Kultūras ziņas

Izcilā mākslinieka Leo Kokles lielākā izstāde

Kultūras ziņas

Liktenīgais "Dzintariņš" svin 60 gadus!

Grāmata par Latvijas estrādes karalieni Elgu Īgenbergu

Mazvērsīte: Igenbergas bērni un ģimene bija viņas dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Elga Igenberga ir estrādes mūzikas celmlauze Latvijā, to atzinis arī viņas laikabiedrs un kolēģis Raimonds Pauls. Simpātiskajai sievietei darbošanās mūzikas pasaulē bijusi grūtāka nekā vīrietim – biežāk pavarda siltums bijis jāaizstāj ar darbu pie klavierēm un nošu lapām. Līdz ar muzikoloģes Daigas Mazvērsītes grāmatu „Elga Igenberga. Dzīves riču-raču” lasītājiem ir atvērta vēl viena nozīmīga lappuse mūsu mūzikas vēsturē. 

„Popularitātes dēļ un arī karjeras dēļ nākas upurēt daudz cilvēciskas vērtības, un tā arī Elgas Igenbergas dzīvē neizveidojās nedz harmoniska ģimenes dzīve, ne arī viņai ir pašas pēcnācēji -, varētu teikt, ka viņas bērni un viņas ģimene bija visas viņas dziesmas,” stāsta grāmatas autore, muzikoloģe Daiga Mazvērsīte.

Tomēr upuri nereti domāti, lai pēc tiem sekotu atalgojumi, kā, piemēram, vairāki operetes „Annele” fragmenti ieguva patstāvīgu dzīvi un kaldināja dziedātāju slavu.

 „Tur bija arī dziesmiņa par jaunību, tāds jauks valsis: „Ai jaunība, ai, jaunība, ko tu ar mani dari..” utt.; un trešais numurs no „Anneles” bija „Mūs zvaigznes sauc” jeb „Zvjozdi ždut”. Ar šo Elga Igenberga ieguva Vissavienības slavu, pateicoties Larisai Mondrusai, kura tolaik populārajā pārraidē „Zilā uguntiņa” to nodziedāja, stāvot blakus izcilajiem kosmonautiem – tā laika lielākajām zvaigznēm. Un Jurijs Gagarins Mondrusu vēl tā kā filmēja ar tādu rokas kameru,” atklāj Mazvērsīte.

Kā iepriekš vēstīts, Daigas Mazvērsītes grāmatas „Elga Igenberga. Dzīves riču raču” atvēršana notika Baltijas Grāmatu svētku laikā marta sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti