Liepājā Baha ērģeļmūziku izpildīs pieci saksofonisti no Beļģijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

24. novembrī plkst. 18.00 Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” aicina uz Johana Sebastiana Baha monumentālās ērģeļmūzikas koncertu “#Bahs32reģistri” inovatīvās piecu saksofonu apvienības “BL!NDMAN” izpildījumā. Koncerts notiks sērijā “Pasaule Lielajā dzintarā”, kas klausītājus iepazīstina ar pasaulē atzītām, ekstravagantām mūzikas personībām, informēja “Lielā dzintara” pārstāvji.

Apvienību “BL!NDMAN” beļģu saksofonists un komponists Ēriks Sleišims (Eric Sleichim) izveidojis 1988. gadā, un šogad ar vairākiem koncertiem tā atzīmē savu trīsdesmito dzimšanas dienu. Jau kopš darbības pirmsākumiem apvienība attīsta jaunas spēles tehnikas, tādējādi ievērojami paplašinot kā saksofona repertuāru, tā arī žanru robežas. Starptautisku atzinību grupa iemantojusi tieši ar savu multidisciplināro pieeju, strādājot gan ar teātra, gan dejas un kino pasauli un sadarbojoties ar pasaules klases māksliniekiem, tostarp provokatīvo multimākslinieku Janu Fabri (Jan Fabre).

Nosaukums "BL!NDMAN" radīts, atsaucoties uz žurnālu “The Blind Man”, kuru 1917. gadā Ņujorkā izdeva slavenais dadaists, “šoka mākslas pionieris” Marsels Dušamps (Marcel Duchamp). Tas balstās dadaistu idejā par neredzīgu vadītāju, kas ved sabiedrību cauri mākslas izstādēm. Arī “BL!NDMAN”, seno mūziku atskaņojot ar mūsdienu instrumentiem, tiecās izvairīties no tās kādreizējā, ierastā skanējuma atdarināšanas, tā vietā parādot to jaunā gaismā un tādējādi pārsteidzot klausītājus. 

Baroka laikmetā ērģelēm piemita orķestrāla skanējuma vēriens, un Bahs to meistarīgi izmantoja. Sadalot partitūru atsevišķās balsīs, jo skaidrāk atklājas šo ērģeļdarbu burvība. Trīsdesmit divu stabuļu lielajām ērģelēm tipisko zemo skanējumu ansamblis panāk, pateicoties zema skanējuma apveltītā “tubax” saksofona un elektronikas izmantojumam. Tādējādi "BL!NDMAN" saksofonu kvintets kļūst par cilvēkiem – ērģelēm, kuras darbina elpa.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

BL!NDMAN from Festival van Vlaanderen Kortrijk on Vimeo.

“BL!NDMAN” mākslinieciskais vadītājs Ēriks Sleišims stāsta: “Baha laikos ērģeles bija kā liels sintezators, “instrumentu karaliene”, kas sniedza neskaitāmas noskaņas un iespējas. Lai atskaņotu polifonisku mūziku, ērģelniekam manuāli jāveic plaša reģistru maiņa, pateicoties kam iespējama perfekta balsu izsekošana. Kvintets šo principu spēj īstenot, izmantojot katra saksofona – soprāna, alta, tenora un baritona – specifisko skanējuma spektru. Tādējādi rodas aizraujoša saspēle, kurā motīvi un melodijas no viena instrumenta balss uz jau citu pārplūst teju nemanāmi.”

Soprāna saksofonu ansamblī spēlē Kūns Māss (Koen Maas), alta saksafonu – Pīters Pellenss (Pieter Pellens), tenora – Pīts Rebels (Piet Rebel), bet baritona – Rafs Mintens (Raf Minten). Savukārt elektronika un ''tubax'' saksofons ir ansambļa dibinātāja, komponista un saksafonista Ērika Sleišima pārziņā. 

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā, “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti