Lielās ģildes remonta laikā Nacionālā simfoniskā orķestra koncerti notiks «Hanzas peronā»

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) šovasar atstās ilggadējās mājas – Lielo ģildi, kur sāksies sen gaidītie renovācijas darbi. Vismaz divus gadus LNSO mēģinājumu telpas būs Kongresu namā, bet koncerti Rīgā notiks "Hanzas peronā", sarunā ar Latvijas Radio pastāstīja LNSO direktore Indra Lūkina.

Lielās ģildes remonta laikā Nacionālā simfoniskā orķestra koncerti notiks «Hanzas peronā»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Plānots, ka Lielajā ģildē LNSO koncertēs līdz šīs sezonas beigām. "Tad jūnija laikā mēs pārcelsimies uz savu pagaidu mājvietu Kongresu namā. Bet Kongresu nams būs tikai vieta, kur mums būs mēģinājumu telpas.

Jau jūlijā ir plānots, ka Lielajā ģildē sāksies renovācijas darbi, lai labākajā gadījumā pēc diviem gadiem mēs varētu atgriezties," sacīja Lūkina.

Kongresu nams jau ilgāku laiku ir slēgts publiskiem pasākumiem, tāpēc koncerti tur nenotiks. Arī zāle tam nebūtu akustiski piemērota. "Bet šobrīd esam diezgan tuvu tam, lai apstiprinātu kā koncertu vietu "Hanzas peronu". Pirms dažām dienām veicām tur pirmo mēģinājumu, pieaicinot speciālistus, lai redzētu, kāds tajā vidē ir orķestra skanējums, kādi ir mīnusi un iespējas uzlabot akustisko situāciju," skaidroja LNSO direktore. Speciālistu vērtējumā esot "labāk, nekā varēja gaidīt".

Līdz nākamajai mēģinājuma reizei februārī plānots veikt uzlabojumus. "Profesionāļu secinājums ir tāds, ka tas ir iespējams," uzsvēra Lūkina. "Protams, tas nebūs ideāls risinājums. Ja mums būtu ideāli risinājumi, tad jau mēs tur būtu. Bet saprotot, ka vairāk nekā divu gadu laikā mūsu lielajam orķestrim Rīgā faktiski nav īstas vietas, kur uzstāties – kamerorķestrim ar krietni mazāku mūziķu skaitu tomēr ir vieglāk, tādēļ, izskatot dažādus variantus, mēs nonācām pie tā, ka šis ir labākais variants no iespējamajiem."

Telpu nomai būs nepieciešams Kultūras ministrijas atbalsts, kā jebkurai kultūras institūcijai, kas uz laiku palikusi bez mājām. "Mēs no "Hanzas perona"  esam sadzirdējuši lielu vēlmi un pretimnākšanu, lai mūsu koncerti tur notiktu. Tā ka sadarbība būtu uz savstarpēji izdevīgiem nosacījumiem. Tādā ziņā tas izskatās cerīgi."

Pasākumu vieta "Hanzas perons" Hanzas ielā 16a Rīgā ir par privātiem līdzekļiem būvēta ēka, kas tika atklāta 2019. gadā vietā, pārbūvējot agrāko Rīgas Preču stacijas noliktavas ēku. Pārbūves projekta autors ir "Sudraba Arhitektūra" un arhitekts Reinis Liepiņš. "Hanzas perons" ir "Pillar"  grupas uzņēmums. "Pillar" akcionārs ir likvidējamā "ABLV Bank".

KONTEKSTS: 

Sākt Lielās ģildes rekonstrukciju tika plānots jau 2022. gadā, tomēr renovācijas uzsākšana vairākkārt tikusi pārcelta. Kā galvenais iemesls bijis finanšu trūkums, jo būvniecībai bija nepieciešams lielāks finansējums, nekā noteikts apstiprinātajā ES fondu projektā. Tā rezultātā lemts Lielās ģildes pārbūves projektu īstenot pakāpeniski.

Ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai prioritāri plānots veikt Lielās ģildes Lielās zāles pārbūvi – gan skatuves, gan zemskatuves pārbūvi, pārplānojot skatītāju sēdvietas, paredzot atbilstošu izvietojumu skaņu un gaismu tehniķiem, ventilāciju un apgaismojumu. Vienlaikus plānots pārbūvēt zāles skatuves tehnisko aprīkojumu – griestu konstrukcijas un veikt logu restaurāciju. Lielās ģildes apmeklētāju ērtībai plānots pārbūvēt (tai skaitā paplašināt) esošās labierīcības, kā arī izbūvēt liftu, kas nodrošinās piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un mūzikas instrumentu un skatuves aprīkojuma ērtāku pārvietošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti