Pa ceļam ar Klasiku

JVLMA orķestra sezonas atklāšanas koncertā pirmo reizi tiks pasniegta Starojuma balva!

Pa ceļam ar Klasiku

Dzeja uz dzeltena trotuāra. Saruna ar "Siguldas devona" vadītāju Jolantu Borīti

No baroka līdz mūsdienām. Intervija ar ērģeļbūves meistaru Jāni Kalniņu

Ērģeles – tas ir kosmoss. Uz festivālu «No baroka līdz mūsdienām» aicina meistars Jānis Kalniņš

"Es vienmēr saku, ka ērģeles viena no otras var atšķirties kā velosipēds no smagsvara vilcēja, un kopīgais tiem abiem ir tas, ka viņiem ir riteņi un pārvietojas uz priekšu. Ērģelēm viss kopīgais ir tas, ka tām skan stabules, bet dažādība ir milzīga," aicinot uz Ventspils novada sakrālās mūzikas festivālu "No baroka līdz mūsdienām", instrumentu dažādību Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" skaidroja ērģeļbūves meistars Jānis Kalniņš.

Festivāls sāksies 30. septembrī pulksten 18.00 Ugāles evanģēliski luteriskajā baznīcā ar ērģelnieka, improvizatora un skolotāja Filipa Presaisena (Filip Presseisen) koncertu.

Koncerti Ventspils novada baznīcās notiek jau gandrīz 20 gadus, kopš restaurētas Ugāles baznīcas ērģeles, tajā katru gadu notiek vismaz trīs koncerti. "Šis ir trešais gads, kad to saucam par festivālu, un tā iezīme ir tā, ka mūsu instrumenti stilistiski ir ļoti homogēni, viengabalaini instrumenti, tādēļ mums nav tas, ko saucu par kokteiļu programmu.

Mēs nemēģinām uz vienām ērģelēm spēlēt visu, bet katrā vietā spēlējam stilistiski atbilstošu programmu. Ja tā ir Ugāle, tad tas ir baroks, ja tās ir Zlēkas, tad tā būs klasika vai vācu agrīnā romantika, ja tā ir Pope, tad tas būs vācu vēlīnais romantisms.

Protams, neiztiekam arī bez mūsdienu mūzikas," skaidroja Kalniņš.

Ērģeļu meistars uzsvēra, ka par ērģelēm ir jāmācās visu mūžu un vienmēr nāk klāt kaut kas jauns un vēl neapgūts. "Ērģeles – tas ir kosmoss, tas ir tik milzīgi daudzveidīgs instrumentu klāsts, un katrs ir pilnīgi citādāks. Es vienmēr saku, ka ērģeles viena no otras var atšķirties kā velosipēds no smagsvara vilcēja, un kopīgais tiem abiem ir tas, ka viņiem ir riteņi un pārvietojas uz priekšu. Ērģelēm viss kopīgais ir tas, ka tām skan stabules, bet dažādība ir milzīga," uzsvēra Kalniņš.

Jānis Kalniņš
Jānis Kalniņš

30. septembra koncertā K. Raneusa 1701. gadā būvēto ērģeļu skaņās atdzīvosies vācu baroka laikmeta komponistu sacerējumi, kā arī paša poļu ērģelnieka Filipa Presaisena improvizācijas. Ar ērģeļu ekspertu un ērģelnieku Filipu Presaisenu ērģeļu meistaram Jānim Kalniņam ir sadarbība jau vairāku gadu garumā, un Ugālē Presaisens viesosies jau otro reizi.

"Filips Presaisens ir viena ļoti interesanta personība gan kā ērģelnieks, gan ērģeļu eksperts. Viņš nupat ir dabūjis dokumentus, kas apliecina, ka viņš ir arī ērģeļu eksperts, un viņš sešus mēnešus bijis praksē Kristiāna Vegšaidera darbnīcā Drēzdenē un Torkildsenu darbnīcā Norvēģijā, bet nevis tāpēc, lai būvētu ērģeles, bet vienkārši lai saprastu, kā tas notiek. Šīs padziļinātās zināšanas par instrumentu viņam, pirmkārt, vajadzīgas kā ekspertam, kurš vada restaurācijas programmas, bet arī kā ērģelniekam," atklāja Kalniņš.

Viena no Presaisena specializācijām ir improvizāciju veidošana mēmajam kino. Arī koncertā Ugāles baznīcā ērģelnieks atskaņos savas improvizācijas, bet līdz šim neierastā formā uz baroka ērģelēm.

Līdzās aktīva koncertējoša ērģelnieka darbībai Filips Presaisens ir "Baltisches Orgel Centrum", starptautiskās grupas "Bach-Societät" un Polijas Baha biedrības biedrs, Krakovas arhibīskapa ērģeļu būves apakškomitejas priekšsēdētājs, Mākslas izglītības centra konsultants, kā arī kultūras un nacionālā mantojuma ministra eksperts vēsturisko ērģeļu kopšanas jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti