Opera mežā. Neparastais akadēmiskās mūzikas festivāls «Sansusī» ieskandinās 10. jubilejas gadu

Sācies kā kamermūzikas koncerts draugiem Latvijas Nacionālās operas solista Armanda Siliņa-Bergmaņa mantotajā īpašumā, "Sansusī" festivāls šajā nedēļas nogalē risinās jau 10. reizi.

Programma, kā parasti, ir noslēpums, tā festivāla pirmajā dienā sociālajos tīklos parādīšoties ap pusdienlaiku. Tieši laikā, lai šaubīgie vēl no Rīgas paspētu aiztraukties uz Susēju pie Aknīstes un uzcelt telti telšu pilsētiņā.

Mūzikas festivāls «Sansusī» ieskandinās 10. jubilejas gadu
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Pirmais koncerts ieskanēsies septiņos vakarā. Festivāla vietas labiekārtošana gan notika jau visu nedēļu.

Mežiņā aiz Susējas pagastmājas, kas tagad kļuvusi par "Sansusī" mākslinieku rezidenci, brīdi pirms festivāla atklāšanas rūc zāģi, klab āmuri un špakteļlāpstiņas. Strādā ap 30 cilvēku.

Šīs nedēļas vētrā "Sansusī" festivāla norises vieta nav cietusi. Savu krāsni cementē programmētājs Paulis. "Sansusī" pirms deviņiem gadiem iesaistījies kā brīvprātīgais, bet, liekot lietā ēstgatavošanas talantu, nu jau trešo gadu apmeklētājiem piedāvās vegānās picas. "Sansusī" biedrības valdes dalībniece Arnita Putna atceras, kā festivālā sākusi dominēt vegānā un veģetārā ēdienkarte – sākumā ēdinātāji sarūpējuši arī gaļas maltītes, bet tās vienkārši nav bijušas populāras.

Arī pati Arnita komandā ienākusi kā brīvprātīgā: "Šogad mums ir jubilejas gads, desmitais "Sansusī". Es esmu no pirmā. Pilnīgi netīšām uzprasījos, vai nevajag palīdzēt. Pēc profesijas esmu mēbeļu projektētāja un pārdevēja. Šeit atbildu par tehniskajām lietām – kur un kas tiks būvēts, kādi materiāli jāpērk, kurām skatuvēm kādas vajadzības."

Ēdināšanas zona top no jauna, konkursā uzvarējusi četru arhitektu komanda no Austrijas, kas turp pārcēlušies no Ukrainas un Krievijas.

Par ieceri stāsta Marija Ļevickaja, kas Austrijā nodibinājusi uzņēmumumu "Proster": "Mūsu projektu sauc "Tusēt" jeb burtiskā tulkojumā "karāties ārā". Galvenā ideja – ir trīs nojumes dažādām ēdienu zonām, to fasādes ir transformējamas arī par mēbelēm. Daudzie paneļi, kas karājas fasādēs, festivāla laikā tātad kļūst par mēbelēm, bet pārējo gadu, kad tie nav vajadzīgi, tie nosegs nojumes."

Pabeiguši darbu, arī viņi paši izmantos iespēju baudīt festivālu, priecājas Marijas kolēģis Mihailo Žuks: "Ļoti superīgi un neparasti, ka klasiskās un mūsdienu mūzikas festivāls notiek mežā, tā ir tiešām unikāla pieredze!"

Skatītājus tradicionāli gaida galvenā skatuve jauktu koku mežiņa ieskautā kupolmājā, bet muzicēšanas vietas šogad būs vēl trīs, skaidro Arnita Putna: "Viena skatuve būs meža vidū, jo māksliniekiem vajag nesakoptas teritorijas sajūtu. Būs arī viens, kas ir kā liels piedzīvojums, – lokācija aptuveni 2 km attālumā, mēs visi dodamies nelielā pastaigā. Katru reizi mēģinām pārsteigt ar kādu jaunu vietu. Pagājušogad mums pat bija viens notikums vietējos kapos."

"Sansusī" desmito gadu paši tā veidotāji nosaukuši par "operas gadu", ar šī žanra dominanti cenšoties programmu veidot kā iepriekšējo festivālu kulmināciju, atklāj pasākuma aizsācējs Armands Siliņš-Bergmanis: "Viens būs no Lietuvas iestudējums, un būs divi vairāk ar latviešu māksliniekiem saistīti operas koncertizpildījumi."

"Sansusī" vairs sen neesot tikai kamermūzikas, bet gan starpdiciplinārs festivāls, kurā pamazām ienācis laikmetīgais cirks, deja, teātris. Taču veidotāji to arvien grib saglabāt mazu, pulcēt ne vairāk par tūkstoti cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti