Kultūras ziņas

"Esiet sveicinātas, skumjas" – īsta melodrāma

Kultūras ziņas

Rituma Ivanova portreti izstādē "Vērotāja laiks"

Liepājā skan Latvijas valsts svētkiem veltīts koncerts

Koncerts ar Latvijas vērtībām – Liepājā ieskandina valsts svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

17. novembra vakarā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" skan Latvijas neatkarības pasludināšanas gadadienai veltīts koncerts "Latvijai 103". To veidojis diriģents Māris Sirmais, iesaistot Liepājas Simfonisko orķestri, Valsts akadēmisko kori "Latvija" un vairākus solistus. Koncertā izskanēs Imanta Kalniņa, Raimonda Tigula un Riharda Fedotova mūzika.

Multimākslinieku Rihardu Fedotovu diriģents Māris Sirmais pamanījis kādā humora raidījumā televīzijā un, pārsteigts par jauno talantu, piedāvājis sadarbību. Tās rezultātā Valsts svētkiem veltītajā koncertā Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Fedotovu izpildīs viņa radīto mūziku.

"Apvienot elektroniskās mūzikas pasauli ar orķestri – tas noteikti ir izaicinājums. Šie darbi gluži nav klasiskās mūzikas izpausmē. Viss ir ļoti metronomiski precīzi – kā jau elektroniskajā mūzikā tas tipiski ir. Jābūt stabilitātei, jāspēlē kā mašīnām," skaidro komponists.

Koncertā nozīmīga loma atvēlēta arī Raimonda Tigula oratorijai "Jūras grāmata", ērģelnieces Ivetas Apkalnas izpildītajam "Gods Dievam augstībā" un Imanta Kalniņa mūzikai.

Māris Sirmais diriģents stāsta: "Tā mūzika jau sevi pierādījusi. Nevis kā ir laikmetīgajā mūzikā, kad tā piedzīvo pirmo un pēdējo reizi pirmatskaņojumā, bet šī mūzika jau sevi pierādījusi, ka tā ir mūžības mūzika. Esmu pārliecināts, ka tā labi skanēs arī pēc 50 vai 100 gadiem."

Vairāki mūziķi jau pirms koncerta sacīja, ka jūt valsts svētku tuvošanos – šī viņu pašu uzburtā noskaņa valda gandrīz katrā mēģinājumā. Koncerta organizatori – "Lielais dzintars" pauž gandarījumu, ka to izdosies nodot ne tikai šovakar atnākušajiem klausītājiem, bet arī 18. novembra vakarā bezmaksas translācijā koncertzāles mājaslapā un "Lielā dzintara" kontā sociālajos tīklos. 

"Prieks, ka to redzēs ne tikai cilvēki šeit, bet visā Latvijā, arī pasaulē. Tas tiešām ir monumentāls koncerts. Liels, vokāli simfonisks, pamatīgs, ar mūsu Latvijas vērtībām, brīnišķīgiem solistiem," teic koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti