Labrīt

Ukrainas atbalstam Latvijas valdība un iedzīvotāji ziedojuši vismaz 650 miljonus eiro

Labrīt

Rūta Dimanta: Cilvēki ir pieraduši pie Ukrainas kara, ziedošanā ir vērojams sarukums

Ukraiņu mūziķes Oksanas Nikitjukas intensīvā mūzikas dzīve Latvijā

Ukraiņu mūziķes Oksanas Nikitjukas intensīvā mūzikas dzīve Latvijā

Mūziku, Latvijā iegūtos draugus un domubiedrus par saviem spēka avotiem sauc ukraiņu mūziķe Oksana Nikitjuka, kura jau divus gadus ir šķirta no savas dzimtenes. Viņa ir ļoti izcila un daudzpusīga māksliniece – dziedātāja, diriģente un muzikoloģe. Arī Latvijā viņai ir iespēja strādāt tieši savā profesijā. Viņa dzied Valsts akadēmiskajā korī "Latvija", darbojas kā koncertmeistare Ikšķiles jauktajā korī, sadarbojas ar vēl citiem Latvijas mūziķiem. Šo svētdien duetā ar pianisti Hertu Hansenu viņa sniegs koncertu "Saulespuķu ceļš" Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

"Pirmajā daļā skanēs ukraiņu, bet otrajā daļā – latviešu mūzika. Pamatā laikmetīgās mūzikas darbi, kas sakņojas folklorā. Otrajā daļā būs arī Līvas Blūmas vokālā cikla pirmatskaņojums, kas ir ļoti interesanta ukraiņu un latviešu mūzikas simbioze. Viņa saaudusi kopā latviešu un ukraiņu melodijas un tekstus, tie plūdeni pāriet viens otrā un izklausās ļoti dabiski," stāstīja mūziķe. Latvijas Radio ar Oksanu Nikitjuku tikās Mūzikas akadēmijā. Viņai tikko beidzies mēģinājums svētdienas koncertam "Saulespuķu ceļš", kurā viņa muzicēs kopā ar pianisti Hertu Hansenu.

Oksana Nikitjuka ir no Kijivas, dziedātāja un kordiriģente, starptautisku konkursu laureāte. Kā pati saka – viņa ir ļoti pateicīga Dievam, ka arī Latvijā var strādāt tieši savā profesijā un būt tikpat pieprasīta kā Ukrainā.

Lai arī ilgas pēc dzimtenes nekur nepazūd, viņa cenšas arī neplānot nekādu konkrētu laiku, kad Ukrainā atgriezīsies uz pastāvīgu dzīvi, zinot, cik situācija joprojām ir neskaidra un nedroša.

Latvijā viņai spēku, protams, dod mūzika, Latvijas cilvēku atbalsts un skaistā iespēja savstarpēji dalīties ar mūsu abu kultūru bagātībām.

Ļoti augstu viņa novērtē iespēju strādāt kopā ar mūsu izcilo diriģentu Māri Sirmo un iepazīt Latvijas koru kultūru kopumā. Viņa arī atzīst, ka Latvijas koru skaņa ir atšķirīga no Ukrainas koru skaņas:

"Latviešiem skaņa ir līdzena un tīra, tā ir īpaša jūsu atpazīstamības zīme. Ukraiņiem skaņa ir daudz masīvāka, varbūt ne tik precīza, bet masīva un tembrāli ļoti bagāta. Tas laikam atspoguļo katras tautas mentalitāti," vērtēja Nikitjuka.

"Bet Latvija, protams, ar savām ļoti izkoptajām un spēcīgajām kora tradīcijām ir īsta profesionālā paradīze ikvienam kora māksliniekam. Es to ļoti novērtēju, ka varu šeit gan dziedāt korī, gan darboties kā koncertmeistare," viņa piebilda.

Sadarbībā ar Latvijas mūziķiem Oksana Nikitjuka veikusi arī vairākus ierakstus Latvijas Radio. To vidū ir ukraiņu komponista Oļega Kivas cikls ar Tarasa Ševčenko dzeju, ierakstīts kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga".

Oksana raksturo Kivas ciklu kā dziļu un krāšņu mūziku, kas ir kā radīta viņas balsij un pilnībā atbilst arī šobrīd no dzimtenes šķirto ukraiņu sajūtām.

"Tur ir Ševčenko dzeja, ko viņš uzrakstīja, kad bija tālu prom no dzimtenes un kurā izteica visas savas karstās ilgas. Tāpēc šie vārdi ir ļoti tuvi šodien daudziem ukraiņiem," viņa pauda. "Pa šiem diviem gadiem, uzklausot arī citus savus tautiešus, esmu sapratusi, cik mēs patiešām stipri mīlam savu zemi."

"Tas nav plakātisks patriotisms, bet mēs mīlam ļoti patiesi, ar visu savu sirdi un dvēseli. Ne velti mēs Ukrainu saucam sirsnīgajā vārdā "neņka", kas ukrainiski nozīmē "māmiņa"," teica Nikitjuka.

"Mēs Ukrainu mīlam visaptveroši – tās zemi, dabu, debesis… to, kā Ukrainā zied ķiršu dārzi… gan mūsu dzejā, gan reālajā dzīvē ir sajūtama ļoti liela mīlestība pret savu zemi," sacīja mūziķe.

Jau šo svētdien, 25. februārī, Oksanu Nikitjuku un Hertu Hansenu varēs dzirdēt koncertā "Saulespuķu ceļš", kas vienos ukraiņu un latviešu mūziku un izskanēs Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti