56 gadu vecumā mūžībā devusies īru dziedātāja Šineida O’Konora

56 gadu vecumā mūžībā devusies īru dziedātāja Šineida O’Konora, informē mūziķes tuvinieki. Nāves cēlonis pagaidām netiek nosaukts.

Dziedātāja savas karjeras laikā ierakstījusi 10 studijas albumus, bet pasaules slavu viņa iekaroja 1990. gadā ar hitu "Nothing Compares 2 U".

Pēdējos gados mūziķe cīnījusies ar garīgās un fiziskās veselības problēmām.

2022. gada janvārī pašnāvību 17 gadu vecumā izdarīja dziedātājas dēls Šeins. Pēc dēla nāves O’Konora paziņoja, ka jūtas ļoti slikti un gribētu ātrāk nokļūt pie Šeina, jo viņas dzīve esot bezjēdzīga. Šineidai ir vēl trīs citi bērni.

Īrijas premjers Leo Varadkars uzsvēris, ka O’Konoras mūzika bija mīlēta visā pasaulē un viņas talants bijis nesalīdzināms.

Šineida O'Konora dzimusi 1966. gada 8. decembrī Īrijas galvaspilsētā Dublinā kā trešais bērns piecu bērnu ģimenē. Bērnībā viņa daudz cietusi no fiziskās un emocionālās vardarbības. Viņas māte gāja bojā autokatastrofā, kad Šineidai bija 18 gadu.

Pusaudzes vecumā Šineida par zādzībām bija ievietota pāraudzināšanas iestādē, bet viņas likteni mainīja kāda mūķene, kas meitenei uzdāvināja ģitāru un rosināja apgūt mūziku.

"Varētu teikt, ka mūzika mani izglāba. Man bija lemts vai nu cietums, vai mūzika. Man paveicās," kādā intervijā stāstīja Šineida.

Savu debijas albumu "The Lion and The Cobra" dziedātāja ierakstīja 1987. gadā un uzreiz izpelnījās "Grammy" nomināciju.

Šineida atcerējās, ka viņas mūziķes karjeras sākumā ierakstu kompānija gribēja viņu pierunāt atteikties no tolaik populārā panku vizuālā tēla.

"Viņi aizveda mani pusdienās un teica, ka man jāsāk valkāt īsus svārkus un zābakus, jāataudzē gari mati un jāuzvedas kā meitenei."

Taču dumpiniece Šineida izvēlējās citu ceļu: viņa aizgāja pie friziera un pavēlēja noskūt galvu uz "nullīti". "Frizieris negribēja to darīt, viņš gandrīz sāka raudāt, bet man patika."

Šineida O'Konora 2011. gadā
Šineida O'Konora 2011. gadā

Tieši savdabīgais vizuālais tēls un spēcīgā balss palīdzēja Šineidai izcelties citu vidū un kļūt par pasaules līmeņa zvaigzni.

Viņas otrais albums "I Do Not Want What I Haven't Got", kas tika laists klajā 1990. gadā, saņēma jau četras "Grammy" nominācijas un arī ieguva šo balvu labākā alternatīvās mūzikas albuma kategorijā. Albums tika pārdots vairāk nekā septiņos miljonos eksemplāru.

Par albuma lielāko hitu un arī O'Konoras slavenāko dziesmu kļuva "Nothing Compares 2 U", ko mūziķis Prinss bija sarakstījis jau 1985. gadā, bet tieši Šineidas izpildījumā šī dziesma kļuva ārkārtīgi populāra.

Vairāki mūzikas izdevumi, piemēram, "Rolling Stone" un "Billboard", to ir iekļāvuši visu laiku labāko dziesmu sarakstos.

Šineida O'Konora ir uzstājusies arī Latvijā; 2009. gadā viņa piedalījās vienā no pirmajiem "Positivus" festivāliem Salacgrīvā.

Šineida O'Konora uzstājas "Postivus" festivālā Salacgrīvā, 2009. gads
Šineida O'Konora uzstājas "Postivus" festivālā Salacgrīvā, 2009. gads

O’Konora savas karjeras laikā nereti izcēlusies ar provokatīviem gājieniem, piemēram, 1992. gadā viņa ASV televīzijas ēterā saplēsa pāvesta Jāņa Pāvila II fotogrāfiju, lai tādējādi protestētu pret pedofilijas piesegšanu katoļu baznīcā.

Vēlāk viņa gan pavēstīja, ka pati nolēmusi kļūt par katoļu garīdznieci, lai gan Romas katoļu baznīca neatzīst sieviešu ordināciju. Savukārt 2018. gadā O’Konora paziņoja, ka pārgājusi islāmā.

Laika gaitā mainījušies arī viņas paziņojumi par savu seksuālo orientāciju: savulaik O’Konora pavēstīja, ka esot lesbiete, taču vēlāk atzina, ka viņai pārsvarā bijušas attiecības ar vīriešiem.

Šineida O'Konora ar meitu 2000. gadā
Šineida O'Konora ar meitu 2000. gadā

O’Konoras privātā dzīve bijusi vētraina: viņa bija precējusies un šķīrusies četras reizes. Šineida laidusi pasaulē četrus bērnus; katru no cita vīrieša. Divi vecākie bērni jau ir pieauguši, bet jaunākais dēls Jošua ir 16 gadu vecs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti