Trāķiešu valdnieku epopejas artefakti izstādē Luvrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vienā no slavenākajiem pasaules muzejiem – Luvrā - rit pēdējie sagatavošanas darbi pirms izstādes “Trāķiešu valdnieku epopeja – arheoloģiskie atradumi no Bulgārijas” atklāšanas. Tās galvenā  ideja ir parādīt ne tikai atsevišķus artefaktus, bet gan prezentēt veselu civilizāciju - kultūru,  kas nav visai plaši pazīstama. Ekspozīcija izvietota tā sauktā “Rišeljē spārna” četrās zālēs, un uz atklāšanu 15. aprīlī gaidāma Francijas kultūras un politiskā elite, tai skaitā arī prezidents Fransuā Olands.

Pirmo reizi vienuviet ir savākti interesantākie atradumi no trāķiešu aristokrātu apbedījumiem, kas attiecināmi uz 5. līdz 3. gadsimtu pirms mūsu ēras, – 1629 eksponāti no 17 bulgāru muzejiem.

Lai gan kopējā kolekcijas  apdrošināšanas summa pārsniedz 170 miljonus eiro, speciālisti atzīst, ka tā praktiski ir nenovērtējama.  

Izstādes budžets ir 900 tūkstoši eiro, no tiem  gandrīz puse ir Bulgārijas valsts garantija. Ar nopietnām summām piedalās pats muzejs, kā arī franču vēstniecība Sofijā. Vēstniecība organizēja arī aktīvu labdarības kampaņu, kuras ienākumi galvenokārt tika izmantoti eksponātu restaurācijai.

Parīzes iedzīvotājiem un viesiem būs iespējams apskatīt zelta, sudraba un bronzas rotas un traukus, zirglietas un ieročus, bagātīgi inkrustētus ar dārgakmeņiem, keramikas un ziloņkaula izstrādājumus, kā arī citus priekšmetus, kas atrasti seno trāķiešu aristokrātu nekropolēs.

Ekspozīcijas centrālā daļa veltīta  trāķiešu valdnieka apbedījumam, kas tika atklāts pirms 11 gadiem netālu no Kazanlikas pilsētas . Sensāciju izraisīja atrastā bronzas vīrieša galva, kas acīmredzot bijusi daļa no skulptūras un ir lieliski saglabājusies, ieskaitot alabastra acis un no smalkas bronzas veidotās skropstas. Pēc arheologu domām, tā pieder Sevtam III, kas bijis Aleksandra Lielā laikabiedrs un valdījis 4.gadsimtā pirms mūsu ēras. Tieši pateicoties šim atradumam, Luvras vadība izlēma organizēt izstādi un pirms pāris gadiem parakstīja ar bulgāru kolēģiem vienošanos par sadarbību.

Kultūras ministrs Veždi Rašidovs uzskata, ka ar “Trāķiešu valdnieku epopeju”, Bulgārija ieiet pasaules kultūras vēsturē.

“Uzmanības centrā būs nevis senās trāķiešu zeltlietas (lai gan tās ir brīnišķīgas), bet gan  Sevts III – muzeja eksperti teica, ka tas ir šedevrs, izstādes nagla, un, tieši pateicoties viņam, par Bulgāriju tagad daudz runās.”

Ievērojot ārkārtējus drošības pasākumus, unikālie eksponāti tika transportēti 56 uguns  un ūdensdrošos konteineros, katrs ar unikālu atslēgas kodu, vairākas reizes tika mainīts maršruts ceļā uz lidostu, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem. Artefaktu kopējais svars ir aptuveni sešas tonnas, no tiem smagākie - trīs trāķiešu apbedījumu akmens plāksnes - uz Francijas galvaspilsētu ceļoja ar automašīnām.

Luvras katalogos izstāde tiek reklamēta kā gada notikums Nr.1, un  prpgnozēts, ka triju mēnešu laikā to apmeklēs vairāk nekā četri miljoni viesu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti