Koris «Latvija» Hamburgā atskaņos Britena «Kara rekviēmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts Akadēmiskais koris (VAK) “Latvija”, turpinot sadarbību ar Hamburgas Filharmoniķiem un diriģenti Simonu Jangu, ir devies uz Hamburgu, kur 22. un 23. septembrī atskaņos Bendžamina Britena “Kara rekviēmu”, lsm.lv pavēstīja kora producente Ieva Vītiņa.

Šajā gadā visā pasaulē tiek atzīmēta britu komponista un diriģenta Bendžamina Britena simtgade. Britens tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajām un neparastākajām personībām 20. gadsimta mūzikā. Par godu dižā komponista jubilejai ir izveidota īpaša mājas lapa britten100.org, kas piedāvā plašu informāciju par komponista dzīvi un daiļradi, iespēju noklausīties dažādu darbu fragmentus, kā arī mājas lapā pieejams detalizēts saraksts ar šogad visā pasaulē notiekošajiem Britena skaņdarbu atskaņojumiem. Arī šie abi Hamburgas koncerti ir iekļauti šajā izlasē.

Britena “Kara rekviēms” savu pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 1962. gadā Koventrijas atjaunotajā katedrālē, kas pilnībā tika nopostīta Otrā pasaules kara laikā. Britens, būdams pārliecināts pacifists, šajā darbā kombinējis klasiskā latīņu rekviēma tekstus ar Pirmajā pasaules karā kritušā dzejnieka Vilfrēda Ouvena dzeju, lai paspilgtinātu savu vēstījumu par kara šausmām un bezjēdzību. Saskaņā ar komponista vēlmi solistiem vienmēr jābūt no Otrā pasaules kara pretinieku valstīm - Krievijas, Anglijas un Vācijas.

Šajā Britena simtgadei veltītajā “Kara rekviēma” atskaņojumā aicināti piedalīties solisti Jekaterina Ščerbačenko (soprāns, Krievija), Endrū Steipls (tenors, Anglija), Matiass Gerne (baritons, Vācija), VAK “Latvija”, NDR koris, Hanoveres zēnu koris, Hamburgas Filharmoniķi, diriģente Simona Janga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti