Kultūras ziņas

Izstāžu cikls Jūrmalas pilsētas muzejā

Kultūras ziņas

Rakstnieka Vika un viņa dēla Raida kopizstāde

Nosaukti "Lielās mūzikas balvas 2018" nominanti

Lielās mūzikas balvas žūrija: Ir problēmas ar nevienlīdzīgu finansējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien Kultūras ministrija, “Latvijas koncerti” un “Lielās mūzikas balvas 2018” žūrija paziņoja balvas nominantus astoņās kategorijās un nosauca balvas par mūža ieguldījumu saņēmēju. 2018. gads bijis izciliem mūzikas notikumiem bagāts, un nominantu izraudzīšanās žūrijai raisījusi asas diskusijas, kas joprojām nav norimušas. Tomēr žūrijas pārstāvji uzsver – salīdzinot ar citām nacionāla mēroga balvām, iezīmējas disproporcija, jo, piemēram, “Spēlmaņu naktī” vai “Lielajā Kristapā” šādu balvu regulāri saņem divi cilvēki. 

“Mēs garās diskusijās tomēr pie kopsaucēja esam nonākuši. Tika uzdots jautājums un pamanīts, kāpēc šeit nav pasaules zvaigžņu, kāpēc šeit neparādās ne Mariss Jansons vai Andris Nelsons, vai Elīna Garanča. Tomēr mēs ļoti konceptuāli nolēmām, ka pievērsīsimies tomēr mūsu Latvijā dzīvojošiem vai Latvijā profesionāli strādājošiem,” žūrijas izvēli pamatoja tās priekšsēdētāja, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja Ilze Medne. 

 
Nopietnākās domstarpības žūrijas pārstāvju un Kultūras ministrijas starpā raisīja kategorija “Par mūža ieguldījumu”. Balva šogad piešķirta dziedātājai, komponista Pētera Plakida dzīvesbiedrei Maijai Krīgenai. Žūrijas pārstāvji nominācijai virzījuši vēl kādu kandidatūru, bet Kultūras ministrija to neapstiprināja, aizbildinoties ar naudas trūkumu.

“To personu, kas tika izvirzīta kā otrā, es nevēlētos pieminēt, jo tas viņu tikai lieki uztrauktu. Bet problēma, pirmkārt, ir tāda, ka, pēc mūsu domām, ir finansējuma nevienlīdzīgs sadalījums. Jo, ja tiek vienam  vienīgam  popmūzikas koncertam, kā rezultāts tika neviennozīmīgi vērtēts, piešķirti 200 000 eiro... Savukārt valsts nevar atrast speciālbalvai par mūža ieguldījumu tikai 1500 eiro?” sašutumu pauž žūrijas pārstāvis, muzikologs Armands Znotiņš.

Viņš uzsver – tā ir disproporcija starp vairākām nacionālās nozīmes balvām, jo, piemēram, “Spēlmaņu naktī” vai “Lielajā Kristapā” šādu balvu regulāri saņem divi cilvēki. 

Latvijas Mūzikas padomes izstrādātajā nolikumā noteikts, ka balvu par mūža ieguldījumu ik gadu var saņemt viena persona. Taču Lielās mūzikas balvas 26 gadu senajā vēsturē jau pieļautas atkāpes no nolikuma. Divas balvas par mūža ieguldījumu vienā gadā līdz šim pasniegtas piecas reizes.

“Jāsaka, ka šoreiz priekšlikums no žūrijas ir nācis ļoti vēlu. Tas ir bijis tikai dažas dienas pirms preses konferences. Tik saspringtā ātrumā tik izšķirīgus lēmumus Kultūras ministrija nevar pieņemt. Līdz ar to Lielās mūzikas balvas žūrijai lūdzām sekot līdzi nolikumā noteiktajam,” skaidroja Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone. 

Žūrijas pārstāvji gan solījuši vērsties Latvijas Mūzikas padomē, lai vēl šogad tomēr mainītu nolikumu. “Lielās mūzikas balvas 2018” svinīgā pasniegšanas ceremonija notiks šā gada 5. martā Latvijas Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti