Albumā izdotas akadēmiskās mūzikas skaņās ietērptas pasakas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klajā nācis neikdienišķs kamermūzikas albums „Mazās muzikālās pasakas” ar mērķi rosināt bērnos interesi par klasisko mūziku. Diskā pārstāvēti septiņi latviešu komponisti, kuri mūzikas skaņās ietērpuši populāru pasaku sižetus. Piemēram, Rihards Zaļupe radījis savu versiju par „Trīs ruksīšiem”, Raimonds Macats - par „Meža gulbjiem”, bet Georgs Pelēcis par latviešu tautas pasaku „Garā pupa”. Mūzikai pasaku atklāsmē šoreiz ir noteicošā loma, taču to papildina arī stāstnieku balsis, kas palīdz izsekot sižetiem. Projekta idejas autore un producente ir Karīna Tatarinova.

Komponists Oleksijs Demčenko radījis savu muzikālo versiju par čehu pasaciņu „Bonifācija brīvdienas”, ko vislabāk pazīstam no populārās multfilmas. Ar mūzikas starpniecību kopā ar labsirdīgo lauvēnu Bonifāciju varam pabūt gan cirka arēnā, gan šūpoties okeāna viļņos, gan baudīt Āfrikas gaisotni.

Caur pasaku pasauli raisīt bērnos interesi par akadēmisko mūziku - tāds ir šī albuma galvenais mērķis. Idejas autore un producente aktrise Karīna Tatarinova uzskata, ka ļoti svarīgi, lai bērni klasisko mūziku iemīl jau no agras bērnības, tikai viņiem tā jāpasniedz ļoti piesaistošā veidā:

„Man ienāca prātā mana bērnība. Kad es sāku mācīties mūzikas skolā, man vajadzēja klausīties klasiskās mūzikas koncertus, un es atceros tās kā negatīvas emocijas, jo es neko nesapratu. Šī sapratne atnāca stipri vēlāk.

Tāpēc es izdomāju, ka tas varētu būt labs veids - caur pasaku ievadīt bērnus klasiskās mūzikas pasaulē. Ja cilvēkam nav klasiskās mūzikas pieredzes, viņam šī mūzika var raisīt diskomfortu. Taču tiklīdz cilvēks to saprot, to klausīties ir liela bagātība un bauda”.

Karīna uzrunājusi septiņus komponistus, aicinot radīt savas muzikālās versijas septiņām populārām pasakām.

„Tur bija divi noteikumi: lai pasaka nepārsniegtu 15 minūtes un lai tā būtu ieskaņota ar „dzīvajiem” instrumentiem. Tā kā mums izveidojās tāds kamermūzikas disks. Mani interesē, lai šis mazais cilvēciņš un arī viņa vecāki sajustu instrumentu vibrācijas, dzīvo skanējumu un elpu, kas tajā visā ir. Tā, man liekas, ir laba izglītošanās,” ieceri izklāsta Karīna Tatarinova.

Georgs Pelēcis radījis savu interpretāciju par latviešu tautas pasaku „Garā pupa”,  Madars Kalniņš - par „Trīs rieksti Pelnrušķītei”, Raimonds Macats - par „Meža gulbjiem”, Valta Pūces versijā skan „Sniegbaltīte un septiņi rūķīši”, Rihards Zaļupe domājis par „Trīs sivēntiņiem”, bet Raimonds Petrauskis par „Mazo jenotu”.

„Mazais jenots” ir ļoti spilgta skaņas glezna, tāda sajūta, ka klavieres būtu gandrīz vai izārdītas pa taustiņiem un izmantotas pilnīgi visas šī instrumenta iespējas. Kompozīcijā skan arī Oskara Petrauska saksofons”, priecājas Tatarinova.

Muzikālo materiālu ieskaņojuši lieliski mūziķi - viņu vidū vijolnieks Raimonds Ozols, čellists Ivars Bezprozvanovs, akordeonists Artūrs Noviks, ģitārists Artūrs Kutepovs un daudzi citi. Stāstnieku vidū savukārt ir Gundars Āboliņš, Artūrs Skrastiņš, Inga Tropa un vēl citi aktieri un arī bērni.

Karīna Tatarinova stāsta, ka balsis ļoti rūpīgi piemeklētas, lai atbilstu pasakas muzikālā materiāla raksturam, tā, piemēram, pasakā par Sniegbaltīti dzirdama aktrises Kristīnes Krūzes balss.

Bērniem būs gan interesanti uzzināt, kā ar mūzikas starpniecību var atklāt dabas un cilvēku tēlus, kā arī dažādas īpašības - gan labas, gan ļaunas, piemēram, Sniegbaltītes pamātes bailes un greizsirdību un turpat blakus Sniegbaltītes patieso daiļumu, labsirdību un mīļumu.

Kamermūzikas albuma „Mazās muzikālās pasakas” prezentācija notiks sestdien Kalnciema kvartālā, kur, svinot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, risināsies īpašs bērniem veltīts festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti