Sv.Pētera baznīcā skatāma tekstilmākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Aizvadītais gads Latvijas tekstilmākslā bijis bagāts ar svaigām un novatoriskām idejām. To apliecinās ikgadējā Tekstilmākslas izstāde, ko ceturtdien atklās Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Izstādē būs skatāmi visu paaudžu tekstilmākslinieku darbi. Līdzās klasiskajiem gobelēniem būs arī kolāžas, tekstilmozaīkas, batikas, sietspiedes un citu veidu tekstilijas.

Aizvadīto gadu tekstilmākslā raksturo drosmīgas idejas un ļoti radoša izdoma - tā mākslinieku veikumu raksturo tekstilmākslas profesore un izstādes kuratore Aija Baumane. Daudzi mākslinieki, arī tā sauktie vecmeistari, viņai pašai sagādājuši pārsteigumu. „Edītei Pauls-Vīgnerei, Maijai Začestei - vienkārši prieks skatīties, kas par trakām idejām! Un tāda vienreizēja izdoma. Edītei ir no lupatiņām izveidoti telpiski objekti - gailis un vistiņa, tik koši, ka košāk vairs nevar būt. Maija savukārt rāda skulpturālu grupu no celofāna, kādā kādreiz saiņoja desas. Mārīte Kluša no Ventspils piedalās ar korķu savirknējumu, un tas darbs ir vienkārši fantastisks,” stāsta Baumane.

Ja agrāk tekstildarbi bieži vien bija vienkārši dekoratīvi, tad tagad mākslinieki tajos runā par dažādām aktuālām problēmām. Valērija Paukova savā darbā „Vardarbība sabiedrībā”, piemēram, pievērš uzmanību ļoti skaudrai tēmai - bērnu apdraudētībai mūsdienu sabiedrībā.

Filozofiskas pārdomas par dzīvi savā darbā „Brīnišķīgais prāts” risinājusi māksliniece Ieva Krūmiņa. Darbs veidots no filca, izšuvumiem un digitālās drukas, un visa tā kopnoskaņa raisa asociācijas par lielu tumsu, kuru diezgan bezcerīgi ar maziem lukturīšiem cenšas izgaismot cilvēki.

Ieva Krūmiņa stāsta, ka pirmie impulsi darbam radušies no ceļojuma pa Ķīnu, kad kādu budistu templi ekskursantiem vajadzējis aplūkot gandrīz pilnīgā tumsā. „Templis bija pilnīgi tumšs, jo UNESCO neatļāva apgaismot. Tur bija ļoti vērtīgi sienu gleznojumi. Mums visiem izsniedza lukturīšus. Bet kopējā aina ir pilnīgā tumsā. Un tā mēs tur iegājām un arī izgājām, nezinot patiesībā, kur patiesībā esam atradušies,” stāsta māklsiniece. Pēc šī notikuma Ievai Krūmiņai radusies analoģija ar cilvēka dzīvi vispār, ko viņa apcerējusi arī savā tekstilmākslas darbā.

Pārsteidzošs izstādē ir Maijas Začestes veikums. Viņas darbu „Atlantīda” veido telpisku objektu grupa, kas atgādina caurspīdīgas antīkas vāzes, kam par izejmateriālu viņa izmantojusi celofānu, kādā kādreiz iesaiņoja desas. „Tā mana iemīļota tehnika. Es diezgan daudzus tamborēju ar pirkstiem mazākus un lielākus darbiņus - gan no metāla, gan no papīra aukliņām esmu taisījusi. Šoreiz esmu atradusi savos krājumos no ļoti seniem laikiem, kādreiz tādos desas tina dabīgie celofāna ruļļi. Šoreiz es no tiem taisīju,” atklāj Začeste.

Izstādē būs skatāmi arī vilnas vēlumi, batikas, kolāžas, tekstilmozaīkas, digitālie audumi, taču neizpaliks arī klasiskie gobelēni, ko rādīs Dzintra Vilks, Iveta Vecenāne un vēl citi mākslinieki. Tekstilmākslas izstādi Svētā Pētera baznīcā atklās ceturtdien, 25.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti