Festivālā «deciBels» 14 Mūzikas akadēmijas studentu jaundarbus diriģēs 14 jaunie diriģenti

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 18. martā sākas mūsdienu mūzikas festivāls "deciBels", kurā piecos koncertos un dažādās norišu vietās skatītāji var vērot kompozīcijas un priekšnesumus, ko radījuši gan šīs augstskolas studenti, gan labākie laikmetīgās mūzikas interpreti no mūzikas vidusskolām. Piedalās arī jaunie mūziķi no ārzemēm.

Festivālā «deciBels» 14 Mūzikas akadēmijas studentu kompozīcijas diriģēs 14 diriģenti
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Padujas konservatorijas students Leonardo Rossi skaņdarbu uzrakstījis "Erasmus" studiju gadā Latvijas Mūzikas akadēmijā, tas skanēs mūsdienu mūzikas festivāla" deciBels" pirmajā koncertā "Vitrīna" festivāla atklāšanas dienā, 18. martā, pulksten 18.

"Šī skaņdarba nosaukums franču valodā ir "Sur la Langue" ("Mēles galā") – kad kāds kaut ko grib pastāstīt, bet neatceras, ko īsti gribēja sacīt. Tas vēsta par pazīstamā un nepazīstamā sajaukšanos: piemēram, klavesīns ir instruments, kas saistīts ar tradīciju, bet es to cenšos lietot nedaudz ekscentriskā veidā. Mūzikā gan veidoju atsauces uz harmonijām un tradicionālo mūzikas vidi, bet daru to tā, ka īsti nevar saprast – kā sapnī, kur redzam kaut ko pazīstamu, bet nav līdz galam skaidrs, kas notiek," klāsta skaņdarba autors.

Itālis Leonardo Rossi stāsta, ka viņa mūziku iedvesmojuši gleznotāja Džordžo de Kīriko darbi. Bet festivālu " deciBels", kas risinās jau jau 10. gadu, viņš pagājušogad vērojis kā skatītājs. Padujas konservatorijā šāda muzikāla notikuma neesot.

"Manā pieredzē tas bija kaut kas īpašs. Es arī ļoti novērtēju starptautiskās saiknes šajā festivālā. Pagājušogad tur piedalījās cilvēki no Francijas, dzirdēju [grieķu izcelsmes avangarda komponista Jaņņa] Ksenaka un latviešu komponistu mūziku. Jauks starptautisko un vietējo personību maisījums, un programmā redzu, ka tā būs arī šogad," teic Rossi.

Koncertā "Vitrīna" Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu kompozīcijas apdzīvos dažādas akadēmijas ēkas vietas no foajē līdz pat bēniņiem.

Otrajā daļā būs apkopoti mūzikas vidusskolu laikmetīgās mūzikas interpretācijas konkursa "Vitrīna" laureātu darbi, skanēs arī nesenās akadēmijas absolventes, komponistes Marinas Vidmontes jaundarbs Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņu "Trio Lignum" sniegumā.

Viens no festivāla namatēviem, kompozīcijas katedras vadītājs, komponists Ēriks Ešenvalds uzsver – lielāko darbu ir paveikuši paši akadēmijas studenti, viņam tikai jāpārrauga, vai klases ir atslēgtas, vai ārzemju viesiem nodrošināts viss ekipējums.

"Tā lielākā odziņa, ja to tā var saukt, ir studentu veikums. Ir sakomponēti skaņdarbi, mūzikas akadēmijas studentu koris ir sagatavojis 14 jaundarbus. Tas, cik nopietni, cik dažādi mākslinieciskā izteiksmē, stilistikā šie skaņdarbi ir atšķirīgi, – tas mums rāda kopainu, ka mūsu mūziķi, atskaņotāji teju, teju atvērs jaunu lapu Latvijas mūzikas antoloģijā," saka Ešenvalds.

19. marta koncertā akadēmijas Lielajā zālē uzmanības centrā būšot komponistu Mauro Lancas un Andrea Valles darbs "Regnum Vegetabile": "partitūra ne tikai sešiem mūziķiem, bet arī spuldzēm, ermoņikām, fēniem, radio un citiem priekšmetiem, kuri tiek ieskandināti ar jauno tehnoloģiju palīdzību".

Savukārt trešdien, 20. martā, paredzēts jau minētais 14 kompozīcijas studentu 14 jaundarbu atskaņojums – turklāt 14 kordiriģēšanas studentu virsvadībā.

Ceturtdien, 21. martā, Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas apvienotais bigbends improvizācijā vienosies ar norvēģu džeza pianistu Espenu Bergu, bet piektdien, 22. martā, gan klasiķu darbus, gan pirmatskaņojumus klausītājiem dāvinās pašmāju klavieru duets Juris Žvikovs un Sanita Glazenburga.

Policijas redzeslokā nonākušais seksuālās uzmākšanās skandāls Mūzikas akadēmijā festivāla norisi netraucēšot. Studentu pašpārvaldē pagājušās nedēļas beigās nebija informācijas, ka kāds no dalībniekiem tādēļ būtu atcēlis savu uzstāšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti