Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Lucavsalā divas dienas norisināsies festivāls "Positivus"

Sācies Pērnavas mūzikas festivāls

Vienkāršs un skaidrs mērķis – ar mūziku savienot cilvēkus. Igaunijā norit Pērnavas mūzikas festivāls

Līdz nākamajai piektdienai Igaunijas pilsētā Pērnavā turpināsies viens no zināmākajiem mūsu kaimiņvalsts mūzikas festivāliem. Tie ir akadēmiskās un laikmetīgās mūzikas koncerti, pasākumi un meistarklases ar starptautiski pazīstamu zvaigžņu piedalīšanos. Festivāla atklāšanā piedalījās maestro Nēme Jervi un "Sinfonietta Rīga".

Igaunijas vasaras galvaspilsētā Pērnavā jūlija vidus paiet starptautiska mūzikas festivāla zīmē. Tradicionāli tā atklāšana un lielākā daļa koncertu notiek pilsētas koncertzālē. Tāpat festivāls nav iedomājams bez tā aizbildņa maestro Nēme Jervi, kurš desmit dienu plašo programmu atklāja kopā ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga". Koncertā skanēja Volfganga Amadeja Mocarta, Jozefa Haidna un Madisa Jervi opusi.

"Manuprāt, tas ir viens no labākajiem kamerorķestriem pasaulē. Tam ir vienreizēja dvēsele un vēlme to atklāt. Lieliski mūziķi, es viņus mīlu," par "Sinfonietta Rīga" sacīja diriģents, Pērnavas mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs Pāvo Jervi.

Festivāla goda viesu statusā "Sinfonietta Rīga" ir bijis jau vairākas reizes. Cieša sadarbība ar festivālu ir izveidojusies arī tā koncertmeistarei Evai Binderei, kura līdzās citiem starptautiski atzītiem mūziķiem spēlēs arī Festivāla orķestra sastāvā. 

Pērnavas mūzikas festivālu mēdz dēvēt arī par Jervi festivālu, jo tam vienmēr klātesoša ir Jervi mūziķu dzimta. Šoreiz tie ir jau minētais maestro Nēme Jervi, kā arī viņa dēli arī diriģenti Pāvo un Kristjans. Festivāls ir tikšanās reize, un tajā arī iekodēta Pērnavas mūzikas festivāla būtība, atklāj tā mākslinieciskais vadītājs Pāvo Jervi: "Mums ir ļoti vienkāršs, bet skaidrs mērķis – ar mūziku savienot cilvēkus. Turklāt personīgi es ceru, ka festivāls arī veicina Igaunijas un jo īpaši Pērnavas atpazīstamību. Tādēļ aicinām piedalīties starptautiski zināmus mūziķus, un ceram, ka cilvēki, kuri šeit ieradīsies, vienmēr vēlēsies atgriezties."

Šogad festivālā muzicēs tādas zvaigznes kā, piemēram, vijolnieks Pinkhas Zukermans vai pianists Fazils Sajs. Tās būs plašas programmas, kurā sapludināta klasika un mūsdienu akadēmiskā mūzika. Neiztrūkstoša festivāla sastāvdaļa ir meistarklases jaunajiem mūziķiem un Jervi Akadēmijas dalībnieku koncerti.

"Mums vienmēr ir pamatprogramma, kurai katru gadu pievienojas kāds jauninājums. Šogad tas būs Kristjana Jervi Baltijas jūras filharmoniķu orķestris ar neierastu programmu, kā arī dokumentālās filmas pirmizrāde. Tā stāsta par Nēmi Jervi, un festivālam tas ir jaunums," atklāja Pērnavas mūzikas festivāla direktors Kristjans Halliks.

Šogad Pērnavas mūzikas festivāla desmit dienu programmā ir iekļauti 18 koncerti un pasākumi. Rīkotāji atklāj, ka ik gadu festivālu apmeklē aptuveni seši līdz septiņi tūkstoši cilvēku, starp kuriem netrūkst arī klausītāju no Latvijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti