Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada jaunais mūziķis"

Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada jaundarbs"

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada kamerizrāde"

Laikmetīgs un rotaļīgs izpildījums. Lielajai mūzikas balvai nominētās kamerizrādes

Lielajai mūzikas balvas kategorijā "Gada kamerizrāde" nominētie darbi pievēršas cilvēkam katrs caur savu, unikālu perspektīvu, bet tām vienojošs ir laikmetīgs un rotaļīgs izpildījums un mākslinieku saspēle.

Krists Auznieks. Monoopera "Apzināšanās"

Komponista Krista Auznieka monoopera "Apzināšanās" ir meditatīvs darbs, kura pamatā ir budisma filozofijas koncepts par pasaules nepastāvīgo un mainīgo dabu. Tā uzbūves pamatā ir teksts četrās daļās, kas sadalītas mazākās daļās, pēc kurām vadoties mazos fragmentos komponēta mūzika. Motīvi instrumentiem un balsij sinhronizēti tikai horizontāli, tas nozīmē: katram doti noteiktā veidā atkārtojami motīvi, bet konkrētais laiks, kurā tam jāsaskaņojas ar cita mūziķa izpildīto motīvu, ir katra mūziķa ziņā, tā padarot katru darba atskaņojumu neatkārtojamu.

Katrīnas Neiburgas veidotajā scenogrāfijā valda minimālisms, bet būtisku lomu spēlē pavediens, kas tiek vērpts cauri izrādei, lietām parādoties un norimstot, tā attēlojot visu pasaules objektu un fenomenu vienoto dabu. Centrālā vieta monooperā dota Evijas Vēberes specifiskajai, unikālajai balsij, kurā tiek izdziedāts teksts senajā, izzūdošajā budistu tekstu palī valodā, kas senāka par sanskritu.

Mūziku izpilda mūzikas trio "Art-i-Shock", kura sastāvā ir Agnese Egliņa, Guna Šnē un Guntars Freibergs. Monoopera tapusi pēc Vidzemes koncertzāles "Cēsis" pasūtījuma, tās pasaules pirmatskaņojums notika 2023. gada 8. oktobrī Cēsīs.

Platons Buravickis. "Anatomija"

Komponista Platona Buravicka un horeogrāfes Olgas Žitluhinas kopdarbā "Anatomija" attēlota mūzikas saspēle ar cilvēka ķermeni. Vokālo mūziku izpilda Inga Martinsone, Agnese Pauniņa, Pēteris Vaickovskis un Mārtiņš Zvīgulis. 

Darbs sastāv no vairākām daļām, no kurām katra apdzied kādu no cilvēka ķermeņa daļām latīņu valodā. Platona Buravicka tekstos sakompilēti elementi no medicīnas enciklopēdijām un interneta, uzlūkojot mūsu attīstību kā fluktuāciju vēsturi, kur caur patoloģijām un novirzēm ir radusies šūna, kas attīstījusies par domājošo mūsdienu cilvēku. Komponists šo darbu uzlūko kā ironiju un stilizāciju par latīņu valodu un viduslaiku mūziku.

Platona Buravicka skaņdarba "Anatomija" pirmatskaņojums
Platona Buravicka skaņdarba "Anatomija" pirmatskaņojums

Muzikālā kompozīcija apvieno senos viduslaiku dziedājumus, kas ievēro ostinato principu un pieturas pie folijas žanra, ar elektronisko mūziku, tās pavadījumā noris Olgas Žitluhinas izpildīta laikmetīgās dejas performance.

Darbs tika atskaņots 4. augustā Anatomijas muzeja pagalmā, festivāla "Samaņa: Anatomija" programmā.

Anna Veismane. Dzejizrāde "Dzeltens trotuārs"

Dzejizrādes "Dzeltens trotuārs" pamatā ir Montas Kromas dzeja, kas izvēlēta tās izteiksmīgā ritma, muzikalitātes un veselīgā ilustratīvisma dēļ. Dzeju lasa un izspēlē aktrise Guna Zariņa.

Dažādojot dzejas un mūzikas klausīšanās pieredzi, izrādē mūziķi un aktrise rotaļājas – brīžam mainoties vietām un Gunai Zariņai pārņemot klavierspēli, citkārt, eksperimentējot ar mūziku, piemēram, fagotists Jānis Semjonovs kādā brīdī fagota spēlei pievieno ģitāras efektu pedāli. Arī partitūrā brīžam iekļautas aliatorikas un brīvākas izteiksmes posmi. 

Izrāde notiek bez pārtraukumiem un aplausiem, dzejai un mūzikai mijoties vienai ar otru – pati dzeja ir ierakstīta mūzikas partitūrās un nav no tās atdalīta. Mūziku izpilda ansamblis "Trio Momentum", kurā muzicē pianists Rihards Plešanovs, flautiste Maija Zandberga un fagotists Jānis Semjonovs.

Darba pirmatskaņojums notika 2023. gada 21. maijā Dzintaru koncertzālē.

Lielās mūzikas balvas ceremonija notiks 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumam tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 3 "Klasika", savukārt no 21.10 pārraide būs skatāma LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti