Kultūras ziņas

Dzīves pārdomas tekstilmākslā izstādē "Pavediens"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Trio "Tresensus" muzicē Latvijas Radio 1. studijā

Trio «Tresensus»: Nav viegli atrast komponistus, kas mums gribētu rakstīt

Šī gada pirmajā Latvijas Radio 3 "Klasika" rīkotajā koncertā Latvijas Radio 1. studijā pirmdienas vakarā muzicēja trio "Tresensus". Šo jauno mūziķu apvienību vieno draudzība un mīlestība pret latviešu komponistiem. Koncertā izskanēja sešu komponistu opusi, no kuriem četri pirmatskaņojumi.

Trio "Tresensus" raksturo trīs radošas personības – saksofonists Aigars Raumanis, koklētāja Līga Griķe un sitaminstrumentālists Uģis Upenieks. Viņus vieno arī kopīga muzikālā gaume, atskaņojot jaunu latviešu komponistu skaņdarbus vai radot tiem aranžējumus. 

"Nav viegli atrast komponistus, kas mums gribētu rakstīt, jo tas ir ļoti liels izaicinājums, bet tie, kas mums raksta, pārsvarā ir mūsu draugi, mūsu kolēģi, mūsu vienaudži. Tad ar lieliem izņēmumiem mēs rakstām cilvēkiem, kurus mēs nepazīstam, bet kuru mūzika mums ļoti patīk," atzīmē Raumanis.

Koncertā Latvijas Radio 1. studijā trio atskaņoja īpaši šim koncertam sacerētus jaundarbus.

Neparastais instrumentu savienojums rada ne tikai savdabīgu skanējumu, bet, lai neapmaldītos skaņu krāsās, arī īpašus noteikumus komponistiem.

"Man ir ļoti svarīga ideja, tas tēls. Un, tā kā es atradu tēlu Linarda Tauna dzejā, man uzreiz [vizualizējās] tā tējnīca un tas, kas saistās ar bļodiņām, ar krūzītēm, ar ūdeni, kaut kādām smalkām skaņām, ko mēs ikdienā veidojam kā mūziku paši," stāsta komponiste Anna Veismane.

Tikmēr komponiste Marita Semjonova atzīmē, ka vislielākais izaicinājums ir kompozīcija koklei: "Kokle ir tas āķis, kurš mani arī vadīja šajā skaņdarbā, kā es viņu veidoju. Es gribēju viņu kaut kā parādīt un lai viņa izskan. Un tas balanss. Tas ir vissvarīgākais."

Koklētāja Līga Griķe piebilst, ka ir ļoti interesanti saklausīt katra komponista idejas par to, kā viņi redz šo instrumentu: "Es spēlēju kokli 20 gadus un, visticamāk, nekas jauns ikdienā nešķiet. Tieši caur komponistu acīm es varu ieraudzīt to kokli citādi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti