Kultūras ziņas

Īsfilmas kinoteātru repertuāros - deficīts?

Kultūras ziņas

Iznākusi grāmata par Latvijas Nacionālās bibliotēkas tapšanu

Andris Nelsons saņem Sudraba liru

Andris Nelsons saņem britu Karaliskās Filharmonijas biedrības balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

5. maijā svinīgā ceremonijā Londonā tika pasniegtas britu Karaliskās Filharmonijas biedrības balvas – Sudraba liras. Tā ir balva, kuru piešķir klasiskās mūzikas profesionāļi Lielbritānijā, un tas tiek darīts sadarbībā ar BBC3 - pasaulē visietekmīgāko klasiskās mūzikas radiostaciju. Kā labākais diriģents balvu saņēma Andris Nelsons. Viņš ir pirmais no Latvijas mūziķiem, kas to iegūst

5. maijā Karaliskās Filharmonijas biedrība, kurai ir vairāk nekā 200 gadu sena vēsture, smalkās vakariņās pulcē ne tikai Lielbritānijas klasiskās mūzikas ziedu – te ir operu un koncertzāļu direktori, mūziķi, bet dzeltenās aploksnēs tā vāc arī naudu jauno mūziķu atbalstam. Svarīga smalkā vakara sastāvdaļa, protams, ir jau pasaules slavu ieguvušo mūziķu godināšana

Biedrības zelta medaļu, ko piešķir jau simto gadu, saņēma Karaliskās operas vadītājs Antonio Papano. Iepriekš tā tikusi arī, piemēram, Brāmsam.

"Sudraba lira" diriģentu kategorijā tiek latvietim Andrim Nelsonam.

"Tas, ko Andris ir izdarījis ar Birmingemas orķestri, ir ļoti nozīmīgi, tas, kā viņš ar šo orķestri iekļāvās sabiedrībā un ar savu darbu patiešām radīja izmaiņas visā valstī," Nelsonu slavē biedrības izpilddirektore Rozmarija Džonsone.

Eksperti, kas no vairākiem pretendentiem izvēlējās Nelsonu, uzsvēra viņa izcilo interpretētāja talantu it īpaši Bēthovena, Brāmsa un Štrausa darbu atskaņojumos. Tāpat arī tika slavēts Nelsona darbs ar jauno autoru mūziku. Pats Nelsons no pompozām runām gan mazliet kautrējās.

"Ir ļoti dīvaini iegūt balvu kategorijā  "Diriģents"," publiku uzrunā Nelsons.

Nelsons joko, ka orķestris bez diriģenta varētu darboties, vismaz kādu laiku, bet diriģents bez orķestra - ne, tāpēc viņš ir ļoti pateicīgas savam Birmingemas orķestrim, no kura šobrīd pēc septiņu gadu kopdarbības atvadās un jau ir ceļa jūtīs, lai ar Bostonas orķestri sāktu savu pirmo Eiropas turneju.

"Mēs visi kalpojam kaut kam augstākam -  komponistam, orķestrim... Tas tāds mistisks process, saistīts ar fluīdiem, ar psiholoģiju, saistīts ar lielu cieņu vienam pret otru, disciplīnu. Kad mācies par diriģentu – neko nevar garantēt," skaidro diriģents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti