Kultūras ziņas

Atklāj izstāžu ciklu "Skaņai vajag mākslu"

Kultūras ziņas

"Čehomor" un "Sinfonietta Rīga" sinerģija

Filma par PSRS rokmūzikas krustēvu

Latvijas pirmizrādi piedzīvo filma par PSRS rokmūzikas krusttēvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas pirmizrādi piedzīvojusi krievu režisora Andreja Airapetova dokumentālā filma par pasaules rokmūzikas guru, leģendāru mūzikas žurnālistu, rakstnieku un Padomju Savienības pirmo dīdžeju – Artemiju Troicki.

Viņu mēdz dēvēt arī par Padomju Savienības alternatīvās un rokmūzikas krustēvu. Latvijā viņš kļuva zināms 80. gados, kad kopā ar Jāni Šipkēvicu vadīja televīzijas raidījumu “Videoritmi”.

Krievu režisora Andreja Airapetova dokumentālās filmas “Kritiķis” varoņi ir cilvēki, kuri, pretojoties Padomju Savienības sistēmai, par savu galveno reliģiju 60., 70. un 80. gados pasludināja rokenrolu. Artemijs Troickis bija viens no viņiem.

“Sākumā šāda mūzika eksistēja tikai kā “importa” prece, bet vēlāk arī Krievijā, Latvijā un daudzviet citur parādījās mūziķi, kuri paši spēlēja šāda stila mūziku, un pakāpeniski tā kļuva arvien interesantāka, kvalitatīvāka. Tā radās šis fenomens, kas augstāko punktu sasniedza 80. gados,” pastāstīja Troickis. “Mans personīgais stāsts ir tikai kā iemels pastāstīt par pagrīdes mūziku, par šo Padomju Savienības kultūras andergraundu 60.,70., 80.gados. Es tur esmu vairāk kā iemesls, nevis galvenais varonis. Un man tas ļoti patīk.”

Uz šauram publikas lokam izsludināto filmas pirmizrādi satikt patlaban Igaunijā dzīvojošo žurnālistu bija ieradušies Latvijas mūziķi un draugi, ar kuriem Artemiju Troicki savulaik vienojusi radoša sadarbība.

“Lai koks augtu, viņam ir vajadzīgas saknes,” savu pārliecību pauda modes mākslinieks un Troicka draugs Bruno Birmanis. “Un vēsture ir saknes. Tajā laikā, kad var atļauties visu, ir diezgan derīgi zināt un saprast, kā ir būvēt kaut ko vērtīgu, nu jau par klasiku nosaucamu, laikā kad par to sēdināja cietumā.”

Savukārt mūzikas žurnālists Uldis Rudaks atklāja: “Man tīk, kā viņš izsaka savas domas, kā viņš tās formulē, kā viņš raksturo dažādus mūziķus; un man viņš ir kļuvis par ļoti lielu autoritāti līdz šai dienai.”

Žurnālists un Troicka draugs Jānis Šipkēvics ir pārliecināts – Artemijs Troickis  bijis Baltijas un Latvijas “indie”, alternatīvās, progresīvās mūzikas “pārcēlājs” ne tikai uz Padomju Savienību un Krieviju, bet uz visu krieviski runājošo pasauli.

“Mēs varam pateikties šim cilvēkam, ka viņš to darīja absolūti godīgi, bez maksas, bez pienākuma sajūtas,” teica Šipkēvics.

Artēmijs Troickis turpina “būt kaitinošs” arī pašreizējās Krievijas varas iestādēm. Viņa neglaimojošais viedoklis par notiekošo valstī netiek oficiāli publiskots Krievijas medijos.

Plašāka intervija ar Artemiju Troicki būs lasāma trešdien, 20.jūnijā, LSM.lv portālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti