Kultūras rondo

"Balsis pār jūru" - izdota monogrāfija par rakstnieku Gunaru Janovski

Kultūras rondo

Septembra kultūras jautājumi, akcenti un emocijas

Daugavpilī šī nedēļa aizrit Marka Rotko zīmē

Daugavpilī septembra nogale aizrit Rotko zīmē – norisinās 19. glezniecības simpozijs

Šonedēļ Daugavpilī norisinās starptautiskais glezniecības simpozijs "Marks Rotko 2023". Šogad no dažādām pasaules valstīm glezniecības simpozijā piedalās deviņi mākslinieki, kuri uz divām nedēļām apmetušies Marka Rotko mākslas centrā, lai te radītu savus mākslas darbus. Viens no tiem ir mākslinieks Kevorks Džordžs Kasabjans no Sīrijas. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" viņš un citi mākslinieki dalījās stāstos par savu ceļu līdz Rotko. 

Dzimšanas dienas plenērs

25. septembrī apritēja 120 gadi, kopš Daugavpilī, toreizējā Dvinskā, pasaulē nāca Markus Rotkovičs, ko labāk pazīstam kā pasaulslaveno mākslinieku – abstraktā ekspresionisma un krāsu lauku gleznošanas aizsācēju Marku Rotko.

Par godu mākslinieka dzimšanas dienai 2005. gada Daugavpilī aizsākās mākslas plenēri, kas nu jau pārauguši par starptautisku glezniecības simpoziju, pulcējot gleznotājus un Rotko daiļrades cienītājus no visas pasaules. Šogad glezniecības simpozijs notiek jau 19. reizi,  un dalībai tajā starptautiska žūrija izraudzījusi deviņus māksliniekus no ASV, Itālijas, Austrālijas, Armēnijas, Polijas, Lielbritānijas, Beļģijas un Latvijas.

Divu nedēļu garumā mākslinieki dzīvo ārpus ierastās vides: mijiedarbojas, iedvesmojas un rada unikālus darbus, kurus jau 30. septembrī nodos skatītāju vērtējumam kopīgā Markam Rotko veltītā starptautiskā glezniecības izstādē. Daļa no šiem darbiem vēlāk nonāks Marka Rotko muzejā Daugavpilī.

15. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kas ar oktobri kļūs par Rotko muzeju, sākās pēc skaita jau 19. starptautiskais Markam Rotko veltītais glezniecības simpozijs. Tas tradicionāli piesaistīts Marka Rotko dzimšanas dienai, stāstīja Rotko centra pārstāve Zane Melāne.

"Starptautiskais glezniecības mākslas simpozijs ir ar senām tradīcijām un tradicionāli notiek katru gadu septembrī – tad, kad svinam abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko dzimšanas dienu," norādīja Melāne. 

Šogad glezniecības simpozijā piedalās deviņi mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kuri uz divām nedēļām apmetušies Marka Rotko mākslas centrā, lai te radītu savus mākslas darbus, atklāja šī simpozija kurators Aivars Baranovskis. Māksliniekus uz simpozijiem vienmēr izraugās starptautiska žūrija.

"Tiek organizēts atklāts konkurss, kuram pieteikties var visi mākslinieki. Mēs to mēģinām popularizēt pēc iespējas plašāk pasaulē. Protams, līdz ar iepriekšējiem dalībniekiem tas skanējums jau ir gana plašs – no visas pasaules. Pēc tam žūrija uz vietas šeit izvērtē visus iesūtītos mākslinieku portfolio un attiecīgi izvēlas māksliniekus simpozijam. Mēs vienmēr cenšamies iekļaut kādu pārstāvi arī no Latvijas un kādu vietējo pārstāvi, lai mēs savstarpēji apmainītos ar idejām," stāstīja Baranovskis. 

Mākslinieces Ingūnas Liepas darbi
Mākslinieces Ingūnas Liepas darbi

Atlases žūrija šoreiz izvēlējusies deviņus māksliniekus: Sjū Baieri (Sue Beyer), Austrālija; Kevorku Džordžu Kasabjanu (Kevork George Kassabian), Armēnija; Rūtu Filo (Ruth Philo), Lielbritānija; Zbigņevu Oļšinu (Zbigniew Olszyna), Polija; Annu Tarantino (Ann Tarantino), ASV/Itālija; Ritumu Ivanovu (Latvija); Kristu Autio (Beļģija); Agatu Borovu (Agata Borowa), Polija; Ingūnu Liepu (Latvija).

Pieklusināta gaismas izgaismotā telpā

Armēniju šajā simpozijā pārstāv Kevorks Džordžs Kasabjans, mākslinieks ar neparastu un pat sarežģītu dzīves gājumu, kuram aiz muguras ir jau vairāk nekā 80 dzīves gadi. 

"Es nāku no Alepo Sīrijā, un mani vecāki ir paaudze, kas cietusi armēņu genocīdā no Turcijas puses. Manam tēvam bija viens gads, kad viņa ģimene bija spiesta pamest Turciju un doties uz Sīriju bēgļu gaitās. Es esmu pirmā paaudze, ko laiduši pasaulē genocīdu pārdzīvojušie armēņi. Es uzaugu Sīrijā, dzīvoju tur līdz 23 gadu vecumam un tad devos studēt uz Kanādu," stāstīja Kasabjans.

Mākslinieks atklāja, ka vienmēr bijis Rotko mākslas cienītājs. Nokļūšana uz šo glezniecības simpoziju viņam ir jauns un patīkams izaicinājums.

"1973. gadā es absolvēju Kanādā universitāti un biju starp 10 pirmajiem māksliniekiem – minimālistiem, kas Kanādā tobrīd strādāja minimālisma virzienā. Pabeidzis studijas, devos ceļojumā uz Lielbritāniju, apmeklēju Karalisko akadēmiju un Teita galeriju Londonā, un tur es nonācu tādā pieklusinātas gaismas izgaismotā telpā, kur pirmo reizi redzēju Rotko darbus klātienē. Tas bija jauns sākuma punkts manā radošajā ceļā," pauda Kasabjans.

Marks Rotko gan viņam nozīmē daudz vairāk par fiziskiem mākslas darbiem galerijās; skatoties uz tiem, viņš guvis daudzas atziņas par garīgumu, par universālām patiesībām, par cilvēka garīgo dzīvi un pasauli. Mākslinieku iedvesmojis arī Rotko dzīves gājums un pieredzes, kurām viņš gājis cauri, lai līdz šīm atziņām nonāktu. Iedvesmojoties no Rotko, Kevorkam Džordžam Kasabjanam top vairāki darbi šajā simpozijā Daugavpilī.

Atšķirības gan izmēros, gan tehnikā

Būšana citā vidē šis simpozijs ir arī māksliniekiem, kas pārstāv Latviju un arī Daugavpili. Daugavpilietei Ingūnai Liepai top lielformāta darbi, par ko māksliniece ir ārkārtīgi priecīga, jo tā ir iespēja izpausties tehnikā, kāda viņai ir tuva.

"Pirmkārt, man ir ļoti svarīgi satikt cilvēkus no citām valstīm, tas ir vienkārši absolūti svarīgi – komunicēt ar cilvēkiem, dalīties ar idejām, ikdienā sekot līdzi, kā kurš strādā. Tas ir ļoti interesanti salīdzināt, ko daru es un kā viņi ar tiem pašiem materiāliem strādā. Šī gada gala izstāde būs ļoti atšķirīga, ļoti interesanta un dažāda, jo darbi tiešām ir absolūti atšķirīgi gan izmēra ziņā, gan tehniku ziņā, gan satura ziņā," vērtēja Liepa. 

Rotko iedvesmotās vērtības

Ritums Ivanovs ir no Cēsīm, arī viņam šis plenērs ir iespēja radīt mākslas darbus citā vidē. Viens no viņa darbiem būs abstrakts Rotko portrets, atklāja mākslinieks.

"Māksla ir visa mana dzīve. Līdz šim simpozijam es nonācu varbūt ļoti nejauši, lēnā garā sekojot līdzi mākslas centra darbībām, braucot uz izstādēm. Mani personīgi interesē, kā es varu savā darbībā izmantot seju, cilvēka klātbūtni. Šajā projektā mani ļoti interesēja, kā es varēšu attēlot, teiksim, Rotko pašu. Kaut arī viņš nav satiekams, kaut kādi vēsturiskie materiāli ir, liecības ir pietiekami interesantas, lai ar tām strādātu," stāstīja Ivanovs. 

Katra mākslinieka īpašo rokrakstu, mākslas sajūtu un izpausmes veidu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā varēs aplūkot, jau sākot no 30. septembra. Daļa simpozijā radīto darbu paliks Rotko muzeja kolekcijā un papildinās tā glezniecības krājumu.

"Mēs nekad nevaram paredzēt, kāda būs gala izstāde. Katrs mākslinieks strādā savā tehnikā ar savām idejām, ar savu vizuālo valodu, bet viens ir skaidrs, ka, protams, tie visi ir profesionāli mākslinieki, kuri jau sevi pierādījuši iepriekš. Tāpēc ir pārliecība, ka mākslinieki kaut ko vērtīgu radīs šeit uz vietas.

Tad jau tas ir mūsu, Rotko centra darbinieku rokās, izveidot ekspozīciju tā, lai tā būtu baudāma skatītājam, mēģinot pēc iespējas pilnvērtīgāk nodot to ideju, ko mākslinieks ir ietvēris," stāstīja Baranovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti