaukumu piedzīvojusi Lielbritānija, un pozitīvās sekas tam ir jūtamas visā Eiropā. Grupa "Shame" varbūt nav gluži lielākais vārds šajā roka renesansē, taču tā turpina uzņemt apgriezienus, un trokšņainais "Six-Pack" ir nu jau otrais singls no gaidāmā trešā studijas albuma "Food For Worms". Tāpat arī grupa ir izziņojusi vērienīgu Eiropas un Amerikas tūri šajā pavasarī. Kopā ar "Six-Pack" klausītājiem nodots arī savdabīgs, "Playstation1" iedvesmots videoklips.

"Fever Ray" – "Kandy"

Zviedru art pop māksliniece "Fever Ray" jeb īstajā vārdā Karin Dreijer publicējusi trešo singlu no martā gaidāmā albuma "Radical Romantics", kas pēc 7 gadu pauzes būs trešais albums mūziķes katalogā. Jauno singlu "Kandy" "Fever Ray" veidojusi kopā ar savu brāli Olof Dreijer, kurš agrāk bijis arī dalībnieks abu kopprojektā "The Knife". Ņemot vērā, ka iepriekšējais mākslinieces singls "What They Call Us" ieņēma "Radio Naba" 2022. gada Top 100 virsotni, pašmāju fanus noteikti iepriecināja ziņa, ka gaidāmā albuma "Radical Romantics" tūre 27. martā piestās arī Rīgā.

"deary" – "Fairground"

Ar spēcīgu debiju sevi piesaka "deary", shoegaze un dreampop duets no Londonas. Lai arī ar demo ierakstu "Fairground Demo EP" projekts par sevi lika manīt jau pagājušajā gadā, šobrīd, nu jau leibla "Sonic Cathedral" paspārnē, EP tituldziesma ir pārrakstīta un oficiāli pārizdota. 

"Fairground" sevī apvieno klasisku triphopa ritmu un shoegaze raksturīgos griezīgi sapņainos ģitāru slāņus. Paši mūziķi singlu raksturo kā mēģinājumu atveidot leģendāro grupas "My Bloody Valentine" kompozīciju "Soon", taču beigās nonākot vairāk "Portishead" teritorijā. Dziesmā mēģināts atainot emocijas, kuras mūziķiem sniedz košā un dinamiskā Londonas ikdiena. Zīmīgi arī tas, ka dziesmu māsterējis leģendārās shoegaze grupas "Slowdive" bundzinieks Simon Scott.

"Object of Affection" – "Half Life"

Losandželosas apvienība "Object of Affection" savu darbību uzsāka 2020. gadā, izdodot pašnosauktu minialbumu. Tam sekoja pāris singli, bet šī gada sākumā izziņots debijas albums "Field of Appearances", kas tiks izdots 3. martā. Kopā ar ziņām par debijas plati izdots arī pirmais singls "Half life". Atmosfēriskā alternatīvā roka dziesma sapludina "Object of Affection" dalībnieku iepriekšējo radošo darbību tādās apvienībās kā "Death Bells", LOCK un Fury, sniedzot spēcīgu pieteikumu gaidāmajai platei.

"The Unsleeping" – "Жити"

Pašdēvētās guļamistabas panka grupas "The Unsleeping" darbība aizsākās 2013. gadā Umaņā, mazā provincē Ukrainas vidienē, kopā sanākot skolas biedriem un citiem draugiem, kurus vienoja mīlestība pret deviņdesmito gadu alternatīvo mūziku. Tālākā apvienības biogrāfija rakstījās līdzīgi kā daudzām alternatīvajām pagrīdes grupām –  mēģinājumu telpas ar dažādas kvalitātes aprīkojumu, singli, minialbumi, mazi koncerti, līdz kādā brīdī apvienība "nobāzējās" Ukrainas galvaspilsētā Kijivā. Pat bez pilna garuma debijas albuma apvienība spējusi uzrunāt auditoriju Ukrainā un ārpus tās, kas sniedzis iespēju uzstāties gan lielākajos Ukrainas festivālos, gan arī aizvedis līdz Budapeštas "Sziget Festival" skatuvei 2019. gadā, kas ar jaunu jaudu iegrieza grupas karjeru. 

Protams, Krievijas uzsāktais karš Ukrainas teritorijā strauji mainīja "The Unsleeping" darbību. Grupas sociālajos tīklos parādījās saucieni pēc Ukrainas debesu slēgšanas, uzrunājot grupas sadarbības partnerus Eiropā un aicinot ziedot Ukrainas atbalstam. Kopš 24. februāra grupa sadarbojas ar "Musicians Defend Ukraine" fondu, savu radošo darbību veltot pašmāju mūzikas industrijas atbalstam kara laikā. "The Unsleeping" nākošā uzstāšanās plānota 4. martā Ļvivā, kur noteikti tiks izpildīts arī jaunākais singls "Ziti", kas vēsta par to, kā "mēs turpinām un dzīvojam".

Iggy Pop – "Comments"

Igijs Pops ir atgriezies ar studijas albumu "Every Loser"! Līdz ar šo albumu Igijs Pops arī ir atgriezies pie savām panka saknēm un jau pirmajā albuma dziesmā "Frenzy" tieši pasaka, ka pat "pensionēšanās vecums" nespēj apslāpēt viņa uguni. Šī uguns turpina kvēlot arī albuma devītajā dziesmā "Comments", kas tika izdota kā trešais plates singls. Protams, pie albuma strādājusi vesela plejāde izcilu mūzikas industrijas pārstāvju. Pie producenta pults sēdējis Endrjū Vats, ģitāru iespēlējis "Red Hot Chilli Peppers" Džošs Klinghofers, pie basa – "Jane’s Addiction" dalībnieks Ēriks Eiverijs. Īpaši jāizceļ, ka singlā ne tikai bungas, bet arī perkusijas un klavieres spēlē mūs pāragri pametušais "Foo Fighters" bundzinieks Teilors Hokinss.

Lisel – "One At A Time"

Pēdējo gadu laikā Elīza Baga, kura pazīstama arī kā indie kvinteta "Pavo Pavo" dalībniece, pievērsusies elektroniskajai mūzikai ar skatuves vārdu Lisel. Viņas debijas albums "Angels on the Slope" tika izdots 2019. gadā, kam sekojušas dažādas sadarbības un singli. Nu mūziķe izziņojusi savu otro studijas albumu "Patterns For Auto-Tuned Voices And Delay".

"Es radīju vokālu apstrādes sistēmu, kas man ļāva mainīt domas par to, kas ir mans instruments. Es paļaujos uz savu ķermeni kā objektu un rezonējošu instrumentu," komentē Lisel. Šī vokālu apstrāde, rezonēšana un slāņošana ļauj sevi baudīt pašā pilnībā singlā "One At A Time", kas arī atgādina par faktu, ka Elīza ir pieredzējusi operdziedātāja.  

"Ok Doomer" – "Ilusi​ó​n"

"Ok Dommer", kas, minēšu, apvieno interneta kultūrā izplatīto frāzi "ok, boomer" un uz smagiem pesimistiem attiecināmo īpašības vārdu "doomer" (no angļu val.  doomed – nolemtais/-tā), ir postpanka projekts no Argentīnas. Par sevi sociālajos tīklos mūziķis izsakās ļoti lakoniski. Straumēšanas servisos savu darbību "Ok Dommer" komentē ar vārdiem "mūzika cilvēkiem, kuri dejo vieni" un "mēs esam paaudze bez prieka". Dziesma "Ilusi​ó​n" ir viena no piecām, kas iekļauta 6. janvārī izdotajā EP "L​á​grimas" (no spāņu val. – asaras) un vēsta par zaudētu mīlestību.

"Black Sky Giant" – "Primigenian"

Vēl viens jaunums no Argentīnas. "Black Sky Giant" ir instrumentāla psihedēliskā stoner-roka apvienība, kas Jaungada dienā izdeva savu piekto ierakstu – sešu kompozīciju garo "Primigenian" (no spāņu val. – pirmatnējs). Šis albums seko pagājuša gada 27. janvārī izdotajam "End of days pilgrimage". Grupas daiļradē jau iepriekš caur psihedēlisku fantāzijas prizmu apskatītas apokaliptiskas, spirituālas un eksistenciālas tēmas, un arī šī gada plate, kuras tituldziesma iekļauta "Radio Naba" topā, turpina muzikālu ekspedīciju to dziļumos.

"CIVIC" – "Blood Rushes"

Austrāliešu panki "CIVIC" jauno gadu atklājuši ar iespaidīgiem jaunumiem. Kopā ar jaudīgo "Blood Rushes", kas ir trešais singls no 10. februārī gaidāmā studijas albuma "Taken By Force", apvienība izziņojusi arī koncertus ne tikai Austrālijā, bet arī pirmo uzstāšanos Amerikā. Par jaunāko singlu apvienības līderis komentē, ka "mani panti ir par jaunu mīlestību un centieniem to aizsargāt vardarbīgā pasaulē, gluži kā censties saglabāt sveces liesmu viesuļvētrā". 

"The Go! Team" – "Gemini"

Jau pašā februāra sākumā pie klausītājiem nonāks Braitonas apvienības "The Go! Team" nākošā plate "Get Up Sequences Part Two". Vēl pirms tam izdots ceturtais singls no jaunā albuma ar nosaukumu "Gemini". Iedvesma zaigojošajam un pozitīvi lādētajam singlam nākusi no Nikijas Džovanni dzejoļa "Ego Tripping". Košais sintezatoru, ritmu un vokālu sniegumu kaleidoskops izrauj no ziemas drēgnuma un atgādina, kādēļ "The Go! Team" ir viens no šī brīža aizraujošākajiem Lielbritānijas jaunajiem projektiem.

"M83" – "Oceans Niagara"

Franču producents Entonijs Gonzalezs jeb "M83" atgriezies ar ziņām par 17. martā gaidāmo devīto studijas albumu "Fantasty", kas seko 2019. gadā izdotajai platei "DSVII". Savas karjeras laikā Entonijs Gonzalezs ar savu skaņu iedvesmojis daudz projektu, tomēr neviens nespēj līdzināties "M83" pasteļa neonu skaņai. Arī skaņdarbs "Oceans Niagara" aizved košā un psihedēliskā ceļojumā, ievelkot mūzikas radītajā kosmiskajā telpā, ko laiku pa laikam papildina vien divu vārdu salikums "beyond adventure" (angļu val. – pēc piedzīvojumiem).

"Belle and Sebastian" – "I Don’t Know What You See In Me"

Skotu indie mūzikas leģendas "Belle and Sebastian" sagādājuši lielisku jaunā gada ievadu visiem saviem klausītājiem, 9. janvārī pārsteidzot ar jaunu singlu "I Don’t Know What You See In Me" un pie reizes izziņojot 13. janvārī izdoto plati "Late Developers". Šis ir divpadsmitais albums grupas diskogrāfijā, kura vadošais singls ir pirmais "kopdarbs" grupas ilgajā pastāvēšanas vēsturē – dziesmas sarakstīšanā piedalījies producents Pīts Fergusons jeb Wuh Oh. Sintezatoru piesātinātā mīlas dziesma ir bijusi interesanta pieredze tieši šīs sadarbības dēļ.

"Public Image Ltd." – "Hawaii"

Ar pirmo dziesmu kopš 2015. gadā izdotā albuma "What the World Needs Now..." atgriezušies īru postpanka veterāni "Public Image Ltd". Emocionālā balāde "Hawaii" ir veltījums grupas līdera Džona Lidona jeb Johnny Rotten sievai Norai, kas jau vairākus gadus dzīvo ar Alcheimera slimību. Interesantā kārtā ar šo dziesmu apvienība pārstāvēs savu valsti šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursā. "Dziesma ir veltījums visiem, kas iet cauri grūtībām savas dzīves ceļā kopā ar personu, kas viņiem rūp visvairāk. Tas arī ir cerības pilns vēstījums, ka galu galā mīlestība gūs uzvaru pār visu," par "Hawaii" atklāj Lidons.

"Fucked Up" – "I Think I Might Be Weird"

Toronto hārdkora blice "Fucked Up" gada pirmo mēnesi noslēdza ar jauno albumu "One Day", kas savu nosaukumu ieguvis tādēļ, ka visi ieraksti veikti vienas diennakts laikā. Pirms albuma izdošanas tika publicēts trešais, jūras motīvu pildītais singls "I Think I Might Be Weird", kas iepeldējis arī "Radio Naba" topā. Pacilāto un trauksmaino singlu pavada arī atbilstošs videoklips, kuru tā idejas autors, grupas ģitārists Maiks Haličuks un režisors Meksvels Makkeibs-Loko apraksta kā "odu OKT (obsesīvi kompulsīvajiem traucējumiem)".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti