Kultūras rondo

Ontana Slišāna jubilejā tiekamies ar viņa dēla Andra Slišāna saimi

Kultūras rondo

Latvijas Kultūras akadēmijas dzimšanas dienā saruna ar rektori Rūtu Muktupāvelu

Stāsti par 35 operām apkopoti grāmatā "Brīnišķā operas pasaule"

«Brīnišķā operas pasaule» – 35 stāsti par operām apkopoti grāmatā

Izdevniecība "Jānis Roze" izdevusi Gundegas Šmites un Artas Ozolas-Jaunarājas grāmatu "Brīnišķā operas pasaule", kurā autores aicina iepazīt daudzveidīgo, krāšņo un bagāto operas žanru, kā arī nozīmīgākās operas pasaules un latviešu mūzikas vēsturē. "Es gribēju caur šo operas grāmatu parādīt, cik daudz dažādu ceļu var būt un kā opera mainās līdz ar vēsturi, līdz ar dažādām politisko sistēmu maiņām, kā tā vienmēr reflektē par to, kas notiek sabiedrībā," par grāmatas ieceri Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" stāsta komponiste un muzikoloģe Gundega Šmite.

Grāmatā var plašāk iepazīt 35 operas, sākot no Klaudio Monteverdi "Orfeja", kas sarakstīta 17. gadsimtā un tiek uzskatīta par pirmo nozīmīgo operu mūzikas vēsturē, līdz pat latviešu komponistes Annas Fišeres "Koku operai", kas tapusi 2019. gadā un paredzēta iestudēšanai mežā, nevis uz opernama skatuves. Izdevumā apkopota nozīmīgāko un spilgtāko operu izlase, kas sniedz priekšstatu par operas žanra attīstību, galvenajām tendencēm un pārsteidzošo, teju bezgalīgo dažādību. Līdzās vispārīgam ievadam par operas žanra specifiku grāmatā var lasīt īsu aprakstu par katru operu – tās tapšanas stāstu, galvenās sižeta līnijas, mūzikas raksturojumu – un aplūkot mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidotu krāšņu ilustratīvu atvērumu.

Grāmatas "Brīnišķā operas pasaule" autore atklāj, ka ceļš operu atlasē bijis ļoti grūts, jo to ir daudz un tās ir augstvērtīgas.

"Daudzas [operas] šajā konkrētajā izdevumā ir palikušas aiz borta, bet, no otras puses, šīs operas, manuprāt, pietiekami bagātīgi un daudzvērtīgi raksturo, kāda vispār opera var būt.

Darbs pie operu izlases notika tā, ka es gāju cauri laikmetiem, sākot no pašiem pirmsākumiem, sākot ar Monteverdi, tad baroks un klasicisms, ļoti bagātīgais 20. gadsimts. Man negribējās tik ļoti fokusēties uz 19. gadsimtu, kur ir vislielākais operu daudzums, bet vienalga visvairāk operu šajā grāmatā ir no 19. gadsimta," stāsta Šmite.

Grāmatā iekļautas arī latviešu operas, sākot ar pirmo – Jāņa Mediņa "Uguns un nakts", kuru komponists pabeidzis, esot Sibīrijā, vēl pirms Alfrēda Kalniņa operas "Baņuta", kas zināma kā pirmā iestudētā latviešu opera. "Jau kopš 80. gadiem un, protams, arī pirms tam padomju laikā ir tapušas ļoti mākslinieciski augstvērtīgas operas, un tā tas notiek arī līdz mūsdienām. Operu žanrs ir uzņēmis apgriezienus, un pati pēdējā opera grāmatā ir Annas Fišeres "Koku opera", kas ir pavisam unikāls darbs," skaidro Šmite.

"Es gribēju caur šo operas grāmatu parādīt, cik daudz dažādu ceļu var būt un kā opera mainās līdz ar vēsturi, līdz ar dažādām politisko sistēmu maiņām, un kā tā vienmēr reflektē par to, kas notiek sabiedrībā," uzsver grāmatas autore.

Grāmatas māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja atklāj, ka ilustrācijas tapušas paralēli stāstu radīšanai un viņa daudz lasījusi par to, kā operas tikušas uzvestas.

"Tas bija sarežģīts process, un ilustrācijas ir daudzslāņainas. Kad grāmata ir atvērumā, tās atgādina brīdi, kad atver priekškaru un ieejam tajā skatuvē. Es gribēju radīt šo maģisko skatuves sajūtu," stāsta Ozola-Jaunarāja.

Grāmatas beigās ir operas terminu skaidrojošā vārdnīca, uzziņas par komponistiem, kurās apkopti svarīgākie to dzīves un daiļrades fakti, kā arī personu rādītājs. Katrai operai ir pievienots kvadrātkods, kas dod iespēju noklausīties attiecīgās operas fragmentu.

Izvēlēties operas fragmentu un interpretāciju, ko piedāvāt lasītājam noklausīties, autorei nebija viegli. "Es vietnē "Spotify" veidoju tādu pleilisti "Brīnišķā operas pasaule", reizēm izdzirdot kaut ko vēl labāku nekā tas, kas man jau ir iekļuvis izlasē, un nomainot. Tas bija liels, bet ārkārtīgi interesants darbs – veidot šo īpašo izlasi," stāsta Šmite.

Grāmatas autores uzsver, ka grāmata būs saistoša cilvēkiem visos vecumos, un aicina saglabāt sevī spēju brīnīties, vēlmi atklāt un uzzināt ko jaunu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti