Izgaismo tumšos vakarus! Koncertu ceļvedis novembrim un decembrim

Gada noslēguma mēneši klausītājus iepriecinās ar muzikālu daudzveidību. Piedāvājam novembra un decembra koncertu ceļvedi. To veido vairāk nekā 20 pasākumi, kas izgaismos un iedvesmos tumšākajos vakaros.

"Astro'n'out" "Arēnā Rīga" 

3. novembrī "Arēnā Rīga" uz koncertu aicina "Astro'n'out", kas ir viena no pēdējās divdesmitgades nozīmīgākajām latviešu poproka grupām. Viņu skanīgajās dziesmās saklausāmas ikdienas ainiņas, kuras atpazīstam arī no mūsu pašu dzīves. Šis mūziķiem ir notikumiem bagāts gads – iznācis jauns albums "777", kā arī Māra Upmane-Holšteine izdevusi savu grāmatu "Piezīmes uz šaubu malām". Koncerts arēnā būs svinību kulminācija. "Astro'n'out" koncerta īpašie viesi būs dziedātāja Elizabete Gaile, reperis Fiņķis un elektroniskās mūzikas apvienība "Bandmaster". 

Lora Prinsa koncertsērijā "Art of Riga Jazz"

3. novembrī koncertsērijas "Art of Riga Jazz" noslēguma koncertā Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies dziedātāja Lora Prinsa kopā ar pianistu Gregoriju Privatu no Martinikas. Lora vienmēr miksējusi kopā savas globālās mūzikas ietekmes ar izcilo blūza un džeza balsu mantojumu. Kā lasāms franču džeza portālā "Jazz In", tad klausītājus sagaida "dziļa un atraktīva, dziļa un jutekliska, maiga jūtīguma pilna balss ar nelielu melanholijas nokrāsu, ar tonalitāti, kas pamīšus ir diezgan tumša vai pat nikna".

"Ģitāra un ērģeles. Dialogi" Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

4. novembrī Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks albuma "Ģitāra un ērģeles. Dialogi" atvēršanas koncerts. Šo oriģinālo duetu izveidojuši ērģelniece Ilona Birģele un ģitārists Armands Alksnis, programmā ietverot Aivara Kalēja, Platona Buravicka, Armanda Alkšņa, Uģa Prauliņa mūziku. "Divi radikāli atšķirīgi, tomēr savā spēkā un niansētībā līdzvērtīgi instrumenti – elektriskā ģitāra un ērģeles parāda, cik ļoti spēj papildināt viens otru gan monologā, gan ansamblī."

Laima Jansone un Sauļus Petreikis "Lielajā dzintarā"

5. novembrī koncertzāle "Lielais dzintars" sērijā "Personīgi" piedāvā koncertu "Baltu zīmes", kurā satiksies virtuozā kokles spēlētāja Laima Jansone un lietuviešu multiinistrumentālists Sauļus Petreikis, lai senajām mūzikas melodijām piešķirtu laikmetīgu balsi. 

"Will Butler & Sister Squares" koncertzālē "Palladium Riga"

7. novembrī "Palladium Riga" uzstāsies grupa "Will Butler & Sister Squares". Vilu Batleru atpazīstam kā indīroka grupas "Arcade Fire" dalībnieku. (Domājams, ka daudziem vēl joprojām spilgtā atmiņā ir "Arcade Fire" koncerts Mežaparkā 2018. gada vasarā.) Apvienības "Will Butler & Sister Squares" aizsākumi meklējami jau tālajā 2001. gadā, kad Batlers iepazinās ar dejotāju Džesiju Šoru. Pakāpeniski mūziķi izveidoja savu pavadošo grupu, ar kuru devās tūrē 2015. gadā. Nedaudz vēlāk grupa ieguva nosaukumu "Will Butler & Sister Squares", un šogad iznācis grupas vārdā nosauktais 14 dziesmu albums.

Tigrans Hamasjans "Hanzas peronā"

10. novembrī kultūras telpā "Hanzas perons" Rīgā ar programmu "The Call Within" vienīgajā koncertā Latvijā viesosies armēņu pianists un komponists Tigrans Hamasjans, koncertā uzstājoties ar kontrabasistu Evanu Marienu un bundzinieku Arturu Hnateku. Hamasjans ir viens no ievērojamākajiem un savdabīgākajiem savas paaudzes mūziķiem, kurš vienlīdz ērti jūtas tur, kur krustojas džezs, laikmetīgā, tautas un rokmūzika. Programmā "The Call Within" mūziķi ietvēruši albuma "Standart" mūziku. "Vārdos neizteicamas ilgošanās sekundes, zemapziņas atklāsmes, bet visvairāk – prieks, kas piepilda visu ķermeni brīdī, kad bez kāda īpaša iemesla pasaulē dzimst mākslas darbs, dzejolis vai melodija. Bez cita iemesla kā tā, lai cilvēce sev atklātu neredzamo – dievišķo noslēpumu," šo albumu vārdos apraksta tā autors Tigrans Hamasjans.

Šons Nikolass Sevidžs Rīgā

12. novembrī "Nurme Brewery & Taproom" Rīgā uzstāsies Šons Nikolass Sevidžs, kurš Latvijas klausītājiem ir pazīstams jau kopš 2013. gada. Par kanādiešu avangarda, lo-fi vai dīvaiņu (no "weirdo" angļu valodā) popmūzikas princi dēvētais mūziķis pēc pirmā, 2008. gadā CD-R matricā izdotā ieraksta uzsāka sadarbību ar pazīstamo Monreālas izdevniecību "Arbutus Records", un tā turpinās joprojām. 

"Mirdz mana dziesma" koncertzālē "Gors"

18. novembrī Rēzeknē, koncertzālē "Gors" notiks Latvijas Republikas proklamēšanas svētku koncerts, kurā Rēzeknes bigbends kopā ar solistiem Vinetu Elksni, Lauri Valteru un Rēzeknes koru dziedātajiem atskanos tautā iemīļotas un labi zināmas Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Ērika Ešenvalda, Ulda Stabulnieka, Raimonda Paula un citu latviešu komponistu dziesmas.

"Raxtu Raxti" svētku lielkoncerti

18. novembrī Dailes teātrī ar diviem koncertiem "Raxtu Raxti" aicina kopā atzīmēt Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu. Grupa uzstāsies ar kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā, skaņdarbus aranžējis Emīls Zilberts. Savukārt koncerta otrajā daļā gaidāma sadziedāšanās un uzstāsies arī "Teiksmas", "Vektora" un deju skolas "Dzirnas" dejotāji. Kristīne Kārkle-Kalniņa saka: "Latvijas svētku lielkoncerti man pašai ir kļuvusi kā ikgadēja tradīcija, kas pēdējos gadus spilgti izpaužas tieši ģimenes zīmē. "Raxtu Raxti" un mūsu domubiedru saime kopīgā radošā procesā patiesi ļauj piedzīvot krāšņus svētkus. Tomēr lielākais gandarījums ir apzināties, ka, pateicoties šiem koncertiem, mani bērni mācās cienīt savu zemi un kultūru, mācās ieklausīties un sadzirdēt, just un līdzpārdzīvot."

Ļubomirs Meļņiks Mežaparkā

24. novembrī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē ar koncertu viesosies Ukrainas pianists, komponists Ļubomirs Meļņiks Viņš slavu ieguvis, pateicoties savam neparastajam ātrumam un virtuozitātei, kā arī spējai radīt gandrīz elektronisku skaņu efektus uz klavierēm! Ar savu tehniku Meļņiks glezno vēl nedzirdētas skaņas "ainavas", ar pirkstiem ik pa laikam spēlējot ar superskaņas ātrumu virs 19,5 notīm sekundē.

Loreen koncertzālē "Palladium Riga"

30. novembrī uz "Palladium Riga" skatuves uzstāsies dziedātāja Loreen, divkārtēja Eirovīzijas uzvarētāja. Plašākas publikas ievērību viņa ieguva ar 2012. gada hitu "Euphoria" un publikas interesi spēj nemainīgi noturēt, iespējams, pateicoties savai spēcīgajai un niansētajai balsij. Loreen mūzikā ir dažādas stilistiskās iezīmes, tajā skaitā pops, elektronika, džezs, kuras viņa sintezē sev raksturīgā manierē. 

"Winterfest" Rīgā

Laikā no 20. novembra līdz 19. decembrim, kā arī 2024. gada 13. februārī notiks Hermaņa Brauna fonda organizētais "Winterfest", kas piedāvās koncertsēriju gan Ziemassvētku noskaņā, gan godinot klasikas dižgarus. Piemēram, 20. novembrī Lielajā ģildē uzstāsies talantīgais pianists Likā Debargs, savukārt 18. decembrī turpat Lielajā ģildē ģimenes tiek aicinātas uz Leopolda Mocarta "Rotaļlietu simfoniju".

"Čipsis un Dullais" koncertzālē "Palladium Riga"

1. decembrī koncertzālē "Palladium Riga" uzstāsies duets "Čipsis un Dullais", kas sevi dēvē par jaunā šlāgera viļņa pārstāvjiem. Abi dalībnieki nāk no smagākas mūzikas vides, bet tieši dueta "Čipsis un Dullais" dziesmas ir kļuvušas par kulta klasiku: "Kad meitene skumst", "Asaras", "Biroja blūzs", "Neizmet sirdi" – naivums, sentiments, dzīves gudrība un humors. Ar šo koncertu "Palladium Riga" tiks atzīmēta dueta labāko dziesmu izlases "Zelta večuki" ("golden oldies") iznākšana vinila formātā.

Raimonds Tiguls koncertzālē "Latvija"

2. decembrī Ventspilī, koncertzālē "Latvija", koncertā "Skaistākās dziesmas un skaņdarbi" komponists Raimonds Tiguls uzstāsies kopā ar Rīgas Doma zēnu kori, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvintetu un instrumentālo grupu diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā. "Manā gadījumā daiļrade ir cieši saistīta ar manu personīgo dzīvi. Viss, ko es esmu darījis un kādu mūziku es esmu rakstījis, tas viss ir tā, kā es esmu tanī brīdī juties. Es jau esmu teicis, ka katrs skaņdarbs ir mans ļoti personīgs stāsts, piedzīvojums, atmiņas vai no maniem vecvecākiem, vai no vecākiem, un kas man ir sakrājies, to es esmu rakstījis. Kas tur ir sanācis, to lai cilvēki vērtē," saka Tiguls, kurš savā laikā mācījies Ventspils Mūzikas vidusskolā. 

Edavārdi Ģertrūdes ielas teātrī

8. decembrī Ģertrūdes ielas teātrī uz "Bēdīgo dziesmu koncertu" aicina reperis Edavārdi. Viņš uz hiphopa skatuves debitēja jau 2007. gadā un šajā laikā ir radījis daudzveidīgas mūzikas diskogrāfiju. "Šis koncerts būs repa pasākums, kurā nevajadzēs celt gaisā rokas un taisīt troksni. Tā būs iespēja klausītājiem uz brīdi apstāties, atskatīties uz visām dzīvē izdarītajām kļūdām un nobirdināt kādu asaru tieši pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada. Bēdīgām dziesmām ir grūti atrast piemērotu vietu klubos un festivālos, tām vajag īpašu publiku un vidi, kurās tās var uzplaukt visā savā godībā. Radīsim to kopā 8. decembrī," par koncertu saka Edavārdi.

"Cabaret La Vida" koncertzālē "Palladium Riga"

Laikā no 13. līdz  30. decembrim koncertzālē "Palladium Riga" notiks ikgadējās "Cabaret La Vida" izrādes, kuru centrā šoreiz ir dzīves svinēšana. Izrādes veidotāji saka: "Mēs veidojam stāstu par mūsu laiku šeit un tagad. Par ikdienišķo ritumu – laimes pieskārieniem un to trūkumiem, par sāpēm, kritieniem un atkal pretī sasniegumiem, par dzīves trauslumu, par tās skaistumu un vērtību, ko mēs paši tai piešķiram."

"Miers [bez vārdiem]" visā Latvijā

Mārcis Auziņš un Jānis Lūsēns Ziemassvētku koncertprogrammā "Miers" decembrī apbraukās Latviju. Tie būs dvēseliski, emocionāli piesātināti, gaismas instalāciju un lieliskas instrumentālās mūzikas caurvīti koncerti. Trešais dalībnieks koncertā būs gaismu mākslinieks Roberts Cipruss. Viņš ar savu redzējumu izcels katras baznīcas arhitektūras, interjera un sakrālo priekšmetu skaistumu un varenumu. Koncertprogrammas "Miers [bez vārdiem]" būs dzirdama: 16. decembrī Jūrmalas Dubultu baznīcā, 17. decembrī Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā, 20. decembrī Liepājas Lutera baznīcā, 21. decembrī Jaunpiebalgas Sv.Toma baznīcā, 22. decembrī Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā, 23. decembrī Kuldīgas Sv.Annas baznīcā, 25. decembrī Rīgas Vecā Sv.Ģertrūdes baznīcā, 26. decembrī Jelgavas Sv.Annas baznīcā.

"Hexelvexel" Vagonu zālē

15. decembrī Rīgā, Vagonu zālē, koncertu sniegs somi "Hexvessel", kuru mūziku var dēvēt par "psihedēlisko meža folkmūziku". "Rituālā folkmūzika, black metal, psihedēliskais, doom roks, gotika un to visu caurvij dabas klātbūtne it visā, "Pink Floyd" , "Hawkwind" iespaidoti – šis dažādo mūzikas žanru sajaukums vislabāk raksturo unikālo grupas skanējumu, kas grupas vārdu nesis pasaulē un pulcējis ievērojamu klausītāju loku," gaidāmo raksturo koncerta organizatori. Grupas jaunākais albums "Polar Veil" iznāca šogad, 22. septembrī.

Jozefs van Visems Vagonu zālē

18. decembrī Rīgā, Vagonu zālē, uzstāsies komponists un lautas spēles meistars Jozefs van Visems. Viņa mūzika ir tieša, reizē hipnotiska un melodiska, kas "cieņpilni ievelk klausītāju transcendentālā stāvoklī un liek katram palēnināt mūzikas klausīšanos kā individuālu pieredzi." Jozefs van Visems zināms arī kā režisora Džima Džārmuša sadarbības partneris. 2013. gadā viņš saņēma Kannu festivāla balvu par labāko filmas skaņu celiņu Džārmuša kinolentei "Only Lovers Left Alive".

Ozols "Arēnā Rīga"

28. decembrī uz koncertu "Arēna Rīga" aicina Ozols, kurš ir leģendāra personība kā Latvijas hiphopā, tā populārajā kultūrā kopumā. Ozols jūt laika elpu un spēj mainīties līdzi. Koncerts arēnā norisināsies divās daļās – pirmā būs veltīta saspēlei kopā ar Latvijas Radio bigbendu un Kristīni Prauliņu, kas piešķirs jaunu un bagātīgu nokrāsu jau zināmajiem pēdējos gados tapušajiem skaņdarbiem. Savukārt otrā daļa būs retrospektīvs atskats uz mākslinieka visu laiku spilgtākajiem daiļrades garadarbiem, kas paredzēts kā krāšņiem un saturiskiem pārsteigumiem pārpilns priekšnesums, kurā līdzās Ozolam uz skatuves kāps virkne citu pašmāju mūziķu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti