Kultūra

Martā izcilajam māksliniekam Janim Rozentālam 150.gadskārta

Kultūra

Uz JRT skatuves atgriezīsies Māras Zālītes luga „Pilna Māras istabiņa”

Aicina uz 1991. gada barikādēm veltītu koncertu „Ar domu par rītdienu” Rīgas Domā

Koncertā «Ar domu par rītdienu» godinās barikāžu laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Barikāžu atceres gadadienā 20.janvāra vakarā Rīgas Domā norisināsies koncerts "Ar domu par rītdienu". Rīgas Doms bijis nozīmīgs pulcēšanās un palīdzības punkts barikāžu dalībniekiem. Attiecīgi koncertā apmeklētājiem būs iespēja ne vien sajūtās atgriezties laikā pirms 25 gadiem, bet caur iedvesmojošo programmu izjust to, kā dēļ šie notikumi ir lepošanās vērti vēl šodien.

1991.gada barikāžu atceres koncertprogrammā izskanēs gan iemīļotas Atmodas laika spēka dziesmas, gan arī mūsdienu mūzika, savienojot tagadni ar pagātni. Koncerta muzikālās programmas autors ir producents Juris Vaivods, pasākuma režisors - Intars Rešetins. Koncertā uzstāsies Igo, Renārs Kaupers, Aija Andrejeva, Goran Gora, Latvijas Radio koris, Elīna un Vestards Šimkus un daudzi citi mūziķi.

Stāsta muzikālās programmas autors Juris Vaivods: "Mēģināju to spektru pēc iespējas plašāku parādīt, tos autorus, kuri tik tiešām, jāsaka, pat arī tumšajiem padomju laikiem cauri brīvības vai atmodas asnus turējuši ļoti saudzīgi, lai tie tādi būtu. Un šinī izdevīgajā brīdī, kāds tas bija 90.gadu sākumā, lai tie varētu ar jaunu sparu uzzelt. Jo tie mums bija vēstures saulgrieži."

Koncertā Rīgas Domu pieskandēs Atmodas spēka dziesmas, akustiski folkdziesmu priekšnesumi, kā arī akadēmiskā mūzika. Barikāžu laika piemiņu rosinās Mārtiņa Brauna, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna, Pētera Vaska, Ērika Ešenvelda, kā arī Zigmara Liepiņa mūzika.

"Ne velti, uzrunājot solistus, man tika uzdots jautājums: "Vai tiešām dziedāsim "Lāčplēsi" simto reizi?" Es teicu: "Nē, nē, ir arī Zigmaram Liepiņam citas dziesmas, ko viņš tajā laikā bija sacerējis." Būs arī "Sena kalpu dziesma", kas iezvanīja neatkarības vēsmas, atmodas vēsmas jau tālajā 1986. vai 1987.gadā. Man bija tā laime, ka progresīvi domājoši padomju armijas virsnieki - viņiem arī patika latviešu rokmūzika - mani paaicināja līdzi uz rokkoncertu ar nosaukumu "Mēs Liepājai". Tas bija satriecoši! Tu tāds, vēl padomju armijas tērpā, dzirdi saucēju balsi, kas aicina modināt Latviju. Manā personiskajā pieredzē man tas šķita ļoti, ļoti būtiski šo dziesmu vēlreiz nodziedāt," saka Juris Vaivods.

Koncertā solisti izpildīs gan Atmodas, gan mūsdienu populārās dziesmas. "Tas nav tikai gluži Atmodas laika dziesmu koncerts, bet gan, tieši vairāk domājot par rītdienu, ka būs jaunais pienesums, ka vecajos Doma baznīcas mūros būs palicis arī kaut kas no šī laika, un tā jauniešu veidotā iniciatīva vākt līdzekļus jaunas vitrāžas veidošanai ir fantastiska, ka mēs tiešām varam dāvināt sava laika zīmi vienam vecam dievnamam, kāds ir Rīgas Doms," saka Juris Vaivods.

Barikāžu notikumiem veltītās, jaunās Rīgas Doma vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju" izveide nonākusi noslēguma posmā. Tiesa gan, gadadienā tā vēl netiks atklāta, patlaban ievietoti tikai pirmie nelielie vitrāžas posmi, taču vizualizācijās tās izskatu varēs redzēt arī koncerta laikā.

"Pamatā koncerts būs vairāk uz mūziku vērsts, tas ir tas galvenais, bet būs arī video projekcijas - šis tas no barikāžu laikiem, šis tas no jaunās vitrāžas. Arī mazliet dzejas un teksti," stāsta biedrības "Ascendum" vadītāja Zaiga Pūce.

Barikāžu 25.gadadienai veltītais koncerts notiks trešdien, 20.janvārī, plkst. 18 Rīgas Domā. Ieeja tajā ir bez maksas. Turklāt arī Rīgas Doma ārpusē to varēs vērot uz lielā ekrāna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti