FOTO un VIDEO: Latvijas izcilākie mūziķi uzstājas Lielās mūzikas balvas ceremonijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 3 mēnešiem.

25. februārī aizvadīta valsts augstākā mūzikas apbalvojuma "Lielā mūzikas balva 2019" pasniegšanas ceremonija. Latvijas Nacionālajā operā un baletā balvas ieguvējus paziņoja astoņās kategorijās, par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā godinot komponisti Maiju Einfeldi un komponistu Paulu Dambi.

Balvu kategorijā “Gada jaundarbs” saņēma komponiste Gundega Šmite par darbu “Rītausmas dieve Ēosa”, balvu par izcilu darbu ansamblī - ērģelnieks Aigars Reinis. Portāla “Delfi” lasītāju balsojumā uzvarēja un balvu ieguva dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine.

Par “Gada uzvedumu” žūrija šogad atzina Imanta Kalniņa operas iestudējumu “Spēlēju dancoju” Latvijas Nacionālajā operā. Balvu kategorijā “Gada koncerts” saņēma ērģelniece Iveta Apkalna par solokoncertu Ventspils koncertzālē “Latvija”, savukārt balvu par izcilu sniegumu gada garumā saņēma Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Balvu par izcilu interpretāciju saņēma diriģents Ainārs Rubiķis par kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri Artura Onegēra Trešās jeb “Liturģiskās” simfonijas atskaņojumu. Pēdējo vakara apbalvojumu kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” saņēma saksofonists Aigars Raumanis.

Ceremoniju vadīja LTV ētera personība Kristīne Komarovska un diriģents Ints Teterovskis, aizkulisēs ar nominantiem un ceremonijas dalībniekiem sarunājās žurnālists Andrejs Volmārs. Ceremonijā uzstājās Latvijas izcilākie mūziķi - arī vakara nominanti un laureāti. Savukārt balvas pasniedza personības, kas paši ieguvuši balvas dažādas mākslas un kultūras nozarēs.

Vakaru atklāja Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Atvars Lakstīgala, izpildot Imanta Kalniņa Sestās simfonijas III daļu "Balle pilī".

Pirms Valsts prezidents pasniedza balvu par mūža ieguldījumu komponistei Maijai Einfeldei un komponistam Paulam Dambim, Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava izpildīja Einfeldes skaņdarbu "Vakara impresija" ar Raiņa dzejas vārdiem un mūziku no Paula Dambja cikla "Jūras dziesmas".

Hoakina Turinas "Rapsodia sinfónica" klavierēm un orķestrim op. 66 izpildīja pianists Vestards Šimkus, Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Atvars Lakstīgala.

Kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" nominētie mākslinieki - čellists Ivars Bezprozvanovs, ērģelnieks Aigars Reinis un pianists Mārtiņš Zilberts izpildīja Aleksandra Gilmāna "Lūgšanu" Famažorā.

Tam sekoja Jāņa Ivanova "Adagio" no Koncerta čellam un orķestrim čellistes Guntas Ābeles, Liepājas Simfoniskā orķestra un diriģenta Atvara Lakstīgalas izpildījumā.

Vakara 1. daļu Liepājas Simfoniskais orķestris un Atvars Lakstīgala noslēdza ar melodiju virkni no mūzikla “Vestsaidas stāsts” (komponists Leonards Bernsteins).

Pēc starpbrīža vakaru atsāka ar Platona Buravicka koncerta saksofonam un kamerorķestrim "Plastmasas temperatūra" fragmentu. To izpildīja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un diriģents Guntis Kuzma, bet saksofonu spēlēja Aigars Raumanis, kurš vakara noslēgumā saņēma balvu kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

LNSO, kas saņēma balvu "Par izcilu sniegumu gada garumā" un diriģents Ainārs Rubiķis vakaru turpināja ar Jozefa Jongena IV daļu "Toccata" no Ērģeļkoncerta Sinfonia Concertante op. 81. Pie ērģelēm - arī vakara laureāte Iveta Apkalna, kura balvu ieguva kategorijā "Gada koncerts".

Pianists Edgars Cīrulis un kontrabasists Jānis Rubiks dalījās ar savu improvizāciju par Ludviga van Bēthovena Četrpadsmitā stīgu kvarteta op. 131 I daļas tēmu.

Portāla ''Delfi'' lasītāju balsojuma uzvarētāja, dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine kopā ar LNSO un diriģentu Aināru Rubiķi izpildīja Mizetes valsi no Džakomo Pučīni operas "Bohēma".

Vakaru noslēdza LNSO un diriģents Ainārs Rubiķis, kurš saņēma balvu "Par izcilu interpretāciju", izpildot Artura Onegēra Trešās jeb "Liturģiskās" simfonijas III daļu "Dona nobis pacem" ("Dod mums mieru").

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti