Pēteris Vasks ielūdz: Mazajā Mežotnes pilī muzicēs stīgu kvartets «Akilone» no Francijas

Mazajā Mežotnes pilī 12. augusta vakarā ikvasaras mākslinieku plenēra noslēgumā tiks atklāta mākslinieku darbu izstāde un norisināsies tradicionālais Vaska fonda koncerts "Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne", kurā šoreiz viesosies stīgu kvartets "Akilone" (Francija), informēja koncerta rīkotāji.

Programmā iekļauti Andra Dzenīša 4. stīgu kvarteta "Iekšpus. Elīzijs. Ārpus" pirmatskaņojums, Pētera Vaska 2. stīgu kvartets "Vasaras dziedājumi" (1984; "Izplaukšana", "Putni", "Elēģija"), kura tapšanu iedvesmojusi komponistam tuvā Latvijas daba, kā arī Francijā dzīvojošās ķīniešu komponistes Šu Jī (Xu Yi) kvartetam "Akilone" īpaši veltītais skaņdarbs "Aquilone Lontano" (2018). Koncerta sākums – pulksten 19.

Koncerta centrālais notikums būs Vaska fonda pasūtinātā jaundarba – komponista Andra Dzenīša 4. stīgu kvarteta "Iekšpus. Elīzijs. Ārpus" pirmatskaņojums.

"Šis skaņdarbs radies pārmaiņu laikā, un arī tā triju daļu kompozīcija sevī iemieso pakāpeniskas, taču jūtamas pārmaiņas.

Man gribētos šā darba formu salīdzināt ar pakāpenisku, taču gana pamanāmu pārmaiņu līniju, kurā cilvēciski domājošais, spēcīgu kaislību un strauju, raibu notikumu un krāsu kaleidoskopu griezošais prāts no reālā, saskatāmā plāna pakāpeniski noslēdzas spilgtu atmiņu, pagātnes, gaisīgu jūtu, melanholiskas paradīzes sajūtas pārņemtā bezgalīgā plūdumā.

Pēc tam – it kā nemanāma, gara tuneļa savienojumā atduras tādā kā paralēlā, svešādi sirreālā pasaulē, kurā iztālēm joprojām dun kaut kas no šīs mūzikas sākotnējām krāsām, taču šoreiz – pavisam bezkaislīgi, nejaušībā atsvešināti, kā ārpus – dabā, kurā ik kustība reizē ir nejauša, taču vienlaikus – pakļauta dievišķas vienkāršības likumiem. Šī sasniegtā pasaule varētu turpināties mūžīgi, un vēl un vēl, un vēl. Un tā turpināsies. Arī bez mums," par savu darbu saka komponists.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Stīgu kvartets "Akilone" tiek saukts par cilvēcīgu un muzikālu piedzīvojumu, kas radies 2011. gadā Parīzē. Kvarteta mentors ir Albana Berga stīgu kvarteta altists Hato Bejerle (Hatto Beyerle), kura vadībā jaunās mūziķes skolojās Eiropas kamermūzikas akadēmijā. Stīgu kvartets "Akilone" pārstāv ļoti poētisku mūzikas redzējumu un koncertos regulāri sasaista mūziku ar dzeju un literatūru. 2019. gadā režisore Kloē Perlemutere (Chloé Perlemuter) uzņēma par kvartetu "Akilone" dokumentālo filmu "Četratā vai nekā" ("A quatre ou rien"), kuru vairākkārt demonstrējusi arī Francijas televīzija. Cieša saikne ar publiku kvartetam ir ļoti svarīga, un tas regulāri sadarbojas ar organizācijām "Les Concerts de Poche" un "Musethica", kas rīko koncertus slimnīcās, cietumos, imigrantu nometnēs un citās vietās, kur klasiskā mūzika ir reti sastopama. Kopš 2022. gada "Akilone" ir fonda "Singer-Polignac" Parīzē rezidējošais kameransamblis. Kvarteta pirmā vijole nu jau gadu ir latviešu vijolniece Magdalēna Geka, kura divreiz nominēta "Lielajai Mūzikas balvai". Divas reizes Magdalēna muzicē uz Alesandro Galjāno 1734. gadā darinātās vijoles, kuru viņas rīcībā nodevis fonds "Anima Musica".

Koncertu rīko Pētera Vaska fonds sadarbībā ar Mazo Mežotnes pili, un visi ieņēmumi no koncertu biļetēm tiks novirzīti pasūtinājuma darbu tapšanai latviešu komponistiem, lai veicinātu mūsdienu latviešu kamermūzikas attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti