Rīta Panorāma

Dabas iedvesma bilžu grāmatās bez teksta – sērijā "Daba"

Rīta Panorāma

Intervija ar Ramonu Salmiņu un Signi Plātu

Grupa "Saucējas" aicina uz jubilejas koncertu "Taisnie ceļi un sānsoļi"

Grupa «Saucējas» jubileju svinēs netradicionālā koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" savu 15. vārda dienu svinēs ceturtdien, 2. maijā, netradicionālā koncertā "Taisnie ceļi un sānsoļi". Grupas vadītāja Iveta Tāle intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" koncertā solīja stāstus un dziesmas, kas parasti nenonāk uz skatuves.

Dziesmas savu pašreizējo veidolu ieguvušas grupas sadzīvē.

"Ģērbtuvē dziedot, esam tās pat ļoti izkopušas. Tur ir daudz improvizācijas, daudz joku. Vismaz priekš latviešiem pietiks. Cerams," stāstīja Tāle.

Dziesmas būs no dažādiem Latvijas novadiem un arī ārzemēm. Katru no tām ietērps stāsts, pa kādiem taisniem vai aplinkus ceļiem tās nonākušas pie "Saucējām", informēja grupas vadītāja.

“Mūsu pirmais koncerts notika 2004. gada pavasarī, kad pēc gadu ilgas darbošanās pirmo reizi uzstājāmies kā “Saucējas". Toreiz koncertā dziedājām kopā ar Ziemeļlatgales teicēju Margaritu Šakinu - grupas pirmo skolotāju un iedvesmotāju. Arī šoreiz dziedāsim kopā ar kādu brīnišķīgu tradicionālo dziedātāju, un klausītājiem būs iespēja dzirdēt stāstus par šo un citām mūsu iemīļotām teicējām, no kurām esam mācījušās gan dziesmas, gan dzīves gudrību," stāstīja Tāle.

Koncerts norisināsies ceturtdien, 2. maijā, Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts". Biļetes uz koncertu var iegādāties interneta vietnē "Ticketshop.lv" un stundu pirms koncerta pie ieejas. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja bez maksas.

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupas "Saucējas" dalībnieces jau 15 gadus apvieno kopīgs mērķis - apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot daudzbalsīgām lokālajām tradīcijām. "Saucējas" izdevušas četrus mūzikas albumus - "Saucējas" (2007), "Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora" (2012), "Saucējas. En concert ? Paris" (2014), "Trīci, munu ustabeni! Ludzas un Kārsavas tradicionālā mūzika" (2016).

Albums "Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora" saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu, bet albums "Trīci, munu ustabeni! Ludzas un Kārsavas tradicionālā mūzika" -Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks".

Paralēli jaunu koncertprogrammu gatavošanai jau otro gadu "Saucējas" ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstu turpina īstenot projektu "Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā", kura ietvaros grupas dalībnieces veic dziesmu ierakstus dabā.

Ārpus Latvijas robežām "Saucējas" koncertējušas Austrijā, Armēnijā, Baltkrievijā, Bulgārijā, Gruzijā, Francijā, Igaunijā, Itālijā, Krievijā, Lietuvā un Polijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti