Rīta regtaims

Ērģelniece Vita Kalnciema: Katrs koncerts Rīgas Domā ir svētki

Rīta regtaims

Ilona Birģele: Koncertā "Vecāķi. Saulriets. Ērģeles" var baudīt dabu, ērģeles un mūziku

Gundars Venens par ciklu "Mūzika dievnamam": Šogad izrādām reveransu ārzemju ērģelniekiem

Viļņu dziesmas un rokmūzikas piegarša. Liepājas ērģeļu īpašais skanējums koncertciklā «Mūzika dievnamam»

Kā ik vasaru, arī šogad norisinās "Liepājas ērģeļmūzikas vasara", koncertciklā "Mūzika dievnamam" priecējot klausītājus ar Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu īpašo skanējumu. Šogad, atšķirībā no citiem gadiem, Liepājā viesojas gana daudz ārzemju mākslinieku, bet arī mūsu pašu ērģeļnieki priecēs ar īpašām programmām, Latvijas Radio "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" stāstīja producents Gundars Venens.

Liepājai 2027. gadā uzticēts liels gods un iespējas – prezentēt skaisto jūras pilsētu kā visas Eiropas kultūras galvaspilsētu, bet šovasar nemainīgi, ienākot pilsētas centrā, ikvienu pilsētas viesi sveicina Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāle – cēlā vecpilsētas dominante. 

Aiz smagajām baznīcas durvīm skatam paveras skaistās ērģeļu zelta stabules. Instruments, kas ir viena no Liepājas pazīstamākajām vērtībām. Ērģeles ar astoņtūkstoš stabuļu jaudu spēj radīt brīnišķīgu un neatkārtojamu skaņas baudījumu. Topošā Eiropas kultūras galvaspilsēta iecerētajās muzikālajās programmās iepazīstinās viesus arī ar šo kultūrvēsturisko bagātību, bet jau šajā vasarā turpināsies mūslaiku tradicionālās vērtības – "Liepājas ērģeļmūzikas vasaras" koncertcikls "Mūzika dievnamam", kas pirmo reizi sevi pieteica 2012. gadā.

Koncertcikls šogad skanēs līdz 20. augustam un norisināsies ierastajā laikā – svētdienu pēcpusdienās pulksten 17.

Šogad koncertu afišās lasāmi vairāki ārzemju mākslinieku vārdi, kas Liepājā uzstāsies pirmo reizi. Jau 16. jūlijā muzicēja Ludgers Lomans (Vācija) un 23. jūlijā – Kolins Endrjūss (ASV), bet 6. augustā klausītāji aplaudēs Stefanam Donneram (Austrija), bet 20. augustā – Pjēram Zevortam (Francija).

"Šajā gadā mēs devām nelielu reveransu ārzemju māksliniekiem, lai arī viņi varētu tikt pie šī instrumenta, muzicēt un izbaudīt skaņas krāšņo bagātību, ko sniedz Liepājas ērģeles.

Citus gadus mums nav bijuši tik daudz ārzemju mākslinieki, bet šoreiz tā ir. To, ka tas ir interesanti, ka tas ir arī viņiem ārkārtīgi liels piedzīvojums, to mēs baudījām jau pagājušajā svētdienā, kad pie mums viesojās amerikāņu ērģelnieks Kolins Endrjūss. Viņš bija tiešām pacilāts pēc šī koncerta un ļoti priecīgs par to, ka varēja baudīt šīs ērģeles, kaut gan pasaulē ir grūti atrast kādu vietu, kur viņš nebūtu bijis un koncertējis pie ļoti slaveniem instrumentiem," stāstīja Venens. 

Gundars Venens
Gundars Venens

Taču Liepājā koncertus sniegs arī latviešu mākslinieki. Jau 30. jūlijā muzicēs ērģelniece Ilona Birģele un Armands Alksnis, kurš spēlē elektroģitāru. 

"Šajā svētdienā pie mums būs atkal mūsu mākslinieki, Ilona Birģele. Ilonai allaž ir tāda jaunrade, es gribētu teikt. Pirms diviem gadiem viņa uzstājās kopā duetā ar sitamajiem instrumentiem, tā bija ļoti interesanta programma. Šoreiz klausītājus gaida viņas muzicēšana duetā ar Armandu Alksni, pazīstamo elektroģitāristu," norādīja Venens. 

Programma būs interesanta un plaša, iesāksies ar Volfganga Sebastiana Baha mūziku, bet turpināsies jau ar 21. gadsimta ritmiem un krāsām, jo mākslinieki izvēlējušies latviešu komponistu skaņdarbus, atklāja Venens. 

"Šī kombinācija un saskaņa Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē noteikti būs ļoti interesanta. Tiem, kas nav dzirdējuši šo saspēli kopā – ērģelēm ar rokmūzikas ģitāristu –, tas būs jauks piedzīvojums," viņš vērtēja. 

Savukārt 13. augustā kopā ar ērģelnieci Edīti Alpi uzstāsies dziedātājas Ilona Bagele (soprāns) un Annija Rozentāle (soprāns). Arī šis koncerts būs visai zīmīgs, jo gan Ilona Bagele, gan Edīte Alpe šogad svin skaistu dzīves jubileju, tālab šim notikumam mākslinieces velta īpašu koncertprogrammu, kuras nosaukums ir "Viļņu dziesmas Latvijai". Liepājā tā piedzīvos pirmatskaņojumu, bet pēcāk skanēs arī Rīgā un citviet Latvijā.

"Tas būs ļoti skaists koncerts, kurā uzplauks latviešu komponisti, gan Marģers Zariņš, gan Jānis Mediņš, Jāzeps Vītols, Jānis Lūsēns, Imants Kalniņš, Raimonds Pauls. Šiem māksliniekiem ir īpašs rokraksts, un mūzika, ko viņas piemeklēja katedrālei, ir ļoti saviļņojoša un katram klausītājam labi saprotama.

"Liepājas ērģeļmūzikas vasara" ir domāta, lai klausītāji, kuri ieradušies Liepājā kā tūristi un mūsu pilsētas viesi, izlasot bukletā, ka pilsētā atrodas instruments, kas skaitās pasaulē lielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles, varētu to dzirdēt.

Arī tie, kuri pirmo reizi klausās ērģeļmūziku, jo šis žanrs nav viegls. Šāds koncerts ir ļoti piemērots viņiem," skaidroja Venens. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti