Svētā Bavo katedrāle Beļģijā atguvusi altārgleznu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Svētā Bavo katedrāle Ģentē, Beļģijā, pēc pusotru gadu ilgušiem restaurācijas darbiem atguvusi savu altārgleznu – flāmu gleznotāja Jana van Eika meistardarbu, pasaulslaveno Ģentes altāri “Dieva Jēra pielūgšana”. Mākslas vēsturnieki to uzskata par vienu no Rietumu kultūras visu laiku lielākajiem sasniegumiem.

Flāmu glezniecības vecmeistara Jana van Eika meistardarbs tapis 15. gadsimtā. Jāpiebilst gan, ka altāri gleznot esot sācis viņa brālis Hūberts, ko daži mākslas vēsturnieki uzskata par Jana pirmo gleznošanas skolotāju. Taču pastāv arī viedoklis, ka brālis varētu būt bijis tikai Jana van Eika ekscentriskās fantāzijas auglis.

“Dieva Jēra pielūgšana”
“Dieva Jēra pielūgšana”

Svētā Bavo katedrāles altārglezna, kas ir Beļģijas nacionālais dārgums, gadsimtiem vilinājusi interesentus, tostarp arī noziedzniekus. Altārglezna bijusi iesaistīta 13 kriminālnoziegumos un septiņās zādzībās. Miljoniem dolāru vērtais darbs tagad apskatāms jaunā veidolā, jo restaurācijas darbos atklājās, ka 16. gadsimtā gleznai pārgleznots pāri, padarot attēlu neskaidru. Pēc restaurācijas glezna atguvusi sākotnējo krāsu dzidrumu, bet tajā redzamie tēli – savus sākotnējos vaibstus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti