Lielākie vārdi, notikumi un pagriezieni. Kāda ir bijusi Latvijas hiphopa piecgade?

Aizvadītajā piecgadē hiphops ir viena no spēcīgākajām mūzikas kustībām Latvijā, kas ieguvusi arī plašas publikas uzmanību un atzinību. Kas ir atskaites punkti, kas veicinājuši žanra attīstību, kādi ir zīmīgākie izpildītāji un mākslinieciskie pagriezieni – par to šajā koncentrētajā atskatā uz Latvijas hiphopu laika posmā 2018. līdz 2023. gadam. 

"Bet kopainu ieraudzīt – cik tas ir skaisti!", citējot Gustavo dziesmu "Pluss mīnuss", jāsaka – mūzikas notikumu periodiski atskati ir vērtīgi, jo ļauj novērtēt paveikto un atgādina, ka ikkatrs no mums ir sava laika vēstures veidotājs. 2023. gadā, kad pasaulē hiphopa žanrs svin 50 gadu jubileju, man radās ideja atskatīties uz piecgadi no 2018. līdz 2023. gadam, jo pati kā mūzikas apskatniece šajā laikā esmu hiphopu pastiprināti iepazinusi.

ĪSUMĀ:

Sacensības un apvienības

Latvijas hiphopa attīstību varētu sākt ar atskaites punktiem – kopīgiem regulāriem pasākumiem – sacensībām: "Ghetto Games" organizētais "Brīvrunu batls", kas notiek jau no 2011. gada, un "371 Battle", kura pirmsākumi meklējami 2018. gadā. Šīs sacensības ļauj sevi pierādīt un iegūt pirmo uzmanību. Tāpat attīstībā svarīgas arī dažādas apvienības – "New Wavy", "Kreisais krasts", "MID", un izdevniecība "Ausmeņa Records", kurās savu karjeru sākuši spilgti solo mākslinieki. 2018. gadā ar debijas albumu "Latgales repa renesanse" sevi pieteica apvienība "Latgalīšu reps". Šajā gadā popularitātes vilni noķer arī "Ziedu vija", kuras dalībnieki atsevišķi darbojas solo projektos "Kastrācija" un "Hartbreix".

Svarīgs cilvēks hiphopa kustības uzturēšanā ir Ozols, saukts arī par "fāteri". 2018. gadā viņš Rīgā, Tallinas kvartālā, atvēra vietu "Court (Stils)", kurā notika pasākumi (tā tika aizvērta 2021. gada nogalē). Tāpat viņa street-style veikals "HoodShop" diendienā ir hiphopa kustībai svarīgs pieturas punkts, un 2023. ziemā tas svinēs desmitgadi. Šajā piecgadē Ozols ir izdevis divus albumus "Neona pilsēta" (2018) un "Yauda" (2020), kas ir atnesuši tādus hitus kā "Stils", "Personības rekords", "Pavasaris", "Zapte", "Tu nāc, tu ej", noorganizējis lielus koncertus gan Siguldas pilsdrupās, gan Sporta 2 kvartālā. Ozols ir zinātājs stila jautājumos – savam veikalam, albumam un pat singlam viņš izgatavo savu merču jeb apģērbu ar īpaši šim notikumam radītu dizainu, kas ērti integrējams ikdienas garderobē un ir pieejams ierobežotā skaitā, šādi iegūstot kolekcijas vērtību.

Ozols 2023. gada vasarā.
Ozols 2023. gada vasarā.

Savukārt reperi rolands če un xantikvariāts ar albumiem "Siera plate" (2018) un "Siera plate 2" (2019) vietējā hiphopa skatuvē nostiprināja trap skanējumu, deva jaunvārdus ballīšu raksturošanai, un arī lielo hitu "Tort". 2018. gadā iznāca arī albums "Banda", kurā piedalās "New Wavy" dalībnieki, rolands če un xantikvariāts. Vēlāk, 2021. gadā, tiek dibināta atsevišķa grupa "Banda banda", kuru veido rolands če, xantikvariāts, Steps un Prusax, savā veidā transformējot kulta grupu "New Wavy".

"New Wavy" koncerts klubā "Coyote Fly" 2019. gadā.
"New Wavy" koncerts klubā "Coyote Fly" 2019. gadā.

2019. gadā plašu rezonansi iegūst Prusax solo albums "A+", iezīmējot paaudžu šķelšanos izpratnē par dziesmām atbilstošu tematiku. Jāpiemin arī starpžanru saites –  "New Wavy" dalībnieks Svēte izveidojis jaunu mūzikas izdevniecību "Sāpes skaņas", kurā kasešu formātā ieraksta marginālāku mūziku, sākot no techno līdz noizam.

2018. gada 20. decembrī koncertu "Arēnā Rīga" izpārdod Mesa – repera Gacho otrs projekts. Popularitātes apgriezienus uzņēmusi dziesma "Zemes stunda", kuru nometnē "RigaLIVE" sarakstīja ansis, Kristīne Pāže un Kaspars Ansons. Iespējams, pēdējā piecgadē šī dziesma ir piedzīvojusi visvairāk jaunu versiju (kaverversiju) citu izpildījumā.

2018. gadā viens no festivāla "Positivus" lielās skatuves māksliniekiem bija Mesa, savukārt ansis šī gada festivālā paspēja uzstāties pat divas reizes. Festivāls "Summer Sound" hiphopam šajā gadā bija atvēlējis atsevišķu skatuvi, uz kuras toreiz uzstājās Viņa, ansis, Edavārdi, "Brīvrunu projekts", "Singapūras satīns". Gadiem ejot, "Summer Sound" ir tā reize, kurai reperi gatavo īpašāku programmu. 2019. gadā veiksmīgu apstākļu sakritības dēļ uz festivāla "Positivus" skatuves Salacgrīvā debitēja ansis, dodot emocionālu pacēlumu visai hiphopa kustībai. Pēdējos gadus arī hiphopa māksliniekiem svarīgs atskaites punkts ir koncerts "Palladium Riga".

Hiphops un sievietes

Šajā laikā sevi pieteikušas arī sievietes – reperes. Piecgades skaļākais vārds būs Viņa jeb Zelma Jēgere, kura ir izdevusi divus albumus kā Viņa un vienu kā Zelma, un šobrīd savā koncertdarbībā nodarbojas ar stilu sintēzi. 2020. gadā albumu "LG ir HH" izdeva Ūga, vēlāk sadarbojoties ar Skuteli un Shipsea.

ŪGA
ŪGA

Debitējusi popmūzikā, bet mīlestībā pret hiphopu apvienībai "Kreisais krasts" pievienojās mūziķe Būū. Tāpat pie hiphopa dāmām jāpiemin ekstravagantā BDM, jaunā, talantīgā Krisy, Londonā dzīvojošā, starptautiskos projektos iesaistītā Elīza Legzdiņa, elektroniskā mūziķe Vultura, kas savā daiļradē arī cieši draudzējas ar hiphopu. Atsevišķi jāizceļ Līva Liepa, kura ir ne vien zinoša menedžere, bet arī jaudīga skatuves māksliniece – viņa dīdžejo, dejo, iesildot un sajūsminot publiku. Tāpat jāpiemin Kristīne Prauliņa, kuras spēcīgā balss devusi hiphopa melodisko atbalstu, piemēram, Ozolam, Abra, Edavārdi un "Very Cool People".

Kāpjot pāri robežām

Šajā piecgadē notikušas dažādu formu sadarbības. Tā piemēram, 2018. gadā albumā "Visas taisnības", kur jaunus aranžējumus ieguvušas Raimonda Paula dziesmas Imanta Ziedoņa vārdiem, piedalījās arī Edavārdi, koncertā uzstājoties kopā ar Raimondu Paulu. Savukārt koncertprogrammā "Pa apli" grupa "Very Cool People" interpretēja Edavārdu un anša dziesmas. Albums "Vismaz 9 reizes" ir sadarbība starp Idus Abra, Edavārdiem un alternatīvā roka grupu "Nova Koma". Edavārdi kopumā ir viens no piecgades daudzveidīgākajiem skatuves pārstāvjiem – pats izdevis vienu albumu un vienu EP, viņš ir ņēmis dalību visdažādākajās sadarbībās, tajā skaitā ir dalībnieks "Krata", kurā viņš darbojas kopā ar DJ Dubra un Čižiku, radot dejojamu mūziku.

Linda Rušeniece, Una Daniela un Edavārdi.
Linda Rušeniece, Una Daniela un Edavārdi.

Un arī Fiņķis mūzikas radīšanā strādā kopā ar elektroniskās mūzikas grupu "Pragaii", bet koncertos uzstājas kopā ar grupas "Polifauna" mūziķiem. Skutelis albumu ierakstos un nereti arī koncertos sadarbojas ar grupu "Tvērumi". Idus Abra kopā ar "Abradūriem" ierakstījis albumu "Saistīts". 2022. gadā aizsākās Ozola, kura mūzika ir aranžēta dažādiem sastāviem, un Latvijas Radio bigbenda sadarbība koncertos.

Savukārt pretēju pieeju – kļūt par viena cilvēka orķestri – savā solo darbībā ir izvēlējies rolands če – reperis, producents, bītmeikeris, kurš apveltīts ar skatuves izjūtu. Viņa albums "Visurgājējs" tika izdots 2022. gada pavasarī, aktualitāti saglabājot arī 2023. gadā. Savā mūzikā rolands če citē popkultūru, atsaucas uz klubu dzīves augšām un lejām, kā arī meklē fundamentālās vērtības kā uzticību, piederību, mīlestību, radot klausītājiem daudz dažādas iespējas, kā ar viņa mūziku personificēties.

Hiphopa žanra jaunievedums ir 2021. gadā xantikvariāta, Stepa un Hottes (katrs no viņiem zināms arī kā solo mākslinieks un darbojas daudzos dažādos projektos) izdotais "Demonu dienas" EP, kas ir ieturēts horror repa stilistikā. Nu jau tā ir kļuvusi par apvienību "Mauzoleju muuzika", kas trešo gadu izdod miksteipus un meklē jaunas sadarbības. Vienā no tām, piemēram, ir dzirdams dziedātājs Justs. Jāatzīmē arī Stepa 2022. gada albums "Slikc sunc", kurā viņš repu krusto ar sev labi zināmo punk ietekmi.

Steps
Steps

Straumēšanas viļņa virsotnē

Spēles noteikumus mainīja, mūziķiem darbu atviegloja izdevniecības "Universal Music Group" ienākšana Latvijā, kas izveidoja atsevišķu vietējo komandu. Izdevniecības paspārnē ir "Singapūras satīns", Prusax, rolands če un "Banda banda". Gacho un "Kreisais krasts" sadarbojas ar izdevniecību "Warner".

2020. gadā "Singapūras satīna" un Horena dziesma "Piededzini mann" bija viens no zināmākajiem radio hitiem un ieguva trešo vietu aptaujā "Muzikālā banka". Jau divi "Singapūras satīna" albumi ir iznākuši "Universal" paspārnē, pierādot savu aktualitāti straumēšanas topos. Tā,  piemēram, 2021. gadā izdotais "Stonks" un tā luksusa versija interneta vietnēs klausīta vairāk nekā 10 000 000 reižu, un arī šogad izdotā albuma "Super" dziesmas ir latviešu topa līderpozīcijās mēnešiem ilgi.

Kamēr savu vārdu pieteikušie mākslinieki baudīja darba augļus, sevi pieteica jauni talanti kā, piemēram $ourJ no Grobiņas, kura dziesma "Draugs mans" kļuva par lielu hitu jauniešu vidū. Repera 2020. gadā izdotais albums "MIDWAVY" jau trīs gadus ir starp mūzikas straumēšanas servisos klausītākajiem latviešu albumiem.

$ourJ ar faniem.
$ourJ ar faniem.

2022. gada janvārī Wiesulis un producents sangvn izdeva "Fianchetto", saņemot tūlītēju atzinību no citiem repa māksliniekiem. Albums savu popularitātes virsotni iegūst tikai pēc gada, esot viens no 2023. gadā mūzikas straumēšanas vietnēs internetā klausītākajiem albumiem, kamēr Wiesulis ar komandu sevi pierādīja, uzstājoties 2023. gada vasaras festivālu pūļiem.

galeniex un Wiesulis.
galeniex un Wiesulis.

Par viedokļu daudzveidību gādāja projekts "goda vārds" ar kolorītajiem tēliem Mauku Senci un Grandmasteru Neonu priekšplānā. Arī viņu 2022. gada albums "Goda vards cetri" ir viens no interneta straumēšanas vietņu populārākajiem – topā atrodas jau 45 nedēļas. Bet klausītāji zina un uz riņķi klausās arī Oda "Nestāsti mammai" (2022), tikmēr goča atsevišķi ir zināms ar singliem kā "Man nepatīk sejas", "Seccta", kā arī dažādām sadarbībām. Viņš ir arī "371 battle" trešās sezonas uzvarētājs.

Ods festivālā "Positivus'22".
Ods festivālā "Positivus'22".

Dažādās paaudzes

Mūzikai un laikam saplūstot, nemaz nesanāk daudz domāt par to, kas pieder pie vecās, vidējās vai jaunās paaudzes. Tāpat daudzi mākslinieki darbojas hiphopa kustības iekšienē, plašāk vēl nav zināmi, bet viņus pieminēt ir svarīgi kontekstam. Savos lokos jauni un zināmi vārdi ir Yam, Linli, Plāksteris, Packman, Sivmoney, galeniex, Kreatīvs, Hunn, I Mean Love, MC Apšaude un vēl daudzi citi, kuri plašākas publikas uzmanību ieguvuši gan festivālos "Straume", "The Bronx", Ukrainas atbalsta koncertā, un arī anša koncertā AOK kvartālā un citviet. 2022. gadā Zeļģis kopā ar producentu Mickeen izdeva albumu "Paralēles" un plašāka auditorija viņu iepazina ar "Sudden Lights", iegūstot arī "Zelta mikrofona" nominācijas. Mickeen albumā "Hyalite" arī piedalās plejāde jauno mūziķu.

Jaunais Amanito, kurš sevi veiksmīgi pieteica "371 battle" ceturtajā sezonā, atzinīgi novērtēts "repa galvu" vidū un apņēmīgi dodas plašākos ūdeņos, piemēram, ar dziesmu "Vanšu tilts", kas ir sadarbība ar reperi Kazimiru, un šajā novembrī debitēja uz vienas skatuves ar ansi.

Amanito un Kazimirs ar komandu radošajā procesā.
Amanito un Kazimirs ar komandu radošajā procesā.

Reperis Fakts pēdējos gadus vairāk ir studijas producents. Albumus izdevuši Sudrabu Sirds, Melikols, Zemsegu Pasaule. Un savu atsevišķu rakstu būtu pelnījuši arī bītmeikeri: 181h – anša brālis un radošais kompanjons, Oriole, kurš pēdējā piecgadē sastrādājas ar dažādas paaudzes māksliniekiem, NiklāvZ, kurš sastrādājies ar slaveno igauņu reperi Tommy Cash.

Atgriešanās

Pēdējā piecgade iezīmē atgriešanos. 2021. gadā Bušs izdeva albumu "Putni", un arī Kurts, grupas "S’T’A" pamatsastāva dalībnieks, publiskoja solo albumu "Laikā", par kuru saņēma "Zelta mikrofonu". Pionieris izdeva albumu "Kaut mēs uzvarētu tās cīņas par kurām nerunājam". Šajā piecgadē aktualizējusies apvienība "Kreisais krasts", kuras viens no dibinātājiem 2002. gadā bija jau pieminētais Pionieris. Aktualitāti piedzīvojusi ap 2010. gadu, apvienība atgriezās 2017. gadā, albumu "Tilts" izdodot 2019. gadā un arī 2023. gadā iznācis albums "21", uzsākot sadarbību ar ierakstu kompāniju "Warner Music Baltic". Tā tapšanā producenta Punkts uz I vadībā bija iesaistīti Pionieris, Punkts uz I, ansis, Kaizers, JeeKaa, Eiksho, Būū, E.V., Henny, Cīgu Pārdevējs un citi.

Un piepildījās arī ilgi gaidītais – atgriezās arī Gustavo! 2022. gada dziesmas "Mums vajag atpakaļ Gustavo" piedziedājumā dzirdamā plejāde ar reperiem un ētera cilvēkiem radīja intrigu par tālāk sagaidāmo. Tā paša gada vasarā sekoja Gustavo koncerts festivālā "Straume", bet novembrī klausītāji tikai aicināti uz "Arēnu Rīga", kurā tika atskaņots 2002. gada albuma "Beidzot!" repertuārs. Visiem par lielu pārsteigumu uz skatuves apvienojās daļa no grupas "Fact" – Gustavo, Ozols un Čižiks. Turklāt Ozols ar Gustavo izpildīja leģendāro "Taisnā tiesa". Gustavo albums "Tagad tikai sākās" ar Ozola un Čižika piedalīšanos albuma tituldziesmā iznāca 2023. gada martā.

Gustavo, Ozols, ansis, xantikvariāts un rolands če.
Gustavo, Ozols, ansis, xantikvariāts un rolands če.

Gacho/Mesa lielkoncertā Mežaparkā 2023. gada 20. augustā notika apvienošanās – uz vienu koncertu kopā sanāca "S'T'A", atzīmējot leģendārā albuma "Manas pilsētas skati" divdesmitgadi. Klausītāji atpakaļ sagaidīja arī apvienību "Olas", kas 2017. gadā ar koncerttūri bija izbraukājuši visu Latviju, noslēguma koncertu aizvadīja "Palladium Riga" un tam sekoja sešu gadu pauze. 2023. gada martā grupa atgriezās ar albumu "Svarīgākais notikums Latvijas pop-hiphopā", no kura popularitāti ieguva singls "Dzīvot kaifs", un koncerttūri.

ansis

Par piecgades līderi var dēvēt ansi, kurš ne vien rūpīgi strādājis pie savas daiļrades – 2021. gadā "Zelta mikrofona" ceremonijā viņa albums "Liela māksla" tika atzīts par gada albumu, un albums ieguva arī "Austras balvu". Šajā piecgadē ansim ir bijuši vērienīgi koncerti gan Mežaparka Zaļajā teātrī, gan 2022. gada "Positivus" festivālā. Viņa devums dzirdams arī "Kreisā krasta" ierakstos.

ansis saņem "Zelta Mikrofonu'21" par albumu "Liela māksla" kategorijās "Gad...
ansis saņem "Zelta Mikrofonu'21" par albumu "Liela māksla" kategorijās "Gada albums" un "Hiphopa albums".

Šajā laikā ansis ir izveidojis spēcīgus komunikācijas kanālus gan vietnē "X" ("Twitter"), gan "Discord", šādi apvienojot hiphopa kustības domubiedrus, un tik pat ļoti klausītāju-lasītāju gaidītas ir anša e-pasta vēstules. (Šī raksta tapšanā savu ieguldījumu devusi arī anša "Discord" kopiena, par ko saku lielu paldies.) Viņš arī 5% ordeņa idejas autors, atsaucoties uz mūzikas patēriņa pētījuma rezultātiem, kas uzrāda, ka hiphopu Latvijā klausās pieci procenti no visiem klausītājiem. Jāatzīmē, ka 2022. gada aktivitātes hiphopa kustībā kopumā vēsturē atcerēsies kā "reperu vasaru", atzīmējot daudzos vērienīgos ar hiphopu saistītos notikumus, kuri tika sumināti arī 5% ordeņa ietvaros.

2023. gada viens no gaidītākajiem bija anša un 181h koncerts "Palladium Riga" 11. novembrī, kas pārsteidza gan ar dramaturģiju, gan ar scenogrāfiju, šādi atkal no jauna paceļot kvalitātes latiņu visai hiphopa skatuvei kopumā. Koncerts pierādīja arī to, lai arī anša vārds tagad ir labi zināms masu publikai, viņš joprojām ir uzticīgs hiphopa kultūrai.

Informācijas iekustinātāji un kopsavilkums

2022. gada 26. martā hiphopa skatuve vienojās manifestācija – labdarības koncertā "Latviešu reps pret karu Ukrainā", kas notika uz mākslas centra "Noass" āra skatuves. Pasākumu operatīvi noorganizēja Arturs Skutelis, kopā pulcējot vairāk nekā 56 latviešu reperus un koncerta ieņēmumus ziedojot iniciatīvai "Ukrainas cilvēkiem". Atskatoties aizvadītajā piecgadē, Skutelim kā māksliniekam šie ir bijuši ražīgi gadi – izdoti trīs albumi "Nekad nekur" (2018.) "Lavīna" (2019.) un "Jā" (2022.), "Palladium Riga" noorganizēti divi solo koncerti. Tas viss ir stiprinājis viņa fanu bāzi, kā arī ļāvis Skuteli atklāt gados jaunākiem klausītājiem, kuri novērtē arī senākus Skuteļa albumus.

Skutelis festivālā "Straume'23".
Skutelis festivālā "Straume'23".

Šajā laikā par Latvijas hiphopu ir vēstīts arī caur citām formām – 2018. gadā Jenots un Abra uzsāka "Karsts karsts" podkāstu projektu, kuru vadīja līdz 2021. gadam. 2020. gada oktobra ceturtdienā radio "Pieci" raidījumu "Reportāža" vadīja rolands če, darbojoties divus gadus, un 2023. gadā raidījuma vadītāja pienākumus pārņēma Wiesulis.

2021. gadā darbību sāk portāls hiphops.lv, publicējot informāciju par jaunajām dziesmām, koncertiem, kā arī paši organizējot pasākumus. Radio "EHR Latviešu hiti" raidījumu "Bīts un vārds" vada reperis un bītmeikeris Kaizers, kurš dod saviem viesiem reperiem izaicinājumu improvizēt uz viņa veidotā bīta – gala rezultāts ikreiz pārsteidz. Savu podkāstu "Bla bla bla" periodiski filmē Ozols. Fotogrāfs offjanis izveidojis video sēriju "Caur zivju aci", kurā iepazīstina ar jaunajiem māksliniekiem. To var apskatīt vietnē "Youtube".

Šo skatuvei pietuvināto cilvēku mediju darbība ir ļoti svarīga, jo palīdz labāk izprast hiphopa kultūru, kur mūziku nemaz nedrīkst pašrocīgi atdalīt no kopējā konteksta, kuru veido gan sports, gan stils, gan deja, gan citi radošās izpausmes elementi.

Protams, pasaules topi, kuros dominē hiphops, ir ietekmējuši arī Latvijas mūzikas skatuvi, bet tomēr tas ir kas vairāk par trendu, kas, iespējams, pielaidīgākus padarījis vietējos medijus. Manuprāt, Latvijas hiphopa mākslinieki to skatās kā sacensību un izaicinājumu radošumam. Konsekventi strādājot, atnāk rezultāts.

"Zelta mikrofons"
2018. gads
Hiphopa albums: ansis – "Balzams" 
Debija: Viņa – "Elpo"
2019. gads
Hiphopa albums: Ozols – "Neona pilsēta", 
Dziesma un radio hits: Dons, Ozols – "Salauzta sirds", 
"Origo" gada dziesma: ansis, Kristīne Pāže – "Zemes stunda"
2020. gads
Hiphopa albums: Viņa – "Mildas īstais vārds ir Zelma"
2021. gads
Hiphopa albums: ansis – " Liela māksla", 
Debija: Ūga – "LG ir HH"
Gada albums: ansis – "Liela māksla"
2022. gads
Hiphopa albums: Kurts – "Laikā"
Videoklips: Evija Vēbere un ansis – "Labs suns"
2023. gads
Hiphopa albums: rolands če – "visurgājējs" 
Videoklips: Fiņķis, "Pragaii", Múr – "Sevis mīlestība"
"371 Battle"
Pirmā sezona:
1. vieta Kjuumanis
2. vieta Darius
3. vieta Dzenis
Otrā sezona:
Covid-19 pandēmijas dēļ fināls atcelts
Finālā tika – Kjuumanis VS Dzenis
Trešā sezona:
1. vieta Goča
2. ieta Zalcs
3. vieta Ods
Ceturtā sezona:
1. vieta Mazais Ruudiz
2. vieta Amanito
3. vieta Marko
Koncerti
Izpārdots Mesas koncerts "Arēnā Rīga" 20.12.2018.
Ozola koncerts Siguldas pilsdrupās 6.07.2019.
Reperi apvienojas "Republikas tūrē" 2019. – 2020.
Ozola "Yauda" Sporta pagalmā.
Urbānās mākslas un hip-hopa festivāls "Greenstone Backyard Festival" 19.09.2020.
ansis Mežaparka "Zaļajā teātrī" 19.08.2021.
Repa koncertu sērija Fon Stricka villā 2021. jūlijs – augusts.
Oda tiešsaistes koncerts "Uz riņķi" 10.12.2021.
Pirmais festivāls "Straume" 2022.
"Latviešu reps pret karu Ukrainā" 26.03.2022
"The Bronx" fests Tallinas kvartālā 10.06.2023
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti