Kultūras ziņas

Top filma par Viktoru Coju

Kultūras ziņas

"Foto Marīna 2019" Jūrmalas izstāžu zālēs

Ērģeļmūzikas koncerts saullēktā

Iveta Apkalna Dzintaru pludmalē ieskandina Jūrmalas festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ieskandinot ikgadējo Jūrmalas festivālu, pirmdienas, 22. jūlija, saullēktā pulksten četros Dzintaru pludmalē notika nebijis koncerts – bezmaksas priekšnesumu jūras krastā sniedza ērģelniece Iveta Apkalna.

Ir tikai nedaudz pāri pusčetriem pirmdienas rītā, bet vairāki simti cilvēku Jūrmalā dodas pludmales virzienā, lai iekārtotos uz līdzpaņemtām segām un pat krēsliem klausīties brīvdabas ērģeļmūzikas koncertu.

Ideja sniegt koncertu pludmalē, ērģelnieci Iveta Apkalnu mudinājusi vēlme mainīt priekštatu, ka ērģeļmūziku iespējams klausīties tikai baznīcā, kā arī iespēja vairāk satuvināties ar saviem klausītājiem.

“Pozitīva uzlādēta biju pagājušā naktī “Prāta vētras” koncertā Liepājā, un tas bija kaut kas tāds, kas godīgi sakot, mani sagatavoja šim koncertam,” saka ērģelniece. “Mēs visi, kas dzīvojam mākslā, esam ļoti saistīti ar augstākajiem spēkiem. Tam nav jābūt obligāti kaut kam debesīs, tikpat labi tas var būt tepat smiltīs vai uz zemes, vai kokā, vai ūdenī. Un tās visas stihijas un tas spēks, kas mūs notur pie dzīvības, manuprāt, atbalsojas mūzikā.”

Vairāk nekā stundu ilgajā koncertā Iveta Apkalna atskaņoja Johanna Sebastiana Baha, Jāzepa Vītola un Filipa Glāsa skaņdarbus, kas veltīti gaismai, saulei un jūrai. Lai arī saule spītīgi slēpās mākoņos, ar ērģeļu stabuļu skaņām piekrastes bezvēja klusumā sasaucās putnu balsis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Ērģelniece spēlēja uz pārvietojamajām ērģelēm, kuras būvētas speciāli Dzintaru koncertzālei.

Piektais “Jūrmalas festivāls” norisināsies no 22. līdz 28. jūlijam, piedāvājot sešus krāšņus koncertus Dzintaru koncertzālē. Festivālā uzstāsies Aleksandrs Antoņenko, Intars Busulis, Iveta Apkalna, Vestards Šimkus, Kristīne Balanas, Andžela Goba, Alisa Zinovjeva, pianisti Osokini, Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis, kā arī citi mākslinieki.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti