Lastādijā ar koncertu atzīmēs 1. jūniju - Hipiju dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 1. jūnijā, sākot no plkst.18.00 līdz vēlam vakaram Lastādijas pagalms aicina uz sezonas atklāšanas koncertu, kas jau otro gadu norisināsies hipijiskās noskaņās, informēja "Free Riga" pārstāvji. 

Pasākumu atklās Dzintars Briedis ar mikrotonālās mūzikas instrumentu bišu dēli jeb ''BeeBoard'', uzstāsies bardi Dinārs Gulbis un Helēna Kozlova, būs dzirdami pagrīdes scēnas jaunās paaudzes mūziķi “Vienkāris” un “Takeši pils”. Koncertu noslēgs etnomūzikas apvienība “Rudra Beat”. 

Paralēli tam Turgeņeva ielā 13 būs atvērta arī "Brīvbode", bezmaksas mantu apmaiņas punkts, kurā šajā dienā durvis vērs Elvitas R. bezatkritumu (zero waste) dzejas izstāde. “Apvienojot Brīvbodē esošos priekšmetus un lasīto materiālu, tiek piešķirta jauna nozīme tam, kas jau pastāv, - pārstrādāti teksti bez autora un priekšmeti bez saimnieka,” izstādes tapšanu komentē autore.

Vēsturiski 1.jūnijs bijis ne tikai Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, bet arī padomju laika hipiju pulcēšanās diena. Pasākuma organizatore un viena no aktīvajām “Free Riga” Lastādijas rezidentēm, Līva Zolneroviča, nodarbojas ar hipiju kustības pētniecību, kā arī aktīvi piedalās esošajā kustībā, tādēļ arī 1. jūnijs šeit tiek rīkots kā hipiju svētki. Par godu tam pasākuma laikā būs aplūkojama arī fotogrāfiju izstāde no padomju laika hipiju arhīviem. Pasākums ir bezmaksas, ieeja pasākumā no Turgeņeva ielas 13 un 15 pagalma. 

Vēsturiski Lastādija (die Lastadie) ir senais nosaukums tuvējai Maskavas forštatei - apkaimei starp Vecrīgu, Lāčplēša ielu un dzelzceļu. Šī bija pilsētas galvenā ostas apkaime no 13.-19. gadsimtam, darbīga un multikulturāla tirdzniecības priekšpilsēta. Pirmo reizi rakstos minēta jau 1348. gadā. 

Šobrīd par Lastādiju galvenokārt dēvē biedrības “Free Riga” aizgādnībā esošos īpašumus Turgeņeva ielā 13 un 15, 17, kā arī Puškina ielā 11. Šajās ēkās kopš 2015. gada “Free Riga” kopīgi ar nu jau vairāk kā 30 māksliniekiem, amatniekiem, organizācijām un radošiem kolektīviem rīko pasākumus, izzina apkaimes vēsturi, labiekārto publisko telpu un veido vidi radošai darbībai. Kopumā kvartāla radošā attīstībā iesaistījušies vairāk nekā 80 rezidenti, iniciatīvas un organizācijas, kas šeit ikdienā dzīvo un strādā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti