Liepājā - jau 12. Ērģeļmūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar „Ērģeļmeža pasakām” liepājnieki šodien Sv.Trīsvienības katedrālē atklās jau 12. Ērģeļmūzikas festivālu. Pirmais koncerts būs veltīts bērnu un jauniešu auditorijai. Pasaka vēstīs par zēnu Tomu, kuram patīk visu savu laiku pavadīt pie datora. Atrauties no spēlēm un nonākt Ērģeļmeža pasakā zēnam palīdzēs ērģelniece Kristīne Adamaite un citi mūziķi.

„Kad Toms bija mazāks, vecmāmiņa lasīja pasaku par vienu drosmīgu ķēniņdēlu. Ķēniņdēls strauja zirga mugurā dodas meža biezoknī, bet kur tad viņš dodas - uz kaujas lauku? Nē, lai viņš traucas atbrīvot no gūsta princesi. Jā, tas būs labi -, un tad skan Baha Tokāta. Beigas būs laimīgas, nonāksim līdz kāzām. Mums būs iespēja visiem trijiem kopā nospēlēt Persela svinīgo maršu visiem kopā,” - tā par gaidāmo koncertu stāsta ērģelniece Kristīne Adamaite.

Iestudējums ir veidots bērnu un jauniešu auditorijai. Ērģeļmūzikas pasakas klausītājiem koncerta laikā stāstīs muzikoloģe Karina Bērziņa. Pasakas muzikālās ilustrācijas veidos ērģelniece Kristīne Adamaite, ģitārists Kaspars Zemītis un flautists Reinis Lapa. Gaidāmi gan mūsdienīgi, gan klasiski elementi – tās būs krāsainas ilustrācijas, kas uzrunās arī pieaugušos, akcentē Kristīne Adamaite:

”Ērģeļmūzikas klasikas, iespējams, viens no pašiem populārākajiem skaņdarbiem Vidora Tokāta, kas attēlos princesi, kura griežas karuselī. Es domāju, ka tas ir ļoti labs skaidrojums šai mūzikai. Būs arī latviešu mūzika – Vasks un Dubra. Dubras skaņdarbs attēlos negaisu. Būs vairāki mūsdienu populārā mūzika, piemēram, Kaspars Zemītis ar skaņdarbu no Stinga repertuāra. Liela daudzveidība.”

Tikpat krāsaini un daudzveidīgi ir bērnu zīmējumi, kas kalpos kā ieejas biļete festivālā. Ikviens var radīt arī kādu literāru vai muzikālu sacerējumu, kas veltīts slavenajām Liepājas ērģelēm un tā par brīvu nokļūt koncertā.

Kafejnīcā „Darbnīca”, kas atrodas iepretim Sv.Trīsvienības baznīcai, aplūkojami pagājušā gada zīmējumi. ”Zīmējumā redzamas zelta ērģeles, spilgti dzeltenā krāsā. Priekšā sēž ērģelnieks ar spārniem. Varbūt tas ir eņģelis, varbūt pašam ērģelniekam, spēlējot ir izauguši spārni. Apkārt vēl lidinās daudzi eņģeļi, putniņi, notiņas. Zīmējums dinamisks, košās krāsās. Mans pagājušā gada konkursa favorīts, kaut gan žūrija lēma savādāk,” zīmējumus izrāda festivāla rīkotāja Dace Bluķe.

Festivāla pirmā diena turpināsies ar vēl vienu koncertu Liepājas Sv.Pāvila baznīcā, kur uzstāsies ērģelnieks Roberts Hansons un pūšaminstrumentu kvintets „Piecatā”, tas būs koncerts „Mūzika taurēm un ērģeļu stabulēm B.A.C.H.”. Savukārt svētdienas vakarā Trīsvienības katedrāles slaveno instrumentu atskaņos ērģelnieks Aigars Reinis, talkā aicinot sitaminstrumentu pārvaldītāju Elīnu Endzeli un Lielās Mūzikas balvas laureāti Ievu Ezerieti, kuras soprāna balss labi pazīstama gan Latvijā, gan aiz tās robežām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti