Kultūras rondo

Vijolniece Vineta Sareika un pianiste Amandīne Savarī aicina uz kamermūzikas vakaru

Kultūras rondo

Žurnālu "Žoklis" raksturo vārdi "jauneklīga bravūra" šī apzīmējuma labākajā nozīmē

Grupas "Katedrāle" daiļrade atdzimst jaunā veidolā orķestra "Rīga" skanējumā

Grupas «Katedrāle» daiļrade atdzimst jaunā veidolā – orķestra «Rīga» skanējumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Grupa "Katedrāle", iespējams, bija pirmā rokgrupa Latvijā, un tagad tās daiļrade atdzimst pavisam jaunā veidolā. Festivāla “Windstream 2021” noslēguma koncertā 10. oktobrī apvienības neatkārtojamā muzikālā stilistika atklāsies tās dibinātāju – Viļņa Šmīdberga un Gunāra Šimka  – darbā “Katedrāle”. Līdz ar vokālistiem Ati Zviedru un Ati Ieviņu pirmatskaņojumā piedalīsies rokmūzikai neierasts sastāvs – pūtēju orķestris “Rīga”. 

Grupas "Katedrāle" sākotne iestiepjas vairāk kā pusgadsimtu senā pagātnē. “1964. gadā mani iesauca armijā, un tur es ar Gunāru [Šimku] satikos. Tā ideja radās armijā, pēdējos trīs gados, kad dienējām robežsargos Moldāvijā. Principā Gunārs bija idejas autors,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” precizē komponists, mūziķis Vilnis Šmīdbergs. Ap to laiku dabūjuši dzirdēt arī Rietumu mūzikas vēsmas, piemēram, leģendāros “Bītlus” – tos gan nekopējuši, bet izmantojuši kā skolu.  

Atgriežoties no armijas, jaundibinātā "Katedrāle” sākusi no nulles – nekādas materiāltehniskās bāzes viņiem nebija. Nonākuši padomju saimniecībā ''Bauska''  (kādreiz "PSRS 50. gadadienas padomju saimniecība"), jaunie mūziķi sākuši krāt instrumentiem. “Vietējā administrācija sākumā mūs uzņēma ļoti pozitīvi. Pēc gada bija citādāk,” atminas Šmīdbergs. Grupai šai posmā pievienojās lietuvietis Aļģirds Utira. 

Ar plašāk aprakstītu grupas vēsturi iespējams iepazīties "Katedrālei” veltītā Nacionālās enciklopēdijas šķirklī

"Katedrāles” atdzimšana mūslaikos 

Par "Katedrāle” pastāvēšanu pašreizējais orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Butāns bija dzirdējis vien druskas – zinājis, ka šī grupa tiek uzskatīta par rokmūzikas pamatlicējiem Latvijā un ka tajā muzicējis Vilnis Šmīdbergs, ar ko pats ne reizi vien sadarbojies instrumentāciju veidošanā vai komponista orģinālkompozīciju ierakstīšanā. 

Butāna aicinājums radīt jaundarbu no Šmīdberga puses kādu laiku palicis neatbildēts, līdz viņš sapratis:

 “Ja kaut ko Vilnis gribētu un kaut kas viņam būtu interesants, gan jau, ka tas būtu kaut kas no jaunības, kaut kas dziļi personisks. 

Man liekas, ka tā "Katedrāle” vienkārši atnāca kā pilnīgi nez no kā. Vilnis ļoti, ļoti priecīgs bija par šo ideju, tā viņu ļoti iedvesmoja. Viņš uzreiz zvanīja Gunāra Šimkum. Tad mēs Gunāru pielauzām.” 

Butāns atzīmē, ka "Katedrāles” dziesmas lielākoties nav nekādos ierakstos atrodamas. Restaurēti ir vien divi skaņdarbi, un šajā procesā piedalījies gaidāmā koncerta solists Atis Zviedris: “Man uzzvanīja Leons Sejāns un saka: “Klausies, mēs restaurējam pirmo Latvijas rokgrupu "Katedrāle”, un tu varētu iedziedāt tās lietas.” [..] Beigās divi restaurētie skaņdarbi – “Avots” un “Trakais kavalieru gads” – ir sadziedāti Gunāra [Šimkus] virsvadībā  – absolūtā, jo viņš tik skrupulozi skatās katru mazāko notiņu, intonāciju, vārdu, izrunu un uzsvaru. Man likās, ka

tā ir absolūti ģeniāla mūzika un kaut kas tāds ir jāturpina.”

Un turpinājums būs – 10. oktobrī orķestra “Rīga” un divu solistu izpildījumā atkal izskanēs "Katedrāles” daiļrade. Koncertā dzirdēsim, kā Valdis Butāns to dēvē, dziesmu virkni: “Tas ir Gunāra un Viļņa mūzikas materiāls, kas domāts kā veselas koncerta daļas nepārtraukts plūdums. [..] 

Plašākai publikai, tostarp man pašam, mūsu paaudzei, kas interesējas par rokmūziku un tās vēsturi, tā būs pirmā lielā iespēja tik plašā lokā iepazīt šo mūziku kā tādu.”

Festivāla “Windstream 2021” noslēguma koncertā izskanēs arī Džona Lorda “Koncerts grupai ar orķestri” (pūtēju orķestra versijas pirmatskaņojums Latvijā). Izpildītājmākslinieku pulkā arī Mārcis Auziņš (ģitāra), Toms Poišs (basģitāra), Jānis Miltiņš (taustiņinstrumenti), Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti). 

Koncerta “Katedrāle un roks” apmeklētājiem (ieskaitot bērnus) koncerta norises vietā būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina veikto vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti