Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdeva

Daiga Mazvērsīte: Margarita

Kultūrdevas ABC – kas bija Mikrofona aptauja?

Kā «Mikrofona aptauja» palīdzēja saliedēt tautu Atmodai?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

1965. gadā Latvijas Radio ēterā pirmoreiz izskan raidījums “Mikrofons”, kuru padomju vara raidīja ar mērķi piesaistīt klausītāju uzmanību četras reizes nedēļā pulksten septiņos vakarā. Tas bija laiks, kad radioviļņos bija iespējams uztvert no ASV pārraidīto raidījumu latviešu valodā “Amerikas balss”. Tomēr – no vilka bēga, lācim uzskrēja.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Lai uzrunātu iespējami lielu auditoriju, raidījumam tika dotas dažādas atlaides, pieļaujot relatīvu brīvību satura veidošanā. Piemēram, 1980. gados raidījuma pat atskaņots 16. gadsimta franču filozofa Mišela de Monteņa eseju cikls. Tāpēc raidījums “Mikrofons” un 1968. gadā izveidotā “Mikrofona aptauja” varbūt novērsa klausītājus no “Amerikas balss” klausīšanās, bet palīdzēja pievērst un saliedēt kam svarīgākam – tautas atmodai.

“Mikrofona aptaujas” mērķis bija vienkāršs – ar klausītāju palīdzību noskaidrot Latvijā populārāko dziesmu. Balsošana tolaik lielākoties notika ar vēstuļu starpniecību. Par pašu pirmo “Mikrofona aptaujas” uzvarētāju 1968. gadā kļuva Raimonda Paula “Mežrozīte”, nobalsojot vien dažiem simtiem klausītāju.

Vēlāk tika nolemts konkursa noslēgumā sarīkot arī koncertu, kurā vienkopus atskaņot visvairāk balsu saņēmušās dziesmas.

1971. gadā “Mikrofona aptaujā” bija nobalsojuši jau 34 tūkstoši skatītāju. Lai gan togad pēc koncerta Mazajā ģildē dziesmu autori balvā saņēma skaistas keramikas vāzes, tomēr aptaujas uzvarētāja – Raimonda Paula dziesma “Teic, kur zeme tā” – tika uzskatīta par pārāk patriotisku un “Mikrofona aptauju” uz vairākiem gadiem aizliedza. 1979. gadā “Mikrofona aptauja” jau ir ne tikai atgriezusies, bet krietni uzņēmusi apgriezienus – noslēguma koncerts norisinās Dailes teātrī un par savu mīļāko dziesmu viedokli izteikuši 83 536 klausītāju.

Lai gan mūsdienās šī tradīcija ir nedaudz pieklususi, agrāk cilvēkiem patika savu mīļāko raidījumu veidotājiem un televīzijas elkiem masveidīgi sūtīt dažādas dāvanas. Arī “Mikrofona aptaujas” veidotāji regulāri redakcijā esot saņēmuši ne tikai vēstules, bet arī prievītes, cimdus, zeķes, fotogrāfijas un pat rupjmaizes kukuļus.

Viena no oriģinālākajām dāvanām reiz tikusi pasniegta Raimondam Paulam, kurš uz skatuves ticis aplaimots ar sivēnu.

Iespējams, baidoties iegūt savā aprūpē jaunus mājlopus, 1982. gadā Raimonds Pauls no tālākas dalības “Mikrofona aptaujā” atteicies. Oficiālā versija šim lēmumam gan ir vietas atdošana jaunajiem izpildītājiem: “Sak, lai jau nāk tie jaunie!” vēlīgi teica Raimonds Pauls pirms 40 gadiem. Togad konkursā debitēja rokgrupas “Līvi” un “Sīpoli”, kā arī aptauju pārstāja vadīt tās dibinātājs Gunārs Jākobsons, dodot vietu Sandrai Glāzupai un Dzintrim Kolātam.

Šo gadu laikā uzvaras laurus ne vienmēr plūca tiešām populārākā dziesma – dažkārt padomju vara aizliedza konkursā piedalīties sev nepaklausīgajiem izpildītājiem.

Tomēr 1980. gados dziesmas kļuva arvien patriotiskākas, 1986. gadā “Mikrofona aptaujā” uzvarot grupas “Līvi” dziesmai “Dzimtā valoda”. Lai gan tika saņemti pārmetumi, ka dziesma ir pārāk nacionālistiska, bet veidotāji attaisnojās, ka tās vārdu autors ir brālīgās republikas – moldāvu – dzejnieks Grigore Vieru, kurš arī ir ielūgts uz noslēguma koncertu. Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja uz to reaģēja ar jaunu pārmetumu – grupas solistam Jānim Grodumam ir pārāk ķērcoša balss. Veidotāji apsolīja noslēguma koncerta fonogrammā atskaņot Radio kora vīru grupas iedziedāto versiju maigākā balss tembrā, tomēr it kā nejaušības pēc klausītājiem tomēr izskanēja Jāņa Groduma oriģināls.

1990. gadā “Mikrofona aptaujā” tika ieviestas divas labāko dziesmu kateogorijas – rokaptauja un “Vecā ratiņa” jeb šlāgera aptauja. 1994. gadā, svinot divdesmit otro jubileju, “Mikrofona aptauja” notiek pēdējoreiz, uzvaras laurus plūcot grupai “Linga” ar dziesmu “Nāc man līdz”. No komponistiem “Mikrofona aptaujā” visvairāk uzvarējis Raimonds Pauls (11 reižu), no dziedātājiem Mirdza Zīvere (četras reizes), bet no grupām – “Jumprava” (divas reizes).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti