NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Adrians Grīns, Seshi, Aidan Noell, Cold Cave u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Jānis Irbe, Purva metāls, Shortpris u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Bēdu brāļi, Diāna Sus, aPēdājs, Hard Copy u.c.

Leģendārie «The Chemical Brothers» un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Radio Naba” pašmāju topā debitē “Bēdu brāļi” ar dzīvīgo “Mana māja” un Diāna Sus ar sapņaino dziesmu “Just Waves”. Ar jaunu kompozīciju “atriebība” no jauna dubultsingla atgriežas “aPēdājs”.

Ārzemju topa jaunumos ilgi gaidīti jaunumi no leģendārā producentu duo “The Chemical Brothers” ar singlu “The Darkness That You Fear”, bet pēc 50 gadu pauzes talantus atkal apvienojuši Tods Rundgrens un grupa “Sparks” singlā “Your Fandango”. Pavisam svaigs pieteikums mūzikā nāk no Ričmondas apvienības “Hard Copy” ar singlu “Big Poppy”. Endrū Hangs, kurš zināms arī kā viena puse no “Fuck Buttons” sniedz jaunu ieskatu savā otrajā soloalbumā ar kompozīciju “Promises”. No tuvākām ārzemēm tikko dibinātā leibla “NALI” virzību atklāj Žuljāna Mullera un “MRD” kopdarbs “Fall In Love”.

“Bedu brāļi” – “Mana māja”

12. aprīlī savu debijas īsalbumu “Dzīvais” izdeva postpanka apvienība “Bēdu brāļi”, kuras dalībnieki pazīstami arī no tādām grupām kā “KASETES”, “Pyro Trees” u.c. Saukti vārdos, “Bēdu Brāļi” ir Oskars Tupuriņš (ģitāra), Jānis Liepiņš (bass), Pēteris Ozols (bungas) un Franks Pirogs (ģitāra).

“Dzīvais”, kā jau implicē nosaukums, ierakstīts dzīvajā izpildījumā, un arī tā pavadošais video publicēts kā viengabalains, visu EP iekļaujošs video materiāls no ieraksta telpas. Pēc ieilgušā, pandēmijas izraisītā koncertu sausuma, šāda formāta, līdz sīkumiem nenoslīpēts, dzīvais ieraksts publicēts, lai klausītājam (un arī skatītajam), kaut uz mirkli ļautu atsaukt atmiņā klātienes koncertu pieredzi.

No četru kompozīciju garā albuma, “Mana māja” ir vienīgā dziesma, kas tapusi iepriekš. Kā Oskars Tupuriņš atklāja pagājušās nedēļas “Mūzikas sirds” raidījumā, “Radio Naba” topā iekļuvusī dziesma sākotnēji radīta kā kantri dziesma, bet tad pielāgota “Bēdu brāļu” vajadzībām. Tupuriņš gan nenoliedz, ka šī kantri versija arī kādreiz varētu nokļūt pie klausītājiem, visticamāk gan kā saldais ēdiens kādā “Bēdu brāļu” klātienes koncertā, kad tie atsākties. Pagaidām “Mana māja” var baudīt kā pirmo dziesmu no īsalbuma dzīvā, audiovizuālā ieraksta:

Diāna Sus – “Just Waves”

Islandē dzīvojošā latviešu mūziķe Diāna Sus izdevusi savu debijas mazo solo albumu "Winter Lullabies", kurā iekļautas sešas sapņainas kompozīcijas latviešu, angļu, krievu un islandiešu mēlē. “Just Waves” izskan maigā lociņinstrumentu un klavieru simbiozē un ir pirmais skaņdarbs kādam topošam mūziklam. Kā relīzē par dziesmas tapšanu atklāj mūziķe, tā “ierakstīta Islandes ziemeļos "dzīvajā" (“one-take”), izņemot kontrabasu, kuru Covid-19 mājsēdes dēļ attālināti ierakstīja Macejs Sadovskis (Maciej Sadowski) no Polijas.” Dziesmas tapšanā piedalījušies: Diāna Sus (mūzika, vārdi, aranžija), Maciej Sadowski (kontrabass), Sigfus Džonsons (Sigfus Jonson) (apstrāde).

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“aPēdajs” – “Atriebība”

Smagā roka apvienība “aPēdājs”, kuras sastāvā ir Artūrs Jakovļevs, Armands Butkevičs, Lauris Polinskis, atgriezusies ar jaunu dubultsinglu. Blices diskogrāfijas papildinājums seko 2018. gadā izdotajam albumam “nāve pieskārās pārbaudīt pulsu”. Marta sākumā izdoto dubultsinglu veido kompozīcijas “Žņaudz” un “Atriebība”, kas iekļuvusi “Radio Naba” topā.

“The Chemical Brothers” – “The Darkness That You Fear”

Leģendārie dīdžeji “The Chemical Brothers” ir atgriezušies ar pozitīvu emociju un cerību pilno “The Darkness That You Fear”, kas ir apvienības jaunākā kompozīcija kopš 2019. gada plates “No Geography”. Ar košo skanējumu, kas absolūti kontrastē sava nosaukuma drūmo konotāciju, singls sintezē maģiskus vokālu “samplus” ar raibu kāpinājumu un kritumu bagātu mūziku. Elektroniskā dueta pārstāvis Toms Rolans (Tom Rowlands) par singlu komentē, ka “tajā brīdī, kad mēs atklājām dažādo vokālu kombināciju, kas strādā pie mūsu mūzikas ritma, tas mums radīja optimistiskas sajūtas. Tas bija kaut kas, ar ko mēs gribējām padalīties.”

 

Todd Rundgren and “Sparks” – “Your Fandango”

 

Pēc pusgadsimta ilga laika jaunu kopdarbu radījuši Tods Rundgrens (Todd Rundgren) un apvienība “Sparks”, kuru vārdi vienā autoru uzskaitē pēdējo reizi parādījās 1971. gadā. Tas bija Toda producētajā “Sparks” debijas albumā, kas orģināli tika izdots ar nosaukumu “Halfnelson”, bet pēc gada pārdēvēts grupas vārdā. Tagad mākslinieku ceļi atkal krustojušies “The Sparks Brothers” dokumentālās kinolentes filmēšanas laukumā, kas arī kalpojis kā katalizators abu pušu muzikālai sadarbībai. Šī gada mūziķu kopdarbs publicēts kā trešais singls no drīzumā gaidāmā Toda albuma “Space Force”, kurā iekļautas kompozīcijas ar tādiem mūziķiem kā “Weezer” vokālistu un hiphopa mākslinieku “Narcy”. “Your Fandango” ir rotaļīgs un teatrāls muzikālais piedzīvojums, kuru pavada adekvāti savdabīgs un Viktorijas laikmeta estētikas piesātināts videoklips.

“Hard Copy” – “Big Poppy”

“Hard Copy” ir pavisam svaiga indīroka un postpanka krustceļu apvienība no Ričmondas, ASV. Kvartetu veido Maikls Makbīns (Michael McBean), Bens Harsels (Ben Harsel), Ians Makvarijs (Ian McQuary) un Luiss Heningers (Louis Henninger). Grupas debijas īsalbums “Hidden Beat” ar piecu kompozīciju garo dziesmu sarakstu tika izdots 23. aprīlī, pirms kura izdošanas klausītajiem tika nodots singls “Big Poppy”. Pašapmierinātie vokāli, kas kvalificējas kaut kur starp dziedāšanu un runāšanu, izskan skaidri, pāri ritmiskajam instrumentu pavadījumam. Tematiski singls mij beisbola un politikas atsauces, pats nosaukums “Big Poppy” ir aizgūts no bijušā ASV prezidenta Džordža V. Buša bērnības iesaukas. Par savu skaņu grupas pārstāvji komentē, ka tā nedaudz atgādina “agrīno dienu “Parquet Courts” vai precīzos “Omni”, varbūt pat mazliet “Dismemberment Plan””.

Andrew Hung – “Promises”

Endrū Hanga vārds “Radio Naba” klausītajiem noteikti saistās ar apvienību “Fuck Buttons”, kurā ar Endrū apvienojies Bendžamins (Benjamin John Power) jeb “Blanck Mass”. Lai gan “Fuck Buttons” joprojām ietur pauzi savā darbībā, tās dalībnieki nav zaudējuši savu ražīgumu. Tikai šī gada sākumā “Blanck Mass” izdeva savu piekto studijas albumu, bet jau 18. jūnijā pie klausītajiem nonāks Endrū otrais solo albums “Devastations”. No vasaras sākuma gaidāmā albuma jau iepriekš publicēts singls “Space”, bet jaunu ieskatu tajā piedāvā tikko izdotais “Promises”. Aizraujot ar meistarīgu sintezatora spēli un Endrū izteiksmīgajiem vokāliem, gandrīz sešas minūtes garais skaņdarbs ar vienu kāju iebrien astoņdesmito gadu skanējumā. Par eklektisko skaņdarbu pats autors izsakās, ka tas “ir par ceļojuma sākumu vai varbūt arī tā beigām. Nozīme ir tajā, ka pārmaiņas mūs piemeklēs neatkarīgi no tā, vai mēs tās vēlamies vai nē.”

Julian Muller and “MRD” – “Fall In Love”

Žuljāns ir franču dīdžejs, producents un tikko dibinātā leibla “NALI” izveidotājs, kura darbība tehno pasaulē izceļas ar ārpusžanru skaņu ainavām. “MRD” ir viens no karstākajiem šī brīža elektroniskās mūzikas māksliniekiem no Oslo, kurš savā mūzikā kombinē new wave, spēcīgu ritma sekciju un melanholiskus vokālus. Abu mākslinieku kopīgais EP pie klausītājiem nonāks 12. maijā, bet ieskatu tajā varam dzirdēt skaņdarbā “Fall In Love”. Tehno, sintpopa un popmūzikas elementu piepildītais singls un arī gaidāmais īsalbums, kā liek nojaust relīze, ir “daudzsološs atspēriens tikko dibinātajam leiblam un tā pārstāvētās mūzikas mērķiem”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti