Kultūras ziņas

"OKI-okeāna vidū" - Māra Martinsona filmas pirmizrāde

Kultūras ziņas

Amerikāņu komponista meistarklases Rīgā

Porcelāna brošu darbnīca

Rīgas porcelāna muzejā darina porcelāna brošas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

 

No pelēka mīklas pikuča līdz trauslai, smalki dekorētai porcelāna piespraudei – iejusties mākslinieka ādā un pašam izgatavot porcelāna brošu iespējams Rīgas porcelāna muzejā. Tur mākslinieces Diānas Boitmanes pavadībā ikvienam interesentam ir iespēja pašam izgatavot unikāla dizaina porcelāna brošu.

Pats sarežģītākais ir pirmais posms – ķirurga cienīgs uzdevums, kurā ar smalkiem instrumentiem jāizveido figūriņa, kuru atliet ģipsī, lai vēlāk pēc šīs formas taptu jau neierobežots skaits brošu. Tas ir mākslinieces uzdevums.

No nulles galīgi modelīti netaisīsim, jo tas prasītu ļoti ilgu laiku, varbūt pat nedēļu," atklāj Boitmane.

Kad modelis gatavs, jāizveido brošas forma, kas muzejā izžūst un ko māksliniece apdedzinas. Pēc pāris nedēļām var ķerties arī pie atraktīvākā un atbildīgākā uzdevuma, kur katrs var ļauties savas iztēles lidojumam – pie dekorēšanas.

Man ļoti patīk, ka nāk arī daudz ārzemnieku. Bija viena piecgadīga meitenīte no Japānas, un viņai ir pavisam cita tā estētika, atšķirīga pieeja," stāsta Boitmane.

Savulaik Rīgas Porcelāna rūpnīcā tika izgatavoti neskaitāmi krāšņi porcelāna priekšmeti. Tagad daļa no tā aplūkojama Rīgas Porcelāna muzejā, kur iespējams iegūt arī sīkāku informāciju par priekšmetu tapšanas vēsturi un tehnoloģiju.

Rīgas Porcelāna muzejā nupat aizvadītā pirmā nodarbība, bet nākamās notiks 11. un 12. aprīlī plkst. 15.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti