Labrīt

Kārlis Bukovskis: Vēl nav jāsatraucas par kavēšanos ar atbalsta piešķīrumiem Ukrainai

Labrīt

Palīdz draugu plecs un māksla – transpersonas ceļu Markam nākas iet bez vecāku atbalsta

Jānis Lūsēns un ģitārists Mārcis Auziņš izveidojuši programmu "Miers bez vārdiem"

Fantāzijai un apcerei aicinās ļauties Jāņa Lūsēna un Mārča Auziņa koncertprogramma «Miers (bez vārdiem)»

Meditatīva mūzika saspēlēsies ar gaismas partitūru Ziemassvētkiem veltītajā programmā "Miers (bez vārdiem)", ko izveidojuši divi izcili skaņu meistari – komponists Jānis Lūsēns un ģitārists Mārcis Auziņš. Programmas pirmatskaņojums notiks 16. decembra vakarā Jūrmalas Dubultu baznīcā, kam sekos koncerti vēl septiņos dažādos Latvijas dievnamos. Koncerti aicinās ļauties fantāzijai, apcerei un pārdomām.

Koncertu idejas autors ir Jānis Lūsēns. Viņš jau četrus gadus ir prom no Rīgas, dzīvo un komponē Zvārtavas Ozolu skolā, un šogad klajā nāca divi viņa instrumentālās mūzikas albumi.

Tajos ietverto mūziku var raksturot kā meditatīvas etīdes, ko pats komponists dēvē par skaņu laukiem, tā saucas arī viens no viņa šogad tapušajiem albumiem.

Līdzīgus muzikālus eksperimentus var saklausīt arī ģitārista Mārča Auziņa šī gada albumā "Citādi citāti", un šai saistībā Jānis Lūsēns viņu arī aicinājis uz sadarbību. "Nāca Ziemassvētku laiks, un zināju, ka Mārcim arī ir šāda veida meklējumi mūzikā, kas ir ļoti labi un veiksmīgi realizējušies tikko ar jaunu soloalbumu, un man likās, ka mēs kopā varētu kaut ko šādā veidā padarīt un veidot varbūt tādu alternatīvu – Ziemassvētku muzikālu performanci," stāsta Lūsēns.

Jānis Lūsēns
Jānis Lūsēns

Kā vienots veselums ar abu mūziķu saspēli muzikālajā performancē būs Roberta Ciprusa gaismas partitūra un divu jaunu dziedātāju Sanitas Rozes un Guntas Greisles balsis.

Jānis Lūsēns turpina: "Piedalīsies divi soprāni. Es savā laikā, kad visi bijām kovida ierobežojumos, sarakstīju "Septiņus dziedājumus mazajam Jēzum", kuru pamatā ir tikai vien vārds "Aleluja!". Un tad ar šīm divām skaistajām balsīm veidosies akustisks tilts starp ērģeļu balkonu, kas skanēs akustiski, un starp mūsu performanci, kas būs lejā pie altāra. Un plus visam vēl klāt ir jauns, talantīgs gaismu mākslinieks, kurš izgaismos tās sakrālās vērtības, kas ir katrā dievnamā."

Ģitārists Mārcis Auziņš projektā iesaistījies ar vislielāko aizrautību un atzīst, ka pats ar lielu nepacietību gaida gan satikšanos ar klausītājiem, gan katra konkrētā dievnama īpašo atmosfēru. Daudzi no mums šobrīd ir noguruši no informācijas blīvuma, tādēļ šī programma varētu kalpot kā veldzējošs atsvars mūsu ikdienai, spriež Auziņš: "Tās informācijas ikdienā ir ļoti daudz – patiesas un nepatiesas –, un likās, ka kontekstā ar to, ka šis notikums notiek baznīcā, mēs cilvēkam, kurš ir atnācis uz šo koncertu, atveram fantāzijas, pārdomu un dialoga pasauli. Vai tas ir dialogs ar Dievu vai sevi – tas jau ir izvēles jautājums.

Bet šāda veida muzicēšana ir lieliska iespēja cilvēkiem pameditēt par sevi un ap sevi."

Jānis Lūsēns pieļauj, ka katrā dievnamā programma izskanēs atšķirīgi, jo mūziķi ļausies arī improvizācijai, kam impulsu gūs tieši konkrētās baznīcas atmosfērā un akustikā. Šai saistībā Jānim Lūsēnam atmiņā kāda improvizācijas reize vēl pirms koncerta Liepupes baznīcā, kas viņam pašam negaidīti dziļi skāra kāda cilvēka sirdi: "Es atceros vienu koncertu, kurā es uzstājos kopā ar savu dzīvesbiedri flautisti Eviju Mundeciemu. Tas bija Liepupes baznīcā. Mēs atbraucām ātrāk, es jau saliku instrumentus un kaut ko improvizēju. Ienāca viena sieviete ar meitu, klausījās kā es improvizēju, un raudāja. Evija piegāja klāt un vaicāja, kas noticis? Viņa atbildēja, ka tas ir tieši tas, kas viņai tajā brīdī bija vajadzīgs – šāda mūzika.

Viņa bija izgājusi cauri lielam dzīves pārbaudījumam. Ceram, ka mūsu mūzika, un tas, kā mēs to atskaņosim, arī kādam varēs noderēt."

Jāņa Lūsēna un Mārča Auziņa koncertprogrammas "Miers (bez vārdiem)" pirmā pieturas vieta būs sestdien, 16. decembrī, Jūrmalas Dubultu baznīcā, pēc tam sekos vēl septiņi koncerti dažādos Latvijas dievnamos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti