Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada koncerts"

Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada jaunais mūziķis"

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Izcils sniegums gada garumā"

Daudzveidīgas sadarbības. Lielās mūzikas balvas nominanti kategorijā «Izcils sniegums gada garumā»

Saspēle – ar dzejniekiem, komponistiem, mūziķiem, dažādiem mūzikas stiliem un laikmetiem. Tā īsumā raksturojams Lielās mūzikas balvas nominantu kategorijā "Izcils sniegums gada garumā" aizgājušais gads.

Klavesīniste Ieva Saliete

Klavesīniste Ieva Saliete ir redzamākā šī instrumenta spēlētāja Latvijā un Eiropā.

Viņas repertuārā ir barokālā un laikmetīgā mūzika – abu šo mūzikas stilu saspēle pērnajā gadā bija klausāma festivālā "Arēna", kur kopā ar mūziķēm Ilzi Gruduli un Ievu Nīmani tika izspēlēta pirmizrāžu programma, kā arī koncertā "Lielajā dzintarā", kur Saliete uzstājās kopā ar pasaulslaveno blokflautistu Ēriku Bosgrāfu.

2023. gadā pirmatskaņojumu Ievas Salietes izspēlē piedzīvoja divu komponistu skaņdarbi. Viens no tiem – Jāņa Petraškevica jaunradītais skaņdarbs "Neparalēles" akordeonam un klavesīnam, Latvijā vēl nebijušai instrumentu saspēlei. Savukārt gada beigās – Andra Dzenīša sarakstītais koncerts klavesīnam un orķestrim.

Īpaša bijusi arī klavesīnistes sadarbība ar zviedru taustiņu vijoles (niķeļarfas) virtuozu Marko Ambrozīni, kas rezultējās renesanses un baroka garīgajos dziedājumos 12. jūlijā, Senās mūzikas festivāla programmā. Tajā, kopā ar Latvijas Radio kori un diriģentu Kasparu Putniņu tika izspēlēti baroka laika lielmeistaru – Dītriha Bukstehūdes, Heinriha Ignaca fon Bībera un Viljama Bērda skaņdarbi.

Saksofonists Aigars Raumanis

Saksofonista Aigara Raumaņa pamatinterese, pēc viņa paša teiktā, ir jaunā mūzika un pirmatskaņojumi.

Aizgājušā gada laikā Raumanis piedalījies četrpadsmit pirmatskaņojumu izspēlē, starp kuriem izceļams Uģa Prauliņa Uvertīras pirmatskaņojums festivālā "Saxophonia" kopā ar Rīgas Saksofonu kvartetu, kā arī Renātes Stivriņas sarakstītais pasaulē pirmais koncerts saksofonam, ērģelēm un orķestrim Rīgas Domā ar ērģelnieku Aigaru Reini, solisti Viktoriju Majori, Vidzemes kamerorķestri un diriģentu Andri Veismani.

Pērnajā gadā Aigars Raumanis piedzīvojis arī savas kompozīcijas "Mandele" pirmatskaņojumu koncertzāles "Latvija" četru gadu jubilejā, kura pamatā ir Veltas Sniķeres dzejolis. Raumaņa mīlestība pret dzeju izpaudusies arī sadarbībā ar dzejniekiem Ilmāru Šlāpinu, Ingu Pizāni un Aivaru Eipuru, ar katru no tiem veidojot īpašas mūzikas un dzejas programmas.

Aigars Raumanis uzsver, ka viņu ārkārtīgi iedvesmo iespēja strādāt ar dzīvu komponistu darbiem, tā gūstot iespēju ar komponistu komunicēt un būt klātesošākam skaņdarbu tapšanā. Saksofonistam īpašs bijis Platona Buravicka "Mīlošas sirds dārdi" pirmatskaņojums Siguldā, kas pēcāk iestudēts arī ar sitaminstrumentālistu Reini Tomiņu.

Latvijas Radio bigbends

Latvijas Radio bigbendam 2023. gadā bijušas vairākas nozīmīgas sadarbības ar izciliem ārvalstu mūziķiem. Festivālā "Saxophonia" bigbends saspēlējās ar nopelniem bagātajiem amerikāņu mūziķiem Džeisonu Lindneru (taustiņinstrumenti, aranžija) un Doniju Makaslinu (saksofons), kā arī brazīliešu mūziķi Ademiru Junioru (saksofons) un Tjago Loeju (perkusijas).

Īpašs notikums pagājušajā gadā bija Zvaigžņu festivāls Liepājā, kura pirmajā daļā tika spēlēts pirmatskaņojums bigbenda vadītāja Kārļa Vanaga skaņdarbam "Trio Colossus", kas ir veltījums vienam no saksofona mūzikas milžiem Sonijam Rolinsam, savukārt otrajā daļā notika muzikāla tikšanās ar Anglijā dzīvojošo dziedātāju Olu Onabuli.

Savukārt gada nogalē Spīķeru koncertzālē norisa Amerikas džeza vakars, ilgu laiku lolota ideja, kuras muzikālā koncepcija balstījās fokusā uz bigbendu kā vienību – tā sastāvu un instrumentāciju. Koncertā piedalījās arī Latvijas jaunie izpildītāji un komponisti Miķelis Dzenuška, Ēriks Miezis, Edgars Cīrulis un Kristīne Cīrule.

Lielās mūzikas balvas ceremonija notiks 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumam tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 3 "Klasika", savukārt no 21.10 pārraide būs skatāma LTV1

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti