Kultūras ziņas

Raiņa laikabiedru nezināmie stāsti

Kultūras ziņas

Krāšņi iesējumi latviešu cimdu rakstu grāmatai

Somijā svin Tūves Jānsones simtgadi

Somijā svin Tūves Jānsones simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Somijā ar plašu vērienu atzīmē Muminu mammas – rakstnieces, mākslinieces Tūves Jānsones simto dzimšanas dienu.

Somijas muzeji šovasar īpaši padomājuši par tiem, kuri mīl Somijas simbolus. Kiasmā aplūkojami slavenākā somu dizaina "Marimekko" izstāde, bet netālu esošajā "Ateneum" muzejā tiek svinēta Muminu radītājas – Tūves Jānsones simtgade.

Trollīšu Muminu zīmētājai un viņu dzīves filozofijas pierakstītājai Tūvei Jānsonei 9.augustā apritētu simts gadu. Somijā un cituviet pasaulē notiek dažādi pasākumi, godinot rakstnieci un mākslinieci, un, protams, viņas radītos tēlus. Ar plašu izstādi Somijas Valsts mākslas muzejā "Ateneum" aizsākusies mākslinieces simtgades svinēšana. Izstādē apskatāmi akvareļi, grafikas, tušas zīmējumi, freskas un gleznas.

Nu jau viņsaulē aizgājusī Tūve Jānsone ir pēckara gadu nozīmīgākā māksliniece Somijā, kā arī viena no pazīstamākajām ilustratorēm visā pasaulē. Tūve Jānsone bijusi neatkarīga un patstāvīga sava ceļa gājēja, stūrgalvīgi radījusi mākslu pēc saviem noteikumiem, nevis centusies iekļauties meinstrīmā. Mākslinieces darbi ar trollīšiem Muminiem savulaik izauga par veselu dzīves filozofiju, kas piesaista gan bērnus, gan pieaugušos un tiek citēti ne mazāk kā Alana Milna Vinnijs Pūks...

„Mums, somiem, Mumini ir kā saule, tā vienkārši eksistē,” norāda skolotāja Fatima Diarra. „Te nav jautājumu – patīk vai nepatīk Mumini. Tas ir jautājums par būšanu. Mēs esam somi, mums ir Mumini.”

Mumini vienkārši ir daļa no somu identitātes. Tā es domāju,” saka Somijas Studentu padomes priekšēdētāja vietnieks Jari Jarvenpass.

Somijā trollīšu Muminu radītāju šogad atceras gan ar jaunu pastmarku, gan jubilejas monētas izlaišanu. Šogad tiek izrādītas vairākas jaunas dokumentālās filmas par Jānsoni. Savus arhīvus dāsni atvērusi Somijas valsts raidorganizācija. Radio regulāri atskaņo rakstnieces lasītus pašas darbus, top arī raidluga par Tūves Jānsones un viņas draugu bērnību. Daudzās bibliotēkās Zviedrijā un Somijā reizi nedēļā notiek Tūves Jānsones darbu lasījumi un sarunas par tiem. Mazus un lielus skatītājus jau šoruden iepriecinās jauna animācijas filma par trollīšu Muminu gaitām franču Rivjērā. Lielākie Eiropas grāmatu tirgi Frankfurtē, Gēteburgā un Helsinkos šogad koncentrēsies uz Tūves Jānsones daiļradi. Bagātajai daiļradei veltītā izstāde "Ateneum" muzejā apskatāma līdz septembrim. 

Svinot Tūves Jānsones simtgadi, arī pa Latvijas bibliotēkām ceļo izstāde "Muminu ģimene no Somijas". Sazinoties ar Somijas vēstniecību, ir iespējams pieteikties uz šīs izstādes izvietošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti