Kultūras ziņas

Skolēni plāno moto ekspedīciju

Kultūras ziņas

Jauns dzejas krājums

Sācies simpozijs "Mark Rothko 2015"

Sācies simpozijs «Mark Rothko 2015»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daugavpilī 16.septembrī sācies starptautiskais mākslas simpozijs “Mark Rothko 2015”. Slavenā 20.gadsimta avangardista dzimtajā pusē tas notiek jau vienpadsmito reizi. Šogad Daugavpils Marka Rotko centrā uz simpoziju ieradušies 11 mākslinieki no astoņām pasaules valstīm, un viņus vieno viens mērķis - vērot, iedvesmoties un radīt.

Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrs uz desmit dienās kļuvis par mājvietu un radošu studiju māksliniekiem, kas ieradās uz Starptautisku simpoziju, veltītu Markam Rotko un viņa daiļradei. Pasākuma dalībnieki galvenokārt ir avangardisma un minimālisma pārstāvji, kas šogad tika izvēlēti no 80 gleznotājiem, kas bija pieteikušies dalībai simpozijā.

"Simpozija formāts paredz, ka katru reizi piedalās citi," norāda Marka Rotko centra vadītāja vietnieks Māris Čačka. "Mēs cenšamies piesaistīt pēc iespējas dažādus atšķirīgus, no dažādām valstīm, dažādi domājošus, dažādā pieredzē māksliniekus."

Mākslinieku ģeogrāfija ir plaša – Indija, Izraēla, Bulgārija, Norvēģija, kā arī kaimiņvalstis – Krievija un Lietuva un, protams, Latvija. Neskatoties uz to, ka viņi nāk no dažādām valstīm, gleznotājus vieno mīlestība pret Rotko daiļradi un iespēja rast jaunus iedvesmas avotus. 

"Es vienmēr zīmēju to, kas saistīts ar manu biogrāfiju. Nesen satiku Rīga savu pazīstamu dzejnieci, viņu sauc Anna. Viens no viņas dzejoļiem saucas “Brokastis mākoņos”, un šeit Rotko centrā es jūtos ka mākoņos, priekš tāda mākslinieka kā es tas ir ļoti unikāls brīdis būt šajā Mākslas centrā," uzskata mākslinieks no Indijas Siradžs Saksena

Šogad simpozijā ir paredzēts arī kas nebijis – pirmo reizi tā pastāvēšanas laikā notiks akvareļglezniecība dienas, kuru ietvaros tiks rīkotas arī mākslinieku meistardarbnīcas. Voldemārs Barakauskas ir viens no māksliniekiem, kura meistardarbnīcu varēs apmeklēt. Voldemaras strādā ar akvareli – profesionālo mākslinieku vidū akvareļa tehnika ir ļoti populāra, jo dod vairāk  iespēju eksperimentēt gan ar papīra faktūru, gan ar krāsu likšanas paņēmieniem. 

"Tu vari ar krāsām nedarboties, bet tu jau strādā. Ja es paņemtu rokas krāsas, tad uzreiz sāktu strādāt, jo process vienmēr turpinās," skaidro mākslinieks no Lietuvas Voldemārs Barakauskas. "Rotko centram piemiņā atstāšu kādas ekspresijas. Impresijas un ekspresijas - tas viss tiks izklāstīts uz papīra, un iepriekš grūti pateikt, kas tur būs."

Tradicionāli simpozija noslēgumā katrs no māksliniekiem centram dāvās kādu no saviem darbiem, kas turpmāk veidos mākslas centra laikmetīgas mākslas krājumu. Pašlaik šo centra kolekciju veido  pāri 400 darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti